'Koken met Maroeska 

'De groentenkeuken van Maroeska'
7-14 oktober 2020

 
Velen kennen Maroeska Metz inmiddels van 'Heel Holland Bakt 2018/19' en haar kookboek 'Hoe dan?!', maar allereerst is Maroeska een ontwerpster, een designer met het fijnste oog voor detail. Haar design kenmerkt zich door de krul, inmiddels de Maroeska krul genoemd. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen heeft ze zich toegelegd op de kook- en bakkunst en daarin ontbreekt natuurlijk deze krul ook niet. Eten is voor Maroeska een totaalproduct van vormgeving naar bereiding, smaken, geuren, beleving, tot de essentie, het genieten.In deze culinaire week met Maroeska kun je door haar adviezen en tips werken aan je eigen skills, door presentatie en gebruik van mooie verse producten, spannende ingrediënten maar bovenal samen in de keuken genieten van met elkaar iets moois bereiden: je hoeft geen ervaren kok te zijn om van deze cursus te genieten. Het credo ‘less is more’ is van toepassing, pure smaken, eenvoudige bereiding. De reis is bedoeld voor (hobby)koks, (food)designers en culinaire liefhebbers. Houd je niet zo van zelf koken, maar kun je de prestaties van anderen als geen ander waarderen, dan is er als (mede)reiziger ook plaats voor jou, want bij de meeste kooksessies is er ook een programma met diverse sportieve, culturele en culinaire uitstapjes gepland. De reis is bij uitstek geschikt voor vegetariers en carnivoren die best wel eens willen minderen en daarvoor mooie recepten zoeken. Met mooie plaatselijke producten als truffel, saffraan, fungi, kastanje, farro, kikkererwt etc. zal Maroeska, samen met jullie eigen inbreng, helemaal losgaan. Alles natuurlijk onder begeleiding van mooie wijnen en af en toe een lokaal biertje.
 
Dag 1 woensdag 7 oktober

Rond 14 uur staan we klaar om de deelnemers af te halen van de luchthaven van Perugia. Vandaar is het een mooie rit van ca 85 km naar het verblijf Ca'Palazzo. Onderweg zullen we een korte stop maken in (Gubbio) of (Bier brouwerij te Cantiano)We maken kwartier te Ca'Palazzo. Vanaf 19 uur verzamelen we in de cantina van Ca'Palazzo voor de aperitivo en dat wordt voorgezet met een diner in het restaurant.

Dag 2 donderdag 8 oktober

Na het ontbijt beginnen we de dag met een creatieve opgave. De regio tussen Gubbio en Fratterosa staat ook bekend om haar terra cotta magnolia. We gaan een bord decoreren dat later afgebakken zal worden en jullie een mooie herinnering geeft voor thuis. Maroeska zal aan deze workshop, als designer, zeker haar eigen twist geven.Na de lunch is het tijd voor het koken met Maroeska. Als alternatief programma hebben we rondrit door de regio waarin we de borden bij een pottenbakker zullen afleveren en bijvoorbeeld een wijnhuis zullen bezoeken. Bij thuiskomst is het eten bijna klaar en hebben we elkaar tijdens het diner veel te vertellen.

Dag 3 vrijdag 9 oktober

Deze hele dag zal in het teken staan van het koken met de herfst. Als alternatief is er een natuurwandeling van iets meer dan twee uur rond Ca'Palazzo gepland. Die gaan we twee keer houden zodat de kookgroepen kunnen wisselen. Indien een dergelijke wandeling voor een groep deelnemers te lang is, kiezen we daarvoor een alternatief programma.

Dag 4 zaterdag 10 oktober

Na het ontbijt trekken we erop uit. We bezoeken de grote zaterdagmarkt in Fano en daarna bezoeken we de kaasmakerij van Beltrami, een van de Godfathers van de Slow Food in Italie met in hun kaaswinkel een, hoe kan het anders kaaslunch.De namiddag wordt er met Maroeska weer gekookt. De vangst van de dag zal dan natuurlijk gebruikt worden.

Dag 5 zondag 11 oktober

Na het ontbijt staat er een truffelzoekdemo op het programma. We gaan weer terug en voor een lunch met natuurlijk truffel. 's Middags gaan we naar de food- en truffelmarkt van Pergola. Meer dan 1 km met kleine producenten prijzen daar hun waar aan, wat duizenden bezoekers trekt. We genieten van een kleine wijnproeverij in de plaatselijke enoteca en 's avonds eten we op niveau in het teatro van het stadje een truffelmenu.

Gele pasta Maroeska MetzDag 6 maandag 12 oktober.

Het is zondag wellicht wat laat geworden dus we plannen het ontbijt vanaf 10 uur. Daarna wordt het een rustige kookdag die we verdelen over twee groepjes. Als alternatief gaan we er met gastheer Wijnand op uit om de buurt wat te verkennen.

Dag 7 dinsdag 13 oktober.

Je bent niet in Le Marche geweest als je Urbino niet hebt gezien. En 2020 is ook nog het jaar dat de 500 jarige sterfdag van Rafael wordt gevierd. Na het ontbijt bezoeken we eerst de pastafabriek van Girolomoni. Gino Girolomoni was een andere godfather van Slow Food. Wellicht kennen jullie het merk Alce Nero? Dat was zijn geesteskind, maar omdat hij vond dat zijn nieuwe companen niet streng genoeg waren in de leer, stapte hij eruit en met de verkoopopbrengst startte hij zijn fabriek in de heuvels tussen Fossombrone en Urbino. Na de lunch in hun agriturismo vertrekken we naar Urbino. De Historicus Rolf Smit zal ons daar een rondleiding geven met extra aandacht voor de renaissanceschilder en -architect Rafael. Bij thuiskomst, we hebben goed en calorierijk geluncht, geeft Maroeska ons een kijkje in haar -snelle- anti pasti keuken.

Dag 8 woensdag 14 oktober.

We nemen het er nog maar eens van met een ontbijt met truffel. Als het goed is zijn de borden, die we donderdags gemaakt hebben, inmiddels ook afgebakken en nemen samen de week nog eens door. Zo tegen 12 uur staat de transfer naar de luchthaven van Perugia op het programma.
 
Prijs: €1.395,-
Excl. vervoer naar Ca'Palazzo cq Perugia airport. Reis- en annuleringsverzekering. 
Incl. vrijwel alle maaltijden, excursies en dranken. 
 
Toelichting:
 
De reis is gebaseerd op de vlucht van Transavia van Rotterdam op Perugia. We raden aan deze tijdig te boeken omdat de prijs onverwacht kan stijgen en dat is jammer. Het is beperkt mogelijk eerder aan te komen en later te vertrekken indien men met eigen vervoer of andere vluchten boekt. Dat tegen beperkte kosten.
 
Tijdens de kooksessies zal gewerkt worden in groepjes van 4-7 personen. Er zijn mogelijkheden voor alternatieve programma's zoals bezoek aan nabijgelegen plaatsjes, wijnmakers, fiets- en wandeltochten. Natuurlijk ook om een (kook)boek te lezen met een mooi glas wijn aan het riante zwembad of daaraan gewoon wat te mijmeren over de vallei met zicht op de toppen van de Apennijnen. 
 
 
 Gevonden truffel
 
 

 De stadia van een truffelarancino 
 Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
13 mei Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov 
29 sept -5 oktober Slow Food week
7-14 oktober Maroeska Metz
16-19 okt Proeven met Onno Kleyn

 
 
 
 
Haar kookboek Hoe dan?! is te