Truffel

 
Verslag Proeven met Onno Kleyn, truffel&wijn 2017  klik hier
Verslag Slow food Nederland Truffelarrangement 14-17 oktober 2016 klik hier. 
 
Boek een unieke truffelexperience 'Proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn
 Deze reis zit vol. Wil je zo'n reis ook eens meemaken, meld je dan tijdig aan.
In 2020 is het weekend gepland van 16-19 oktober Deze reis is ivm Covid verplaatst naar 2021.
 
Maroeska Metz: Koken met minder vlees, Hoe dan?!
 

Actueel (hieronder vind je 9 jaar truffelgeschiedenis)

 

18 november 2020

 
De restaurants zijn ook hier gesloten. De truffels trekken zich daar weinig van aan, die groeien wel door. Vandaag was ik een rondje fietsen en bezocht ik burenvrienden. Hun honden hadden zichzelf het truffel zoeken aangeleerd. En ja hoor ze vonden op het eigen terrein een mooi wit truffeltje. Ik heb het meegenomen. Ik heb er een mayo van gemaakt. Wat kost de witte truffel nu? voor mij natuurlijk gratis vandaag. Maar ook hier is als gevolg van de gesloten restaurants de prijs helemaal ingestort. Zaterdag is de mayo helemaal top en ik denk dat het een mooie begeleider bij garnalen en ovenaardappeltjes gaat worden.
 
14 oktober 2010
 
Het dagblad Il Resto del Carlino berichtte over de coronacrisis in de Truffelhandel in de Gouden Vierhoek. Dat is het vierkant dat in Le Marche besloten ligt tussen Sant'Angelo in Vado, Pergola Acqualagna en Amandola. Jaarlijks is de streek goed voor meer dan 100.000 kilo truffelexport. 
De Markten in Europa en New York zijn ingestort. De Aziaten zorgen nu voor de afname.  En dit jaar wordt er veel en mooie zwarte Herfsttruffel en tartufo bianco gevonden. In Hongkong of Shanhai is men al gauw bereid €200,- voor een truffelgerecht te betalen, bij ons in de streek is €15,- tot €20,- meer gebruikelijk. Marini, een belangrijke handelaar uit Acqualagna, die daar ook een winkel en restaurant heeft, komt aan het woord. Wil je alles lezen, dat kan via deze link. In Nederland zijn de restaurants weer gesloten, maar wat is er mooier dan zelf met truffel koken? In dit blog vele recepten en bereidingswijzes waarmee je zelf aan de slag kunt. Vanaf €2,- p.p. truffel maak je al een mooi gerecht.
 
 
 
2 oktober 2020
 
Wat kost truffel?

Er wordt al weer bijna een week truffel gevonden en hoe?! De truffel heeft zich in ieder geval niet laten belemmeren door Covid-19. We kunnen gerust stellen dat het het seizoen vol uit de startblokken is geschoten. Nadat mijn buurman gelijk een bijna onvergelijkbare vangst witte truffel had, vond hij vanochtend zomaar ook bijna een kilo zwarte herfsttruffel. Als er veel truffel gevonden wordt is de kwaliteit vaak goed en de prijs wat lager, zo ook nu. Maar dat deert de truffelzoeker niet, want je kunt beter een paar honderd gram voor €700,- per kg vinden dan bijna niets voor €2.000,- per kg. Dan heb ik het niet over 2017 toen de prijzen hier ver door de €4.000,- per kg. schoot en in Alba de €10.000,- werd aangetikt. Dat kun je nalezen verderop in dit blog.
 
Dit jaar wordt er meer gevonden dan er op de lokale markt kan worden afgezet, dus de autootjes uit Alba rijden weer rond om hun slag te slaan. Om een goed inzicht te krijgen in de consumenten prijzen hierbij een link van de truffelbeurs in Acqualagna. Daar houden ze de prijsontwikkeling dagelijks bij. Natuurlijk is dat niet de prijs die je in Nederland of Belgie betaalt. Een fles Italiaanse wijn kost immers ook niet hetzelfde als in Italie. Echter neem op die prijzen een voor jou redelijke marge en je weet of je niet te veel betaalt. Prijzen Truffelbeurs Acqualagna

 
28 september 2020
 
Ja, ja, daar zijn ze dan weer de witte truffels de tartufi bianchi. Mijn buurman had op een ochtend op pad met zijn hond zo ongeveer 150 gram gevonden. De grootste was 30 gram. Het viel me op dat de truffels zo voor het begin van het seizoen best groot zijn. De prijzen moeten nog even vastgesteld worden, de geur is echter al zeer goed. Vorige jaren kwam het echter vaak voor dat er na de tweede week even een dipje kwam in de hoeveelheid gevonden truffel. De truffel zal zich wel niet van de wijs laten brengen door Covid-19 maar voor wat betreft de vraag en dus ook de prijs is het dit jaar een extra onzekerheid. Deze truffels was mijn buurman bereid voor  €1.200,- per kg te verkopen aan de handelaren uit heel Italie, die met hun auto's nu hier rondjes rijden. 

 

 

 

28 augustus 2020

 
Mijn broer is zojuist naar Nederland vertrokken met 5 kilo prachte zomertruffels. Half juni vonden de honden van Mark, mijn Nederlandse buurman in zijn omheinde tuin de eerste truffels. Het was er eigenlijk nog niet echt de tijd voor dat ze al zo goed van kwaliteit waren, maar we genoten er dus dubbel van. Het zou echter geen voorteken zijn van een goed zomertruffelseizoen. Was het de aanhouden droogte (wie zal het zeggen? Begin juli net na de lock down ging ik dus naar Nederland zonder truffel. Ein augustus daarentegen was de kwaliteit weer goed, maar niet zo uitstekend als ik andere jaren wel gewend was. Broer Viktor showde de truffels voor vertrek nog even aan het zwembad aan zijn truffelvrienden in Nederland. Met een prijs van €120 per kilo was de prijs kwaliteitverhouding uitstekend. Vanaf 1 september mag er niet meer gezocht worden op truffel.
 
Met Maroeska Metz bezocht ik buurman. Hij is een echte truffelzoeker. Op de foto naast zie je Maroeska met wat truffels die we bij hem gescoord hebben en zijn hond heeft er ook interesse in. 
Elio ziet al weer uit naar komende zondag 27 september. De laatste zondag van september is traditioneel de start van het seizoen van de tratufo bianco, het witte goud van deze streek. In ons zakje zomertruffels zat zowaar per ongeluk al een wit truffeltje van een paar gram. Honden maken geen onderscheid, hoewel voor ons mensen de geur echt geheel verschillend is. Als alles rond de Covid goed gaat zal Maroeska van 9-16 oktober een kookweek verzorgen. We gaan dan koken zonder vlees, maar natuurlijk wel met truffel! Hoedan?! kijk daarvoor via deze link

 

 

Vanaf donderdag 30 januari Truffelliefde in de filmhuizen

 
Terwijl hier het seizoen van de Nero Pregiato rustig voortkabbelt en de Bianchetto aan kwaliteit wint, wordt in vele Nederlandse filmhuizen vanaf vanavond de Flim Truffelliefde vertoond. Onno Kleyn zal vrijdag in Amsterdam bij FC Hyena een ronkende inleiding verzorgen. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Het gaat zoals ik kan lezen om de Franse Perigord. 
Nu woon ik in de truffelschuur van Italie.
Claudia Roden schreef in haar boek 'Smaken van Italie': De Marken is gastronomisch van belang als de grootste producent van Italiaanse truffels. Ze komen vooral uit het dal van de Metauro en zijn er in allerlei kleuren. ….... een groot deel wordt zelfs in Alba verkocht en brengt daar heel hoge prijzen op. Nou kan ik jullie verklappen dat de handelaren hier in de winter ook heel veel Tartufo Pregiato aan Frankrijk verkopen, omdat het daar als truffe Perigord voor veel meer verkocht kan worden. Dan heb je natuurlijk ook nog de handel in de derivaten, potjes met gesteriliseerde truffel en chemische smaak, die helaas ook door 'top koks' gebruikt worden om daarna af te garneren met een paar schijfjes echte truffel. Of zoals Onno het in zijn 'de grote Kleyn' noteert, 'anders dan soms beweerd is truffelolie altijd nep: er komt geen truffel aan te pas. Zie verder op pagina 518' dat is ongeveer halverwege het boek. Ik ben benieuwd of die keerzijde van de liefde ook allemaal besproken wordt????? Maar wil je echt alles te weten komen over truffel boek dan gewoon bij Ca'Palazzo 'Proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn'

Zaterdag 11 januari 2020

 
Het seizoen voor de Tartufo Bianco is nu een weekje gesloten, maar wordt per ongeluk nog wel gevonden. Tjonge jonge wat hebben we een seizoen van relatieve overvloed en daardoor soms super lage prijzen achter ons. Het is nu volop de tijd van de Nero Pregatio, die in Frankrijk beter bekend staat als de Perigord. Die Pregiato is nu al te koop voor het mooie prijsje vanaf €450,- voor de goede kwaliteit. Ja, dat is de helft tot 25% van wat er in Nederland en Frankrijk voor gevraagd wordt. En dan ja woensdag, dan gaat het seizoen voor de Bianchetto open. De Bianchetto is het goedkope zusje van de Biancho. De gewone restaurantbezoeker zal er niet direct het verschil tussen proeven en al zeker niet als de kok er ook nog een truffelolie of derivaat bij gebruikt. En dan wordt er nu ook nog de Moscato gevonden. Het is een zwarte truffel met een zoete geur die een beetje naar de witte truffel neigt. Deze truffel is wellicht culinair ondergewaardeerd, in ieder geval wat prijs betreft, want soms al voor €150,- tot €200,- te koop. Dan komen er in deze tijd ook nog verschillende andere soorten voor. Ze noemen het hier 'kruisingen'. Ze zijn vaak best lekker maar omdat het geen commerciele waarde heeft vaak ook al te koop vanaf €100,- per kg of je krijgt ze gratis bij een mooie afname van de Pregiato. Zo, dan zijn jullie weer een beetje bijgepraat. 
 
Nu was ik onlangs bij Maroeska Metz en zij gaf mij haar naslagwerk van Claudia Roden mee. Daar teken ik uit op het volgende:
De Marken is gatronomisch van belang als de grootste producent van Italiaanse truffels. Ze komen vooral uit het dal van de Metauro en zijn er ..... (Lees vooral verder in het boek) 

 

Zaterdag 21 december 2019

 
De Overgang. Op dit moment verkeren we hier in de overgang van de Tartufo Bianco Pregiato naar de Nero Pregiato, de truffel die ook wel de Périgord wordt genoemd en dus vanuit hier naar Frankrijk wordt geexporteerd. (Hiernaast zie je ze beide liggen) Dat brengt me bij het laatste bezoek aan Maroeska Metz, waar ik een portie tartufo Bianco Pregiato afleverde. Maroeska gaf me haar inspiratiebron als het gaat om de Italiaanse keuken en dat was het culinaire boek van Claudia Roden. Op de terugweg uit Amsterdam naar Ancona begon ik dus als eerste aan het hoofdstuk over 'De Marken' bij ons Le Marche en als je dat gelezen hebt dan snap je het. Kort en bondig de essentie van een regio en begrijp je ook dat veel koks die denken iets van truffel te weten, dit hoofdstuk in ieder geval nooit gelezen hebben. De Tartufo Bianco was dit jaar weldadig aanwezig en ronduit goedkoop met een prijs die zelfs even de €600,- per kg aanraakte. Dat is dus 10% van de waarde twee jaar geleden. Het kan verkeren met een natuurproduct. We zitten nu in het staartje van de Bianco en dan wordt de kwaliteit minder, maar met wat meer voor de huidige prijs, doet dat er niet zo toe. De Nero Pregiato begint op smaak te komen, maar ik denk dat we helaas tot na de Kerst moeten wachten op een mooie kwaliteit. Ik verwacht ook dat de Nero Pregiato ruim gevonden zal blijven worden en omdat deze truffel zich ook goed laat 'kweken' in tartufaia's zal denk ik de prijs weer historisch laag worden. Maar, ... daag het noodlot niet uit! Binnenkort 26 december is het nieuwe maan en men beweert dat er vanaf dan de beste Nero Pregiato gevonden wordt, we gaan het meemaken. Maak niet de fout de zwarte truffel hetzelfde te gebruiken als de witte, maar dat is voor de lezers van deze pagina een overbodige toevoeging. 
In 2020 heeft Ca'Palazzo eind september en oktober een unieke truffelexperience met achtereenvolgens René Zanderink, Maroeska Metz en Onno Kleyn

Vrijdag 25 oktober 2019
 
De regio maakt zich op voor de Fiera Nazionale van Acqualagna. En jawel er is een wit truffeltje gevonden van maar liefst meer dan een kilo. Ik ging vandaag aan de slag met 45 gram zwarte herfsttruffel ongeveer evenzoveel boter, 1,3 kg gekookte rijst (500 gram droog) een gesnipperd rood uitje en een bosuitje, bloem, geklopt ei en paneermeel. Zo maak je dan ongeveer 45 arancini al tartufo. Van het ei, bloem en paneermeel dat over is, maak je dan met linzen, paprika, ui een linzen fritate. Oh ja en vergeet geen zout en peper naar smaak toe te voegen.
 
 

Vrijdag 11 oktober 2019
 
De oogst van de Tartufo Bianco begint nu echt op gang te komen. En de kwaliteit is er ook erg op vooruit gegaan. In het begin van het seizoen zijn de truffels vaak maar maximaal een week goed houdbaar, maar dat loopt op tot wel drie weken of meer. Als je geluk hebt, tref je een zoeker die kleine truffels voor €750,- per kg wil verkopen en dat is echt weinig vergeleken met afgelopen jaar. Voor de pronkstukjes die je hiernaast ziet moet je echter op de truffelmarkt denk ik zeker €2.000,- per kg betalen. Dat wil niet zeggen dat de kleine truffels culinair een lagere waarde hebben, maar echte pronkstukken zijn het niet. Natuurlijk is er nu ook de zwarte herfsttruffel, verwant aan de zomertruffel maar intenser van geur. Daarover later meer. 

Woensdag 25 september
 
Het is uiteindelijk een heel mooi seizoen voor de zomertruffel geweest. Tot op het laatst werd er genoeg gevonden om de prijs onder de €100,- per kg te houden en met een hoge kwaliteit. Ik bedacht een experimentje om te kijken of we met de verse zomertruffel de truffelloze septembermaand door zouden kunnen komen. Immers vanaf 1 september tot de laatste zondag van september mag er niet gezocht worden. Dan krijgen de truffels even rust en is het wachten tot het dus zondag 29 september weer losgaat. Dan opent de jacht op de Tartufo Bianco. Zoals je ziet op de foto hiernaast is het experiment wonderlijk geslaagd. De truffel was nog in perfecte conditie, dan weet ik ook dat weer. 
 
Maandag 22 juli 2019
 
De zomertruffel is nu en dus ook de komende weken tot eind augustus op z'n best. Op de foto hieronder zie je de mooie binnenkant en de gereraspte truffel. De prijs is nu ca €100,- per kg en als je dan maar 7-10 gram nodig hebt voor een gerecht dan heb je dus per persoon maar ca €1,- nodig voor een mooie truffelpasta. Hiernaast zie je hoe de truffel wordt schoongemaakt, gewoon onder de koude kraan met een borstel. Truffel koop en bewaar je het best met nog een beetje restzand van waar hij gevonden is. Verder hieronder lees je meer over het bewaren en verwerken. Wij hebben de truffel geraspt en in roomboter verwerkt (1:1) zo gebruik je dus ook ca 10 gram boter door je gerecht en houd daar dan rekening mee. Deze keer maakten wij er pasta en aardappelpuree van. Mijn Neefje Sep hield niet van truffel, maar dit vond hij heerlijk. Dat komt omdat hij truffel uit een potje gewend was en tsja, dat is toch echt compleet iets anders. 
 
 

 
Fiorini, Villa Ligi, Guerrieri, Bianchetto, Nero Pregiato, Tartufo, appartementen Le MarcheGuerrieri, Villa Ligi, Fiorini, Pergola, Appartementen Le Marche, Nero Pregiaro, prijs truffel, BianchettoDinsdag 26 Februari 2019
 
Een kort bezoek aan Amsterdam. Terwijl dit nog de tijd voor een elfstedentocht zou kunnen zijn, was het in Amsterdam al bijna zomers. In Italie was net een paar dagen een koudefront uit Rusland (die Poetin waren ze toch vrienden mee) was binnengevallen. In Le Marche rond Ca'Palazzo is het nu het seizoen van de Bianchetto en het staartje van de Nero Pregiato. Ik kon het niet laten al dit moois uit Le Marche vast te leggen tegen de achtergrond van de oudste houtzaagmolen van de wereld. De prijs van de truffel is nu heel netjes. Ik moest €170,- voor de Bianchetto en €350,- voor de Pregiato per kilo betalen. En kijk eens op de foto hoe mooi zwart de pregiato op dit moment is. Per ongeluk een wat minder exemplaar komt nu eigenlijk niet voor. De Bianchetto rook wel erg sterk en dat geeft op mijn kantoor bij bezoek van klanten uit de bouw steevast de verdenking van een gaslek in de buurt van de koelkast. We hebben het ons goed laten smaken. Vanaf 9 maart staat onze buurgemeente Fossombrone 3 weekenden in het teken van de Bianchetto. 
 
Nero PregiatoMaandag 7 januari 2019 
 
Morgenvroeg staat Lufthansa voor me klaar om me via Munchen naar Amsterdam te vliegen. Ik probeer dan altijd truffels voor mijn bekenden mee te nemen. Hoewel de truffels dit jaar uit de grond lijken te bartsen, werd het door de sneeuw toch plots spannend. Gelukkig was de meeste sneeuw zondag weg en werd ik maandag links en rechts gebeld. Maar kijk nu eens wat een oogst en wat een kwaliteit. Die truffels zijn toch maar rare dingen, er valt veel over te zwammen.
 
 
 

 
Maroeska Metz
 
 
 
 
Zondag 23 december 2018
 
Vorige week was ik even in Nederland en ontmoette daar Maroeska Metz. Ik had een filmpje over truffel van haar op internet gevonden. Daarom was het extra leuk om haar te leren kennen. In haar boek Hoe dan?! staat zelfs op pagina 64 een truffelpesto recept, dat ik binnenkort zeker ga uitproberen. Op dit moment is er het staartje van de Tartufo Bianco die ik nog voor €1.000,- per kg mee naar Nederland kon brengen (terwijl die bij de Sligro voor €2.495 lag) maar ondertussen kost deze hier onder invloed van de Kerst en de geringe oogst ook al weer boven de €1.500,- per kg. Nog steeds een koopje vergeleken bij de €6.000,- per kg van vorig jaar. De kwaliteit van de Nero Pregiato vond ik nog te slecht om mee naar Nederland te nemen, maar die is inmiddels goed en zal begin januari zeker nog beter zijn en voor denk ik een mooie prijs.

Onno Kleyn Truffel ItalieZondag 21 oktober alweer de laatste van de 3 truffelzondagen in Pergola. Te Ca'Palazzo hebben we Onno Kleyn met een groep Truffel&Wijn proevers. De zondag begint na het ontbijt met een truffelzoek demonstratie. In de buurt werd plots weinig witte truffel gevonden, maar gelukkig net aan de andere kant van de bergen in Umbrie was er nog genoeg om er weer een mooie truffelmarkt van te maken. Helaas verstoorde een regenfrontje in de late middag de feestvreugde een beetje. 

 

 

4 Oktober 2018

 

Inmiddels is het witte goud voorhanden en zoals verwacht in voldoende mate om de truffelzondagen van Pergola tot een succes te maken. De hondjes hebben ook op dierendag hun best gedaan en worden daar voor beloond. Het zijn de eerste dagen dat de Bianco gevonden wordt dus de prijs is nog volatiel, maar duidelijk is dat het betaalbaarder wordt dan vorig jaar. We verwachten prijzen vanaf €1.500,- per kg en als je de weg weet wat minder. De grote exemplaren zullen een stuk duurder zijn, want daar is een internationale handel in. Het is echter niet hoe groter hoe lekkerder, dus wij genieten lekker ook van de kleintjes. 
Lees onder de foto's verder

 

 

25 september 2018

 
Zondag 30 september gaat het truffelseizoen weer open. De tijd van de Tartufo Bianco Pregiato, de witte kostbare truffel of ook wel 'het witte goud' breekt dan aan. Zoals jullie verder in dit blog kunnen lezen was het vorig jaar een beetje droevig gesteld met die witte truffel met heeeel hoge prijzen, maar als de voortekenen niet bedriegen, dan gaat het dit jaar beter worden. De witte truffel hersteld niet van het ene op het andere jaar volledig dus we moeten nog even afwachten.
 

Truffel en Umami. 

 
Umami kennen we als de vijfde smaaksoort naast zout, zuur, bitter en zoet. Umami betekent zoiets als heerlijk en hartig en komt voor in producten die natuurlijk rijk aan glutamaat zijn. Truffel is zo'n mooi product dat een gerecht dat extra umami kan geven. Proeven is weten en door kennis meer genoegen. (Onno Kleyn)

14 augustus 2018

 

Vandaag had ik met truffelaar Isidori een afspraak voor een generale repetitie voor een truffelzoekdemo tijdens het weekend van 19-22 oktober 'Proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn'. We hadden een afspraak in hun tartufaia (een afgesloten terrein met daarin zwarte truffel) Het zomertruffelseizoen loopt van juni tot eind augustus. Het seizoen loopt een beetje ten einde en over het algemeen betekent dit dat er niet meer veel grote truffels gevonden worden, maar ze wel erg goed van kwaliteit zijn. Hoe zit dat nu met grote en kleine truffels? Rosanno legt uit dat het net is als met grote en kleine mensen, het zit in de genen. Het is net als met een mens waarin in de genen is vastgelegd dat hij 1,50m of 1,90m wordt en een truffel wordt eenmaal rijp niet groter als je hem langer in de grond laat zitten (groeien). Zijn hele verhaal hier vertellen gaat te ver, maar tijdens het weekend van 19-22 oktober is er op zondag 21 oktober een mogelijkheid tijdens de truffel- en foodmarkt van Pergola waar duizenden bezoekers op de meer dan 1 km foodstalletjes en truffelplein afkomen. Dan is het seizoen van de Tartufo Bianco Pregiato. Vorig jaar was deze echt heeeeel duur. Maar de verwachting is dat deze dit jaar weer wat zal herstellen. Helaas gaat dat niet direct per jaar, dat heeft enkele jaren nodig
 
Hieronder de groepsfoto, daaronder lees  je verder in dit truffelblog tot vele jaren terug.

 

 

24 juli 2018:

 

Een truffelaar geeft zijn geheime vindplaatsen niet graag prijs, of het moet in zijn eigen beschermde tartufaia zijn. Op 24 juli kwam een truffelaar op Ca'Palazzo met zijn 8 jarige Duitse Bracco voor een demo. De truffel is nu op zijn best, vrijwel alle gevonden truffels zijn goed rijp. De vindplaatsen staan in het geheugen van de truffelaar en hij brengt zijn hond ernaar toe. De hond ruikt of het goed is en brengt de buit naar hem en krijgt daarvoor een 'regalo'.


 
Meer weten over truffel lees verder of zelf proeven tijdens de witte truffelfeesten boek dan:

 

 

 

 

 

27 juni 2018

 
Per 1 juni is het zomertruffelseizoen weer geopend. Maar pas sinds de 15e wordt er een beetje geurende rijpe truffel gevonden. Dat was aanvankelijk nog maar matig en de diep ingevroren zomertruffel van vorig jaar won nog moeiteloos van de eerste verse truffel. Maar dat verandert nu snel. De truffels zullen over twee weken nog wel een beetje beter zijn tot eind augustus, maar het is vast beter dan veel wat in Nederland aangeboden wordt, want daar zit veel tussen dat van over de Adriatico komt en hier plots het etiket Italiaans meekrijgt. Laat je bij een zomers truffelgerecht niet in de war brengen door de restaurants en recepten die kwistig gebruik maken van truffelolie en er dan wat nietszeggende schijfjes 'echte Italiaanse' truffel over schaven. Wat je ruikt is een overheersende penetrante truffel geur. Niets mis mee als je het heerlijk vindt, maar betaal er niet meer voor dan de paar cent die de chemische olie heeft gekost. Echte zomertruffel is een natuurproduct met een delicate zoete aardse smaak en vooral die afbreekbaar is en je de volgende dag niet meer proeft. Lees hieronder hoeveel dit jaar lijkt op 2014 en meer lezen over mijn experimenten van gisteren? Klik hier!

 

 

 

(16 maart)

 

De Sneeuw is al weer ruim een week weg. Het seizoen voor de Pregiato en Muscato is gesloten. Gelukkig wordt er weer Bianchetto gevonden, niet zo heel veel maar afhankelijk van de handelaar is er weer voor een prijs van tussen de €250,- en €400,- van goede kwaliteit te koop. Eind maart kom ik kort naar Amsterdam, dus wie belangstelling heeft om het Paasmenu met wat Bianchetto extra feestelijk te maken die kan me een mail sturen. Want de Bianchetto laats zich uitstekend combineren met een eitje!

 

(4 maart 2018)


We hebben een periode van heftige sneeuw achter de rug, maar wat betekent dat voor de truffels? De afgelopen periode was het weer wel te vergelijken met 2012. Het is dat dit jaar de sneeuwperiode onderbroken werd door drie dagen motregen als gevolg van 2-3 graad temperatuursverschil t.o.v. 2012, zodat we op Ca'Palazzo een totaal isolement bespaard bleven. De bospaadjes en dus de vindplaatsen van de truffel zijn door een zo dikke laag sneeuw bedekt dat de truffeljagers bij de kachel zijn gebleven. Vandaag kunnen ze echter door de invallende dooi en regen behalve naar de stembus ook weer voorzichtig op truffeljacht. Gelukkig was dit in 2012 de voorbode voor een hele mooie zomer met erg veel goede zomertruffel. We kunnen nu nog even nagenieten van het staartje van de Pregiato en tot eind maart de Bianchetto, maar omdat er dus bijna niets gevonden kon worden, liggen de prijzen sky high.

 

(4 januari 2018)

 

De tijd van de witte truffel is hier weer voorbij, het seizoen is gesloten. Het was een beetje een mager en teleurstellend seizoen, want er was weinig en de prijzen extreem duur. Het is nu de tijd van de Nero Pregiato. Ook daarvan wordt maar weinig gevonden, maar wat meer richting de Nerone en Carpegna iets meer. Met een prijs van meer dan €1.200,- per kilo is de pregiato dit jaar dus net als de witte truffel erg duur. 

 

(19 december 2017)

 
Iedereen die de truffel een beetje volgt zal inmiddels al wel weten dat de prijzen dit jaar extreem hoog zijn. De truffel wordt maar weinig gevonden wat wordt toegeschreven aan de lange hete droge zomer. Het weekend proeven met Onno Kleyn, truffel&Wijn was echter geslaagd. We hadden zo onze adresjes en al was de prijs voor de witte met €2.500,- per kg hoog, hij was wel lekker geurig. Ondertussen schieten de prijzen alle kanten op. Op de top moest zelfs hier lokaal €6.000,- per kg betaald worden. Ook de zwarte herfsttruffel werd maar weinig gevonden. Nu breekt de tijd aan van de Zwarte wintertruffel ofwel de Nero Pregiato. Ook die oogst lijkt matig te worden. Eigenlijk is die pas op zijn best na de jaarwisseling, dus dat moeten we nog even afwachten. Tip: Zeker nu de prijs zo hoog is, let goed op wat je koopt. Laat je geen oude truffelsponsjes of zomertruffels voor Pregiato verkopen! Of truffels die hun geur ontlenen aan een binnenkant van een potje dat met een vleugje truffelolie is bewerkt. Helaas, het komt allemaal voor. 

 

 

 

De Zomertruffel is er weer (28 juni 2017)

 

Wil je de zomertruffel kopen, dan begint het nu daarvoor de goede tijd te worden. De kwaliteit stijgt welhaast met de dag. Hiernaast zie je een foto van hoe je de truffel kunt bewaren. Gewoon in een potje met een servet of keukenrol. Altijd ook een papiertje onder de deksel om te verkomen dat eventueel condensvocht direkt op de truffel valt. Voor het potje zie je twee truffels liggen. Je ziet dat er een flintertje is afgesneden en zo verraadt de truffel zijn binnenste. De ene is nog wit en de andere begint er al heel maturo (rijp) uit te zien. Als je een truffel koopt, dan moet je hem ook even goed indrukken. Hij moet hard zijn, maar wel iets in te drukken zijn. Valt de truffel als een spons uitelkaar of is hij als een steen, dan is het geen goede truffel (meer).
 
In de volgende foto zie je het resultaat van twee geraspte truffels. De ene dus bijna zo wit als kalk en de andere al mooi bruin (maar dat wordt straks vast nog beter) Hoewel de witte best wel iets smaak heeft, is de donkere toch veeeel beter van smaak en geur. De geur is zoet en aards.
 
Hoe verwerk je nu de zomertruffel?
 
De zomertruffel komt het best tot zijn recht als hij in een vetje iets verwarmd zijn smaak in je mond kan overbrengen. (De witte truffel brengt de smaak vooral via de reuk over) Dus ik adviseer de truffel te raspen en in zachte roomboter te verwerken. De foto hiernaast geeft een voorbeeld waarin 150 gram wordt verwerkt in 250 gram zachte roomboter. Dit kun je als basis gebruiken voor vele gerechten als Risotto, pasta, truffelboter (wel verdunnen tot factor 4) etc. Houdt het recept aan of nog beter volg je eigen plan en voeg op het laatst de truffelboter toe. Houd er wel rekening mee dat je dus in de basis iets minder boter gebruikt! Op blz. 62 van het Vakantiekookboek Italie van Onno Kleyn staat een recept met wintertruffel dat je zo ook met zomertruffel kunt uitvoeren. (gebruik ongeveer 75-125 gram van de truffelboter voor 4 personen) De rest van de truffelboter kun je prima invriezen en maanden zo bewaren. Het verliest wel iets van zijn smaak, maar diep gevroren niet al te veel. Pas bij het bewaren wel op voor bederf, want botulisme ligt op de loer (daarom zitten in de derivaten alleen nog maar gesteriliseerde truffels)
 
Meer weten over truffel?
 
Wil je meer weten over truffel dan kun je op deze site erg veel vinden, maar je kunt ook proberen een exemplaar van De Volkskrant van zaterdag 24 juni te bemachtigen en daarin het artikel van Onno Kleyn lezen. Daar staat nog maar weer eens in dat er een groot verschil bestaat tussen alle chemische derivaten (in potjes) en de echte verse truffel. Laat je nooit wijsmaken dat de smaak in de potjes komt van echte truffel. Er zijn wel goede en slechte derivaten en als je het lekker vindt, dan is daar wat mij betreft niets mis mee. Het is aleen iets heel anders dan echte truffel. En omdat veel mensen aan de sterke smaak van die derivaten gewend zijn geraakt, valt voor sommigen de delicate smaak van een echte truffel helaas soms tegen. Nog meer weten over truffel en dan samen Proeven met Onno Kleyn Wijn & Truffel? Meld je daan aan voor het weekend van 13-16 oktober. Klik hier
 
 

 
 
 

 

 
 

8 februari 2017

 
We hebben net een periode van 2 weken achter de rug dat er een pak sneeuw lag en er dus geen truffels konden worden gezocht. Op het moment wordt er weer volop Nero Pregiato gevonden en ook de Bianchetto is inmiddels op smaak. De prijzen zijn zo in de orde van €650,- resp. €250,- per kg van goede kwaliteit. 

Kerst & Truffel
 
Het Kerstdiner kun je natuurlijk met truffel iets extra's geven. De Kerst is de tijd van de Tartufo Bianco Pregiato en de Nero Pregiato. Op deze pagina vind je genoeg wat je wel met deze truffel kunt doen, dus hierbij een paar tips wat niet te doen. Maak geen gerecht waarbij je mooie funghi met tartufo mengt, dat is zoiets als kaviaar op een toastje gerookte zalm presenteren. Laat je ook niet wijsmaken dat je bij de verse truffel nog wat truffelolie moet doen. Gebruik dan lekker gewoon alleen de olie, die overheerst namelijk alles, tenzij je jezelf en je gasten wilt foppen. De enige echte truffelolie is de olie die jezelf hebt gemaakt van verse truffel, de rest in de handel is chemisch en blijft jaren goed. Nog niets mis mee als je het lekker vindt, maar verknoei er geen echte truffel mee en koop dan voor weinig een truffel zonder smaak ter decoratie. Geloof niet in verhaaltjes dat truffels de smaak afgeven aan rijst en dat je daarna er een truffel risotto van kunt koken. Kook de truffel niet mee, maar voeg het op het laatst toe (zie aanwijzingen hieronder). Veel truffelplezier bij je Kerstdiner! 
Vragen en opmerkingen stuur een bericht.
 
Truffelpasta 4p:
 
Rasp 15-20 gram Nero Pregiato in 50 gram zachte roomboter en laat minstens een uur intrekken. Fruit zeer fijngesneden of gehakt ui en knoflook in lichte olijfolie lang totdat het een glazige moes is. Voeg hier een lichte groente bouillion bij. Maak op smaak met zout en peper en witte wijn. Kook een pasta minder dan al dente. Maak het al dente in de saus. Doe het in een schaal en roer de truffelboter er door. Als het droog is, voeg wat melk toe. Garneer met een beetje gehakte bieslook en een weinig pecorino. Garneren met truffelschijfjes kan, maar de smaak komt pas echt tot zijn recht als je het er door roert en even wacht. 

 

9 december 2016

 

Gevonden worden nu de Bianco Pregiato en de Nero Pregiato. Deze zwarte wintertruffel is vroeg rijp dit jaar en dat is mooi, want dan is er met de Kerst hopelijk ook voldoende en betaalbaar. Op het moment kosten de witte ca €1.000,- en de zwarte €650,- per kg voor de formaten zoals je die op de foto ziet. Eenvoudig te maken: Begin met fijngesneden of gehakte witte ui met knoflook een tijdje te fruiten totdat het een emulsie is geworden. Voeg wat witte wijn,
room, zout en peper naar smaak toe. Rasp de zwarte truffel en doe het door de roomboter. Kook zoete aardappel en maak er een puree van met wat melk room en de uiensaus. Roer er op het laatst de truffelboter door. Of kook penne nog minder dan al dente. Roer er de uiensaus door met een beetje witte wijn of melk en laat het al dente worden. Voeg dan de truffelboter toe, of rasp of schaaf op het bord de witte truffel erover. Garneer met wat gehakte bieslook en of rucola. Ik schat dat je ca 3-5 gram truffel per persoon nodig hebt. En er kan natuurlijk altijd een mooie Pecorino over geraspt worden (maar laat deze niet overheersen en gebruik geen witte en zwarte truffel door elkaar!). De zwarte truffel laat zich geraspt en gemeng door de roomboter heel goed in de vriezer bewaren. Je hebt dan nog maanden telkens een schijfje om te verwerken.

 

 

 

 

18 november 2016

 

Sinds begin oktober wordt de Tartufo Biancho Pregiato weer gevonden en hoewel het er in het begin even op leek dat er veel gevonden zou worden, viel het uiteindelijk erg tegen. De prijzen zijn dan ook hoog. We hebben het hier dan over vanaf €1.500,- In Nederland en Belgie zien we daarom prijzen vanaf €3.000,-. Ook de zwarte Herfsttruffel is met vanaf €280,- echt aan de dure kant en in Nede

rland worden ze aangeboden vanaf €500,- per kg. Op de kwaliteit valt in ieder geval op dit moment weinig af te dingen. Eigenlijk hebben de zoekers ook liever dat de prijzen laag zijn, dan wordt er immers veel gevonden en je kunt beter een kilo vinden waar je €500,- voor krijgt dan de hele dag op pad zijn voor 100 gram met als opbrengst €100,-

 

Truffelmarkten: De eerste 3 zondagen van oktober zijn traditioneel voor Pergola en daarna aan Acqualagna. Nu de eerste nachtvorst geweest is begint volgens de kenners hier het witte truffelseizoen pas echt en zal eindigen rond  de jaarwisseling. Hirnaast een demo truffelzoeken op Ca' Palazzo.

 


 

27 september 2016. Afgelopen zondag is het seizoen van de witte truffel -Tartufo Bianco Pregiato- geopend. Er wordt al genoeg gevonden, maar een echte prijs in nog niet vastgesteld, zeker is wel dat er meer gevonden wordt dan vorig jaar en de prijzen dus vast lager zullen zijn. Later meer .....Er wordt al wel veel zwarte Herfsttruffel gevonden de prijs daarvan is tegen de €200 per kg, dus nog wel wat duur.


 

 

 

 

 

 

 

16 augustus 2016 Het seizoen van de zomertruffel loopt langzaam ten einde. De kwaliteit is nog goed, maar de hoeveelheid slinkt en de prijs loopt weer op. De prijs was eind juli even slechts €80,- per kg, maar nu weer tussen de €120,- en €150,- per kg. Voor €6-8 heb je dan altijd nog een mooie truffelpasta voor 4 personen.

 

21 Juni 2016: De zwarte zomertruffel begint rijp te worden. Er werd al veel gevonden, zie de foto hiernaast van 1 juni 2016, maar daar moest je dan met je eigen neus de echte maturi uit selecteren. Voor mij nog niet de moeite waard om mee naar Nederland te nemen. Er is nu zon, veel zon en warmte op komst. Volgens de kenners hier het signaal dat alles groot en rijp is wat er uit de grond gaat komen. De prijs zal hier rond de €125,- per kg liggen, dus in Nederland zo ongeveer het dubbele.

 
Boek deze zomer een vakantie op Ca'Palazzo en geniet mee van deze zwarte zomerkoninkjes!
 
Tri Tartufi Nu per 28 januari 2016 wordt de eerste Bianchetto gevonden. Ook wordt nog steeds de (dure) zwarte wintertruffel Pregiato gevonden en de minder bekende en goedkopere zwarte truffel Moscato.
Voor de liefhebbers van de witte truffel, die vanaf oktober gezocht kan worden, was het dit jaar - in tegenstelling tot vorig jaar- een beetje een droevig jaar. Er werd weinig gevonden en de prijs was hoog. Maar hoe wispelturig kan de natuur zijn? Vorig jaar werd er nauwelijks Bianchetto gevonden en het lijkt wel of ze uit nu al uit de grond barsten. De Bianchetto lijkt op de Bianco, maar is veel goedkoper, minder houdbaar en minder delicaat wat smaak betreft, toch zullen veel mensen deze truffel als de smaak van (potjes chemische) truffel herkennen. Hij wordt gevonden van eind januari tot ver in maart, maar als het warmer wordt, is hij erg gevoelig voor wormen. In de horeca wordt deze truffel vaak geserveerd als witte truffel. Je kunt er erg goed een truffelmayonaise van maken. Dat heb ik vandaag dan ook gedaan. Het is heel simpel. Gebruik 250ml olijfolie (niet te sterk van smaak, het gaat immers om de truffel), 1 ei, wat citroenzuur, witte wijnazijn, zout en peper naar smaak. Meet de 250 olie af en doe ca 100ml in een bakje. Rasp daar ca 10-15 gram Bianchetto in. Verwarm het tot ca 80 graad. Doe alles in een maatbeker, waar een staafmixer precies inpast en haal de staafmixer 2 of 3 keer langzaam op en neer, en klaar is de truffelmayonaise. Deze mayonaise is in de koelkast ongeveer een week houdbaar, maar wellicht in Nederland wat korter. De Bianchetto kun je ook in de olie of zachte boter verwerken (half uurtje laten intrekken) en dan invriezen. (3 maanden houdbaar). Zo zie je maar gekocht in een potje met 2 jaar houdbaarheid dat kan nooit echte truffel zijn.
PS: Dit recept kun je ook maken met de zwarte Pregiato, de kleur van de mayonaise wordt dan zwart, de smaak heerlijk zoet en het is ook wat duurder.
 
 
 
Per 1 juni 2015 is het seizoen van de zwarte zomertruffel geopend. Aanvankelijk was de kwaliteit maar matig, zoals altijd. Maar sinds de laatste dagen juni gaat de kwaliteit per dag vooruit om halverwege juli tot eind augustus op zijn best te zijn. Dus wie eens kennis wil maken met de zomertruffel, die kan naar Ca'Palazzo komen. We koken er samen iets moois van.
 
NB: Last minute korting op aanvraag en Ryanair vliegt retour v/a €80,- retour Weeze-Perugia / Ancona augustus 2015.
En vraag als FB vriend naar je speciale last minute korting op Ca'Palazzo.
 
4-11-18 oktober zijn de witte truffelweekenden in Pergola met meer dan 1km gastronomische stands. Het laatste weekend vieren we de finale met Chef-kok Ben van Beurten. Meer info Truffelexperience
 
Per 1 december 2014 is het seizoen voor de zwarte wintertruffel (Tartufo Pregiato) open. Per 6 dTartufo pregiato truffel zwarte wintertruffelecember wordt de eerste Tartufo maturo (rijp) gevonden. Je kunt deze behalve aan de smaak en geur herkennen (zoeter en sterker dan de zomer en herfstruffel), maar uiterlijk ook makkelijk door de huid iets te krassen, deze wordt dan wat roodbruin (zie foto). Per 18 februari 2015 loopt het seizoen van de Pregiato langzaam af, maar de kwaliteit is goed en de Bianchetto heeft zich al weer aangediend.
 
Mail voor een truffelarrangement!
 
 
Per 1 oktober mag er ieder jaar naar witte truffels gezocht worden, nadat het zoeken per 1 september jaarlijks gesloten wordt.  Vanaf het eerste weekend van oktober heeft de praktijk uitgewezen, is deze ook wel wit goud genoemde truffel rijp (maturo). Het witte truffelseizoen loopt tot eind december. Dit jaar 2014 werd gezien de relatief natte zomer een zeer goede en kwalitatief hoge opbrengst verwacht. (en dat is ook zo) Een hoge opbrengst gaat meestal gepaard met een hoge kwaliteit en een relatief lage prijs. Maar goedkoop zal de witte truffel vanwege de grote vraag van over de hele wereld nooit zijn. Maar zelden gaat de prijs in de regio onder de €1.000,- per kg, maar dit jaar dus wel ruim daaronder. En de prijs zeker in Nederland ligt gewoonlijk boven de €2.000,- per kilo. De truffel is omgeven met veel mysteries, niemand weet eigenlijk precies hoe het zit en pogingen de witte truffel te kweken en over te brengen naar andere streken, zijn allen mislukt. In de Balkan, Noord Afrika, China worden ook wel truffels gevonden, soms zelfs erg gelijkend, echter ze kunnen wat culinaire waarde betreft, niet in de schaduw staan van de echte Italiaanse Tartufo Bianco Pregiato. In de periode oktober – novemeber/december wordt ook de zwarte, aan de zomertruffel verwante, Herfsttruffel gevonden. Voor een truffelpasta is ca 4 gram (wit) en 10-15 gram (zwart) per persoon voldoende.
 
 
In het weekend van 14 juni 2014 werden de eerste rijpe zomer truffels weer gevonden rond Ca'Palazzo. Daarvoor werden ze wel gevonden maar alleen een goede truffelhond kon er al wat aan ruiken. Voor een culinaire beleving waren ze echter nog geheel ongeschikt. Begin Juli waren ze rijp en werden ook in grote hoeveelheid gevonden. Dat is mooi, want dan zijn ze ook heel erg betaalbaar. Een kilo flinke truffels kost nu zo'n €100,- tot €120,- en dan mag je ze zelf (een beetje) selecteren. Ook voor de hele grote en sterk geurende truffels wordt flink meer gevraagd, al is het verschil niet zo groot als bij de tartufo bianco in het najaar. Op de foto hiernaast zie je ook een beschadigde truffel. Dat is niet slecht. Hierdoor kun je goed zien en beter ruiken of de truffel rijp is. Als de truffel uit de koeling komt dan ruikt deze altijd minder sterk. Een rijpe zomertruffel heeft een iets vochtige bruinzwarte met witte aderen kern. De truffel moet een heel klein beetje veren bij het indrukken. Daar mag je best stevig voor drukken. Als hij dan kapot gaat, is de truffel niet goed en als hij niet veert, dan is de kern waarschijnlijk wit en kalkachtig zonder smaak. De truffel kun je vers ongeveer 2 weken bewaren in de koeling, maar daar moet je de reis die hij van Italië naar jouw huis heeft gemaakt wel in meenemen. Je kunt de truffel goed bewaren door deze te raspen en mengen in zachte roomboter. Deze kun je invriezen in porties zoals je ze later gebruiken wilt. Je kunt de roomboter dan toevoegen aan het gerecht. (voor witte truffel geldt dit minder, die doe je het best aan het eind geraspt of geschaafd pver het gerecht) Doe dat vooral aan het einde van de bereiding, anders ruikt je hele keuken naar truffel en het gerecht een stuk minder. In veel, wellicht de meeste restaurant wordt extra truffelolie toegevoegd. Alle truffelolie in de winkel en groothandel bevat echter een sterk kunstmatig aroma en in het gebruikte extract zitten hele grote kwaliteitsverschillen. Dat is wat veel mensen gewend zijn te proeven, maar dat heeft dus weinig te maken met de smaak van echte verse truffel. Je moet echter wel leren te accepteren dat, vooral de zomertruffel, niet de heel sterke (truffelolie) smaak heeft, maar een delicate aardse wat zoete smaak. 
 
Okt-nov-dec Witte Truffeltijd
 
Tip: Vlieg goedkoop met Ryanair op vrijdag heen en maandag terug.
 
 
Truffels Tartufi Appartementen Le Marche Slow FoodCa'Palazzo is gelegen in één van de belangrijkste Italiaanse Truffelgebieden. Het 15 km verderop gelegen Acqualagna geldt als centro del tartufo. De Truffel is een zwammensoort met een extreem hoge culinaire waarde. De truffel is omgeven met misteries en truffellatijn. In de periode mei (maar meestal pas vanaf half juni) t/m oktober wordt de (zwarte) zomertruffel gevonden en in de winter de tartufo nero en pregiato. In de periode eind januari-maart (soms april) wordt de soort gevonden die aangeduid wordt als bianchetto. Deze heeft een wat gladde lichtbruine buitenkant en een wit/bruin creme binnenkant. Deze laatste is veel krachtiger van smaak en geur en lijkt wat op de witte truffTruffels Truffle Tartufi Apartments Le Marcheel (Tartufo Bianco). Echter de witte truffel kan gerekend worden tot het echte goud. Het gebruik van een enkele gram hiervan kan voldoende zijn. De prijs hiervan kan dan in Nederland ook eenvoudig oplopen tot ca €4.000,- per kg. En zoals in Nederland het eerste vaatje nieuwe haring een bijzondere prijs kent, is er op 1 december 2007 een ongeveer 1,5 kg zware truffel geveild voor de lieve som van $330.000,-. In de winterperiode worden verder nog gevonden de zwarte winter truffel en de wat sterker smakende Pregiato.
De truffels groeien onder de grond tegen sporen die weer tegen de wortels van vaak een eikenboom (steeneik) groeien. Behalve de mens zijn ook zwijnen en eekhoorntjes er dol op. De eekhoorntjes wordt een rol toegedacht in de verspreiding en vermeerdering. De tocht door hun darmkanaal zou een en ander ten goede komen.
Een te droge periode en zeker een te droge hete zomer veroorzaakt vaak een slechte oogst. Truffelzoekers gaan voor het ochtendgloren met hun getrainde honden op pad om hun goud te vinden.
En als ze weer eens met lege handen thuis komen, hebben ze in ieder geval een mooie ochtend wandeling gehad.
Truffle market Acqualagna apartments le marche italy
 
Truffelmarkten:
 
In het eerste weekend van augustus is het zomertruffelfeest van Acqualagna.
In het 2e en 3e weekend van oktober is de witte truffelmarkt van Pergola, die naar mijn mening de laatste jaren leuker is dan Acqualagna. Naast truffels is er dan ook aandacht voor andere culinaire specialiteiten van de streek. In een winkeltje kun je bijvoorbeeld ook alles zien van de (eetbare en giftige) paddenstoelen.
De Belangrijkste markt is echter de Nationale Fiera del Tartufo Bianco in Acqualagna. Die is in het laatste weekend van oktober en de eerste twee weekenden van november. Iedereen die iets op het gebied van truffels in mushrooms truffle market Pergola apartmentes Le Marche ItalyItalië en vaak ver daarbuiten voorstelt is dan aanwezig. Als het niet is om zelf te verkopen dan wel om contacten te leggen en zaken te doen.
 
 
12 november 2013
 
De oogst van de zomertruffel viel in 2012 nog erg tegen maar was in 2013 weer net als in 2010 en 2011 zeer goed. We hebben gelukkig ook genoeg in de herfst gehad daardoor is er veel aanbod van Witte Truffel. De prijs vanaf ca €1.000,- is relatief heel betaalbaar en de kwaliteit is goed. Vanwege de gortdroge zomer in 2012 en ook de augustus en septembermaand, was de truffeloogst najaar en winter 2011 en 2012 zeer matig en de prijzen werden toen extreem hoog. De Tartufo Bianca koste in 2012 zo'n €2.500,- of meer per kg. Op dit moment is de kwaliteit van de Zwarte herfsttruffel goed aan het worden. Ze kost tussen de €180 en €220,- per kilo, bij grote afname en afhankelijk van de grootte en kwaliteit. De geur was begin oktober nog matig, maar dat is nu sterk verbeterd. .
  
In de truffelseizoenen en tijdens de weekenden van de markten, kunnen wij een speciaal truffelarrangement voor uw groep samenstellen. U krijgt dan de eerste kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs.
 
Ben van Beurten Truffel markt Italië Apartments ItalyVerslag bezoek aan truffelmarkt 2013 met Ben van Beurten.
 
In het weekend van 1-2 en 3 november was de Fiera Nazionale di Tartufo Bianco in Acqualagna. Ca'Palazzo bezocht de markt met Ben van Beurten. Lees verder over het bezoek van Ben van Beurten aan Ca'Palazzo....

Op de 1e, 2e, en 3e zondag van oktober zijn de jaarlijkse Sagre del Tartufo Bianco in Pergola. Ca'Palazzo staat dan in het teken van dit Truffelfeest en we organiseren daaromheen diverse activiteiten.
Verslag van een truffelweekend in 2011.

Het is was een week waarin iedereen naar eigen keuze kon inschrijven voor de activiteiten zoals, Truffelmarkt, Truffelmenu, bezoek wijnhuizen, bezoek kaas en zwijnenboerderij, wijnproeverij etc.
 
Om u een richting te geven van de prijzen:
 
- 4-gangenmenu v/a 27,50 incl. huiswijn (truffelsuplement v/a €5,-)
   Omdat u midden in het truffelgebied bent is zelfs de tartufo bianco heel betaalbaar.
- Wijnproeverij v/a €15,-
- Speciale wijnen per fles v/a €8,- (Brunello €27,50 per fles)
- Bezoek Truffelmarkt, kaasboerderij en Wijnhuizen (gratis)
 
Aantal inschrijvingen:  22
 
Verslag:
 
Door de extreem droge zomer van 2011 was het droevig gesteld met de witte truffeloogst. Met moeite hebben we 150 gram witte truffel kunnen scoren en voor een prijs van €1.600,- per kilo (wat voor Nederland niet extreem is, maar voor hier wel).
Daarna is de oogst alleen maar minder geworden en liep de prijs op tot boven de €2.500 per kilo en was de kwaliteit matig. Heel Italie kampte met hetzelfde probleem en hoe er dan soms toch nog truffel was verbaasde mijn buren/truffelzoekers zeer.
 
 
Wij hadden echter genoeg witte truffel voor een menu voor 22 personen.
 
 
Truffelmenu 15 Oktober 2011 Ca'Palazzo
 

 
Tartufo (Italiaans voor truffel) is ook een Italiaanse ijsspecialiteit, een soort ijsbonbon met een kern van bittere (truffel)chocolade die wordt versierd met slagroom, cacaopoeder, chocoladesaus en/of vanillesaus.
  • Tartufo bianco bestaat uit een gevulde bal vanille-ijs, vaak opnieuw omhuld met een laag chocolade-ijs
  • Tartufo mokka bestaat uit een gevulde bal mokka-ijs
  • Andere Tartufovarianten bevatten veelal likeur en fruit.
 
 
 
Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
23 okt Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov