Brevetto Monte Nerone    
 
Alp d'Huez van de Apennijnen           
                                         
 
Monte Nerone | Steven Rooks | Chalange BIG Giordano heeft een grote passie voor de Monte Nerone. De Monte Nerone is een zeer fraaie berg die per fiets via drie gevarieerde routes beklommen kan worden. Het is zijn ambitie om deze berg een grote bekendheid te geven zowel binnen Italië als ook wereldwijd . Voor wielrenners, randoneurs en fietstoeristen is het mogelijk het Brevet van de Monte Nerone te behalen. Het Brevetto del Monte Nerone kreeg in Italië landelijke bekendheid in 2008 in het aprilnummer van Cicloturismo. In 2009 was de Nerone de eerste van de drie Cols als sluitstuk van de Quens Stage van de 100 jarige Giro. De naastgelegen Catria en na 237 km de finish op de Petrano volgden op de Nerone. Een warme en loodzware etappe die gewonnen werd door Sastre en die voor Menchov de basis vormde voor zijn uiteindelijke overwinning in Rome. Boven op de Nerone herinnert een monument, veelal omringd door paarden aan deze bijzonder etappe. De echte top bevindt zich daar echter nog ca.1 km rijden boven bij het Rai TV Station. Hier treft u ook de gedenksteen aan Cima Bibi.
 
 

Steven Rooks op Monte Nerone uitzicht op PianelloIn september 2010 maakte Giordano dus kennis met Steven Rooks. Hiernaast staat hij op de top van de Nerone en als je goed in het dal kijkt zie je beneden het plaatsje Pianello. In de Bar aan de voet van de Nerone kun je terecht voor het Brevetto. De koffie is er heerlijk en als het je eindpunt is, kun je er natuurlijk ook een biertje drinken. Alleen de weg vanaf Piobicco is slecht en voor een afdaling niet aan te bevelen. We raden iedereen dus aan deze als beklimming te nemen. Dan geeft de weg prachtige vergezichten. Steven Rooks heeft ook twee Columns geschreven over de twee tochten in deze regio. Klik daarvoor hier!
 
 
 
 
 
Vlak onder de Top van de Nerone op het kruispunt van de drie wegen is er een restaurantje. Het is meestal geopend. Een geschikte plek om je water aan te vullen of een pasta te eten. Je kunt speciaal vragen om de pasta met minder olie te bereiden. "Vorei la pasta con poco oilio". Il Cuoco past zijn recept dus graag aan voor de wielrenner. Vanaf het terras van het restaurantje heb je een prachtig uitzicht en zicht op passerende renners. Bij wat minder weer kan het binnen bij de kachel goed zijn om weer even tot rust en op temperatuur te komen voor de afdaling.
 
 
 
 
 
 Giordano Castagnoli Fietsvakantie Brvetto Monte Nerone 
Behalve op de fiets genieten van onze prachtige omgeving heeft Girodano nog een hobby en dat is "il Vino". Als sommelier geeft hij u graag een overzicht van de Italiaanse wijntraditie en de veelheid aan druivenrassen en daarvan gemaakte typische wijnen. U ziet hem hiernaast aan het werk tijdens een wijnproeverij. Hieronder ziet u behalve een lekkere wijn op de voorgrond ook de Nerone op de achtergrond. Na het bedwingen van de Nerone is een goede wijn uit Le marche met dit uitzicht vanuit Ca'Palazzo de juiste beloning.
Girodano spreekt behalve Italiaans ook Engels, Duits en een klein beetje Nederlands.
 
 
 
 
 
 Ca Palazzo uitzicht op Monte Nerone Brevetto fietsvakantie
 
 
 
  
 
 Monte Nerone | Giro 2009 | Sastre | Menchov
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Monte Nerone heeft op het naastgelegen schema een lengte van ca 13,5 km en een gemiddelde stijging die constant rond de 8-10% ligt. Daarmee is de berg wat lengte betreft heel vergelijkbaar met Alpe'd'Huez, de berg waar Steven Rooks en vele Nederlanders met hem zulke mooie herinneringen aan hebben.
Dit was ook de beklimming zoals die was opgenomen in de Giro van 2009. Het monument is gelegen op 1447 m, daarna gaat het even naar beneden en weer omhoog (en ligt de kruising met de weg naar Piobbico) om vervolgens nog weer iets te stijgen. Daar ligt ook het restaurantje. Vanuit het restaurantje is het twee honder meter naar de kruising met de grote weg van Pianello naar de echte top waar het weer- en TV station is gelegen. Dat is een doodlopende weg. Je hebt er wel een prachtig uitzicht en het monument Cima Bibbi 1996. De Monte Nerone is ook opgenomen in het BIG Chalange klassement.
 
  
 
 
 
 
monument Monte Nerone | Giro 2009 | Sastre | Menchov  Hiernaast het monument van de Giro 2009.
 
 
 
Links Steven Rooks. Midden met rugzak Giordano.
Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
23 okt Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov