Op zoek naar eten en drinken rond Ca'Palazzo
(door Martin Woestenburg november 2013: foto rechts)

Zelfs de huisdieren in de Marche houden van de verse producten die het heuvelachtige landschap oplevert. Kat Ragu is bij de boerderij van familie Guerrieri maar met moeite van tafel te houden, waarop de bruschetti met de jonge, grasgroene olijfolie staat. Een rondreis door de met truffelfestivals verlevendigde regio leert dat de Marche naast de culinaire drie-eenheid van pasta, olijfolie en wijn nog veel andere Slow Food-ervaringen heeft te bieden.

We zijn in het eerste weekend van november in de Marche op uitnodiging van Wijnand, eigenaar van Ca'Palazzo, een oude borgo die dankzij het ruimtelijk inzicht van Wijnand tot een soort minivakantiedorpje is uitgebouwd met prachtige appartementen en weidse uitzichten richting de Apennijnen. Wijnand onthaalt de gasten hier met een groot gevoel van gastvrijheid, zo blijkt tijdens het weekend. Onvermoeibaar dist hij wederwaardigheden op over de streek – Ca'Palazzo ligt in de meest noordelijke provincie van de Marche, Pesaro-Urbino. Daarbij gaat het vaak over lekker eten, maar ook over wielrennen. De Apennijnen in de buurt zijn jaarlijks het strijdveld van de Giro d'Italia, en Wijnand organiseerde eerder een fietsclinic met de Nederlandse wielerlegende Steven Rooks.

E
ten en wielrennen

Wijnand wilde tijdens dit weekend kijken of hij zijn twee liefhebberijen – lekker eten en wielrennen – kon combineren. Daarom nodigde hij topkok Ben van Beurten uit. Ben werd bekend toen hij samen met Jamie Oliver in Amsterdam het restaurant Fifteen opzette. In de afgelopen jaren werkte Ben als adviserend kok voor onder meer de Rabobank-wielerploeg, en hij kookte in de jaren daarna dagelijks een w
ielrennergerecht tijdens de Tour de France op televisie voor het RTL-programma Tour du Jour. Over eten en wielrennen schreef Ben onlangs op in het kookboek voor wielrenners Culinaire Tour, vol met recepten en adviezen wat je qua voeding moet doen bij een bergrit, extreem weer of een rustperiode.
Ikzelf ken de Marche vooral van Slow Food. Als leider van Convivium Rijnzoet, de lokale afdeling rond Arnhem, Wageningen
en Nijmegen bezocht ik in 2007 het vijfde International Congress van de wereldwijde beweging voor lekker, puur en eerlijk eten. Daar ontmoette ik Carlo Cleri, een forse man die als enige van de Italiaanse delegatie Engels sprak, maar die vooral opviel door zijn niet aflatende passie voor goede producten.

Slow Food-regio

Net als alle Italianen is Carlo uitermate trots op zijn eigen regio. Daarom nodigde hij me uit om naar het jaarlijkse vleeswarenfestival Distinti Salumi – wat zoveel betekent als Hooggeëerde Vleeswaren – in zijn geboortestad Cagli te komen, vlakbij Ca'Pallazo. Zo leerde ik de Marche kennen als een relatief onontdekte Slow Food-regio. Later nam ik de Nederlandse varkensslager Bert Schreibelt van De Schelfer in de Achterhoek mee, en dat resulteerde in een aantal gedenkwaardige reizen langs tal van slagers, bakkers, boeren, wijnmakers, enzovoort. Dat smaakt altijd naar meer, dus toen Wijnand me vroeg om samen met Ben een Slow Food-tour door de Marche te maken, hoefde ik niet lang na te denken.
Zo leerde we in drie dagen de Marche en in het bijzonder de regio rond Pesaro kennen. Waar wijnmakers allerlei nieuwe en oude technieken loslaten op de traditionele en regionale druivensoorten Verdicchio, Sangiovese en Bianchello. We leerden hoe de kwaliteit van de truffel – wit en zwart – een maatstaf is voor de seizoenen en het klimaat, en hoe gewoon en simpel truffels eten voor Italianen is. En we zagen bijzondere producenten, een zeer bijzonder Slow Food-collectief, enkele prachtige restaurants, met mamma's en chefs achter het vuur. Daarover vijf blogs:
  • Wijnen van de Marche: goede onbekenden
  • Hoe gewoon en simpel is de truffel in de Marche
  • Olijfolie persen is ouderwets
  • Worst van vijgen
  • Hooggeëerde vleeswaren


Wijnen van de Marche: goede onbekenden

Goede bekenden zijn mensen die we vaak en graag zien. De wijnen van de Marche in de regio rond Ca'Palazzo zouden we kunnen omschrijven als goede onbekenden. We proeven de wijnen niet zo vaak, maar als we het doen dan is het telkens een plezierige ontdekkingstocht. De eerste dag van het bezoek van Ben van Beurten aan Ca'Palazzo stond in het teken van de wijnen. De drie wijnhuizen die we bezochten, lieten mooi zien hoe de wijnmakers van de Marche vasthouden aan traditie maar ook met traditionele druiven het experiment niet schuwen.

 Lees verder


Hoe gewoon en simpel is de truffel in de Marche


Naast een mooie en culinaire zoektocht in de Marche was het bezoek van chef-kok Ben van Beurten aan de regio rondom Ca'Palazzo toch vooral een truffeljacht. Reisleider Wijnand Luttikholt troonde Ben en de andere Nederlanders langs 'tartufiata', truffelhandelaren, het nationale truffelfestival in Acqualagna en talloze restaurants. Ben moest op de foto met duizenden euro's van het 'witte goud' in zijn handen, en telkens weer was het ruiken of de truffel goed van kwaliteit was. Maar wat vooral opviel, was hoe gewoon de truffel in de Marche is.

Lees verder


Olijfolie persen is ouderwets

Net als een goede maaltijd moet een olijfolie in balans zijn. Geen geur of smaak mag overheersen. Het gaat om de perfecte combinatie van bitter, zoet, pikant en ziltig. En zeg nooit in de Marche dat de olijfolie de geur heeft van het gras van het San Siro-stadion. Wijze lessen die we leerden van de echte experts.

Lees verder
Worst van vijgen

De wijnproeverijen van vrijdag waren het voorafje en de voortdurende truffeljacht het onomstreden hoofdmaal tijdens het culinaire weekend in de Marche. Gedurende het weekend wist Wijnand Luttikholt van Ca'Palazzo chef-kok Ben van Beurten en zijn andere gasten ook nog op allerlei ander hoogstaande culinaire tussendoortjes te trakteren. Onderweg bleek dat de Marche ook een fietsregio bij uitstek is.

Lees verder

Hooggeëerde vleeswaren

De stad Cagli was in de afgelopen decennia regelmatig het decor voor iets wat je in Nederland voor onmogelijk houdt: het vleeswarenfestival Distinti Salumi (Hooggeëerde Vleeswaren). Dat festival is helaas al een aantal jaren niet meer georganiseerd, maar in de regio rond Ca'Palazzo is er nog voldoende moois te proeven. Zoals Italianen dat doen: een klein beetje vlees met heel veel smaak op een lekker stukje brood.


Lees verder


Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
23 okt Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov