Culinaire Giro

Hiking & Biking con Tartufo

met Ben van Beurten

 
                          7-10 oktober 2016
*de hele maand oktober en begin november staan in het teken van de Tartufo Bianco Pregiato
 
Ben van Beurten Dit weekend organiseert Ca'Palazzo samen met Gast Chef kok Ben van Beurten. Bekend als Wielerkok (Rabo, Belkin), Fifteen (Jamie Oliver) en Boretti en Schrijver van het wielerkookboek Culinaire Tour. Nu dus tijdens de truffelmarkt Pergola een Culinaire Giro rond Ca'Palazzo in Le Marche Italia. Ook leuk voor niet fietsende partners die graag samen met Ben een kijkje in de keuken nemen en genieten van het goede Italiaanse leven.
 
Op de foto Ben en een deel van de groep 2014 bij de Agri Campagna in de heuvels van Monte Martello.
 
Meer weten over truffel dat kan via deze link.
Een compleet verzorgd culinair lang weekend door een prachtig en nog maar weinig ontdekte regio in Italië.
€375,- all Inclusive en fietshuur. En tot €50,- korting bij een aankoop bij ëën van de deelnemende fietsenzaken in het kortingsprogramma.
Ryanair vliegt nog goedkoop Weeze of Charleroi-Ancona vanaf €40,- retour.
Aldaar start direct de Culinaire Giro met een fietstocht (of transfer via food producenten) naar Ca'Palazzo.
 
Verder lees je hieronder meer over truffel. Via deze link meer info over de culinaire giro 2013 met Ben van beurten.
 
Klik hier voor een MTB impressie op Youtube.
 
 
 Ponte Acqualagna
 

Raviolino di Ben van Beurten

 
Ben van Beurten heeft Ca'Palazzo een extra recept voor zijn boek Culinaire Tour gegeven. Heel toepasselijk een truffelrecept. Op Zondag 14 september hebben we in een workshop ons best gedaan het recept zo goed mogelijk te bereiden. Het recept is opgenomen in de folder van Ca'Palazzo en in het boek Culinaire tour. Hierbij een instructiefilmpje. Veel plezier, succes en smakelijk eten. Lukt het niet, dan kun je altijd hier een keer komen oefenen.
 
 
 

Ben van Beurten verkent de culinaire Marche 

 
In het eerste weekend van november 2013 verkende Ben van Beurten Le Marche met zijn Culinaire Giro. Voor een verslag en dus ook de kennismaking met de truffels uit de regio klik hier voor het verslag.
Nog meer over truffels klik hier over de truffels uit Le Marche.
 
 
 
Truffelproeverij 2 maart 2013 Café Reuring (Verslag)

De truffelproeverij was ook voor ons heel leerzaam. Zo vroeg iemand wat nu het verschil was tussen echte truffelolie en kunstmatige truffelolie. Nou een echte truffelolie maak je zelf en alle truffelolie (conserven) die in de handel zijn bestaan uit kunstmatige truffel. Dat geldt overigens ook voor de (gedroogde) worsten en kazen.. Daar zijn in sommige producten overigens wel echte truffels aan toegevoed, maar die zijn dan voor de houdbaarheid wel ge steriliseerd. Heel af en toe verkoopt een specialist een zelf gemaakte truffelolie, -boter of worst (zoals nu). Dat verhaal ging er bij iedereen niet zo maar in. Toch is het zo, truffel is een bederfelijk natuurproduct. Er bestaan wel goede en slechte truffel(kunst)extracten en het prijsverschil tusen de inkoop van het extract zit tussen de €100,- en €700,-. Dat is vaak het verschil tussen de wat goedkopere en duurdere. Al deze oliën zijn echter lang (1-2 jaar) bewaarbaar bij kamertemperatuur en de prijs verschilt niet of nauwelijks per jaar. Dat geheel in tegenstelling tot de prijs van de verse truffel die afhankelijk van het seizoen en jaar wel een factor 3 of meer kan verschillen. Soms staat er "bevat 2% witte truffel” op het potje. In een duur witte truffeljaar zou er dan in een flesje van 100ml minimaal €9,- truffel zitten. Terwijl dit soms zelfs meer is dan de winkelverkoopprijs.

Iemand merkte ook goed het verschil op tussen de in de osse- en leverworst gebruikte rauwe truffel en de in de braadworstjes gebruikte verwarmde truffel. Die eerste proefde wat scherper en die tweede wat zachter. Ik vind dat het klopt. Het lijkt wat op het verschil tussen rauwe en in olie verwarmde knoflook. We gaan het in Italië verder uitzoeken. Want juist deze onderwerpen lijken te behoren tot de truffelgeheimen.

Verder waren er proevers die opmerkten dat de originele osseworstkruiden de bianchetto wat ondersneeuwden. Anderen vonden dat het juist een mooie toevoeging was. De beroemde Italiaanse kok Gualtiero Marchesi (82) laat in het eerste nummer van Italië Magazine 2013 (snel lezen) dit jaar optekenen "smaak is de enig overgebleven democratie” En zo is het maar net. Zeker in ons, ondanks alles, geliefde Italië.

Ik zal slager Erik in ieder geval vragen een osseworst te maken met wat minder originele kruiden. En dan maar weer proeven. Helemaal geen erg vooruitzicht.

De verse gebraden worstjes vonden gretig aftrek. Wij nemen er in ieder geval een paar kilo van mee naar Le Marche. Dat is daar zo nog niet te koop en daar moet verandering in komen.
 
Dat alles gecombineerd met een Limonchili. Een creatieve Nederlandse variant op een oer Italiaans product.
 
Overigens de worst van Slagerij de Wit en de Limonchili van Milan, smaakt ook zonder truffel geweldig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Truffelexperience in Amsterdam
 
2 maart 2013 Café Reuring 15-18 uur
 
 
 
 
Slagerij de Wit is een begrip als het om de ambachtelijk gemaakte worst gaat. Café Reuring als het om uitstekend eten voor een redelijke prijs gaat.
Samen met Ca'Palazzo heeft slager Erik Waagmeester van de Marchiaanse Bianchetto een Leverworst, Osseworst en verseworst bereid. Deze laatste in de smaken Biancetto, Bianchetto/honing en truffel olie. Op de laatste na (met truffelolie), is er alleen maar verse truffel gebruikt. Er zullen ook andere truffelproducten te proeven zijn. Prijs: €7,- incl. een grappa en limoncello. Graag vooraf aanmelden want vol is vol.
 
Tel: 020 7770996.
 
Tot ziens.
 
 
 
 
 
 
Slowfood Tartufo Arrangement

Prijs indicatie : €595,- p.p.

Incl.: vervoer transfers en ter plaatse (obv 7/8 pers); 3 nachten logies&ontbijt; maaltijden incl. huiswijnen en wijnproeverijen; bezoeken en kookworkshops! 

Exclusief: vlucht Ryanair Weeze-Ancona (indicatie €22,- -tot €100,-); Reisverzekering.

 
 
 
Acqualagna is één van de truffelhoofdsteden van de wereld. Ieder jaar vindt hier eind oktober begin november gedurende 3 weekeinden de Fiera Nazionale del Tartufo Bianco plaats. Dit arrangement geeft u de gelegenheid kennis te maken met dit fenomeen. Hebt u al eens kennis gemaakt met de truffel? In dit arrangement krijgt u behalve de kookworkshops ook een kijkje achter de schermen. Ook maakt u kennis met locale producenten en krijgt u van hen en  met deskundige en adequate vertaling tekst en uitleg. De maaltijden worden begeleid door goede locale (huis)wijnen en digestieven. Deze zijn bij de prijs inbegrepen. Voor diegene die de streek wat langer wil verkennen is er een mogelijkheid om voor €55 per kamer per dag het logies met de maandag en dinsdag te verlengen.


Marche wijnen


In de omgeving bevinden zich ook vele wijnproducenten. Er zijn een aantal bijzondere druivenrassen te vinden in deze streek. Van de vele wijnen lichten we er hier drie uit. Le Marche is natuurlijk vooral bekend van de witte Verdicchio wijnen en dan in het bijzonder de wijnhuizen rond Jesi. Rond Moro d'Alba bevinden zich een tiental wijnhuizen die de rode wijn Lacrima di Moro d'Alba produceren. Een volle en frisse bloem en fruitrijke zeer typische wijnsoort. De druivensoort had aanvankelijk als nadeel de snelle oxidatie, maar wordt inmiddels door nieuwe technieken verwerkt tot een zeer bijzondere wijn die zich eigenlijk met geen andere wijn laat vergelijken. De naam Lacrima betekent de traan. In le Marche vinden we ook nog de Vernaccia druif. Villa Ligi een klein wijnhuis in Pergola produceert hiervan hun Vernaculum en een voortreffelijke rosato. De Vernaccia Rosso di Pergola is een druivensoort die een licht sprankelende fruitige maar ook zachte smaak aan de rode wijn geeft. Naast deze genoemde wijnen zult u in de wijnarrangementen ter vergelijking ook andere Italiaanse wijnen geserveerd worden, waarbij een Brunello uit de Toscane natuurlijk niet ontbreken mag.


Transfers en vervoer ter plaatse

Het arrangement is inclusief de transfers en het vervoer ter plaatse. Het arrangement is ook te boeken zonder dit vervoer tegen een reductie van €100,- p.p. Omdat wij aannemen dat u daadwerkelijk kennis wilt maken met de diverse alcoholische versnaperingen die geboden worden, raden wij echter een arrangement inclusief transfer en vervoer ter plaatse aan.

Cucina Ca'Palazzo Culinair Le Marche KookweekKookworkshops

Het programma heeft twee kookworkshops. Verschillende onderdelen komen hierin aan bod. Naast de Tartufo is dat natuurlijk de pasta en zoals gezegd Antipasti, veel kleine gevarieerde hapjes met vlees, vis en groente. Voor diegene die niet wil deelnemen aan een workshop kan tijdens de workshop een alternatief geboden worden, waarna het resultaat van de workshop beoordeeld kan worden.


 

Programma


 

Vrijdag

09.00 
Vertrek Weeze
11.30
Aankomst Ancona
12.30
Lunch aan zee
15.30 Bezoek wijnhuis (incl. proeven)
20.30
Proeverij als hoofdmaaltijd met streekwijnarrangement te Ca'Palazzo.

halve kilo truffels tartufo bianco

Zaterdag

8.30 Ontbijt

9.30 Bezoek Italiaanse markt
       Bezoek kaasmakerij
       Bezoek wijnhuis

12.30 Lunch in Pergola (Cucina Tipica)

17.30 Kookworkshop

 
fiera del tartufo bianco acqualagna 2009

19.30 Diner met wijnarrangement te Ca'Palazzo


Zondag

8.30 Ontbijt

9.30 Culturele wandeling door Cagli incl. bezoek gebouwen

11.30 Truffelmarkt Acqualagna en praktijk van de Truffelaar

13.00 Truffellunch in omgeving Acqualagna
 
 
17.30 Kookworkshop "Antipasti"
 
Wild zwijn fokkerij in vrije ren 7ha 

20.30 Proeverij Antipasti met Wijnarrangement te Ca'Palazzo.

 


Maandag

8.30 Ontbijt

9.30 Vertrek (koffer pakken)

11.00 Ancona Luchthaven
 

Verlenging € 55,- per kamer per dag (ma/di excl. vervoer) U kunt dan de woensdag vlucht van Ryanair boeken.


truffelhandelaar met hand vol tartufo bianco