Workshop proeverij Jesi 
 
 
 
Boeken te koop in de webwinkel

Proeven met Onno Kleyn

Truffel & Wijn  16-19 oktober 2020
 
Zomaar een citaat van een bekende nr. 14: 
Je gaat het pas zien als je het doorhebt
Je proeft het soms ook pas als je weet wat je proeft 
Ofwel in Onno's woorden
Door kennis meer genoegen
 

Onno Kleyn is culinair- en wijnschrijver voor De Volkskrant en van het in 2017 verschenen Culinair Compendium De grote Kleyn. In meer dan 1000 pagina's beschrijft hij daarin de vele aspecten van de culinaire wereld. Smaak, geur en dus proeven is het uiteindelijke genot. En, zoals Onno stelt: door kennis meer genoegen! Onlangs, begin mei verscheen Onno's nieuwe boek met als titel 'Italie, mijn verhalen en recepten'. Het kan niet anders dat we daar wat uit gaan koken. In het truffelweekend van de gemeente Pergola 16-19 oktober) neemt Onno u, net als in 2017 en 2018 en 2019, mee in de culinaire wereld rond Ca'Palazzo in Le Marche (Italia). In De grote Kleyn zijn al vele pagina's aan de truffels gewijd, net als aan de wijn, de Italiaanse keuken en smaak & geur. Maar Onno weet er zo hebben we ook in de vorige edities mogen ervaren, nog veel meer over te vertellen. Als een levende, bruisende culi-encyclopedie leert hij u alles over de achtergronden van het eten en de wijn.

Een indicatie van wat u gaat meemaken treft u aan in het verslag van de reis in 2017 en het verslag 2018. Maar natuurlijk zullen we daar met Onno in 2020 weer een nieuwe draai aan geven. Dat zal afhankelijk zijn van wat we deze keer nog beter elders voor u kunnen organiseren.

 
 
Arrangement:

Vrijdag 16 oktober

Het arrangement gaat uit van een vertrek van de luchthaven Weeze, Schiphol of Charleroi. Onno komt wellicht al een dag eerder aan met de lufthasa vlucht Amsterdam - Munchen - Ancona). Uit Weeze komt u via een rechtstreekse vlucht om ca 15:00 aan op de luchthaven van Ancona. Uit Charleroi al om 8:30. U krijgt dan een transfer naar de kustplaats Senigallia en voegt zich weer bij de groep om 15:00. Daar wordt u verwelkomd met iets hartigs en wat te drinken voor onderweg, want we vertrekken zo snel mogelijk naar de eerste stop in Jesi bij het Instituto Marchigiano di tutela vini.(Zie links de workshop) In een onlangs gerenoveerd palazzo zullen we een toelichting krijgen over de wijnen uit Le Marche en proeverij als late lunch nuttigen. We vervolgen daarna onze rit naar Ca'Palazzo waar we kwartier maken en een welkomstborrel hebben met een proeverij als antipasti, waarbij de truffel natuurlijk niet ontbreekt. 's Avonds is het diner.


 
 
Zaterdag 17 oktober 
(Voor 2020 gaat deze dag waarschijnlijk naar Urbino met o.a. Saffraan en historische Rafaelo rondleiding)
 
Na het ontbijt zullen we deze dag in ieder geval een bezoek brengen aan de markt in Fano en zal historicus Rolf Smit die vorig jaar de rondleiding in Urbino verzorgde dit jaar de rondleiding in Fano verzorgen. Op de markt in Fano is een historisch gebouwtje ingericht voor locale vissers om van dinsdag t/m zaterdag hun vangst van de dag aan de man te brengen. We vertrekken ca 12:30 weer naar wijnhuis Guerrieri, een prachtig familiebedrijf in de heuvels vlak bij Fano. Hier gaan we hun wijnen en olijfolie proeven begeleid door een truffelpasta, hun eigen pasta van de 120 ha graanvelden en de truffel van Isidori in Pergola. Op de terugweg bezoeken we de Mieleria van San Lorenzo, met wel 1000 bijenkasten een groot honingbedrijf. Hiernaast hun honingsoorten, waaronder de prijswinnaars van 2018 de Koriander- en zonnebloemhoning. 's Avonds hebben we een truffelmenu op Ca'Palazzo.

Zondag 18 oktober

Deze dag staat in het tekenen van de Fiera del Tartufo in Pergola. Een markt die de laatste jaren uitgegroeid is tot een ware foodhappening met een kilometer aan stalletjes en natuurlijk centraal de truffelhandelaren. (boven ziet u de prijzen van de markt van 7 oktober 2018) 's Ochtends is er van 9:30 uur een flink ontbijt als bodem voor de dag. Na het ontbijt een demonstratie truffelhunting, daarna 's middags het bezoek aan de markt. In Pergola kunt u deelnemen aan een stadswandeling met bezoek aan het museum van de Bronzi Dorati en rond 15 uur een wijnproeverij met diverse hapjes. 's Avonds sluiten we weer af op Ca'Palazzo met een truffeldiner en enkele lekkernijen die we op de markt gescoord hebben. 

Maandag 19 oktober

Het worden inderdaad 4 echte dagen. Na het ontbijt gaan we richting luchthaven via de 'toeristische route'. U ziet een opgraving van een oude Romeinse nederzetting Suaze en we maken een stop in het unieke middeleeuwse stadje Corinaldo. Daarna bezoeken we Senigalia en hebben we een vroeg diner aan het strand. Om 20 uur vertrekken we naar de luchthaven en kunt u voldaan en vol ervaringen even uitrusten tijdens de minder dan 2 uur durende vlucht naar Weeze. 
 
Wijnproeven: Er zullen divers mooie, maar ook relatief bijzondere wijnen geschonken worden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de Lacrima di Moro d'Alba, Pergola doc, Peccorino, Passarina, Bianchello en we proeven bijvoorbeeld ook naast een echte Brunello de equivalent van het wijnhuis Fiorini. 


Prijs: weekend €595,- o.b.v. 2 personen

Inclusief vervoer ter plaatse, aanbetaling bij boeking €250,- Inclusief alle logies, transfers, alle programmaonderdelen en huiswijnen, water, koffie en digestieven die daarbij geschonken worden. 
Exclusief, Reis-, ongevallen en annuleringsverzekering; versnaperingen buiten het programma zoals tijdens de markt in Fano en Pergola en bijzondere wijnen buiten het programma (tegen kostprijs)
 
€25,- korting voor de aanmelders die de blauwe culinaire bijbel van Onno in huis hebben en gelijktijdig FB vriend van Ca'Palazzo zijn. Een 6p of 7p arrangement in appartement Petrano kost €525,- resp. €495,- en een 6p arrangement in appartement Lavanda kost €525,- pp. Een 4p arrangement in Ginsetra kost €525 pp.

* Bent u al in Italie of wilt u van een andere luchthaven vliegen dan is er de mogelijkheid om eerder aan te komen en of later te vertrekken.   Een transfer van en naar Ca'Palazzo is ook mogelijk. Dat alles tegen geringe meerkosten, afhankelijk van aantal personen op aanvraag. (De extra dagen tegen een logiesprijs van €65,- per dag 2 personen)
 
NB: U kunt badkleding meenemen, want het zwembad is nog open en ernaast staat de Hot Tub met warm water. Grote badhanddoeken zijn beschikbaar. 
 
 

Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
23 okt Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov 
 


 
 
 
 
 
Een onsje Tartufo Bianco
 
wijnproeverij wijnreis Onno Kleyn
 
Wijnproeverij lokale wijnen Le Marche
 
il Pozzo della Polenta Corinaldo
il Pozzo della polenta Corinaldo
 
Il Pozzo della Polenta Corinaldo