Liever Lokaal, Le Marche met Rene Zanderink

Vrijdag 27 september - 4 oktober 2019Rene Zanderink, bioloog, is al sinds 2002 jaar Slow Food in hart en nieren. Hij was 2 jaar voorzitter van de Ark van de Smaak, hoeder van de Kas van het Rijksmuseum(2013-2016) en bovenal ook schrijver van 'Liever Lokaal', bekroond als Gouden kookboek 2015. Tegenwoordig beheert hij de moestuin van de Groene Afslag langs de A1 bij Bussum. En het motto Liever Lokaal zal dan ook de rode draad tijdens deze reis zijn. Wat staat er in deze periode centraal in Le Marche, dat staat ook voor de groep op het menu en zal ook samen gekookt worden. Het graan en de zonnebloemen zijn net geoogst maar de eerste druiven zijn klaar om geoogst te worden, het graan moet verwerkt worden en jawel de eerste zondag van september mag er weer naar de Tartufo Bianco gezocht worden. Lokaal ambachtelijk bier kent de laatste jaren een enorme opkomst in Italie net als de omslag naar biologische productie. De wijnen uit Le Marche zijn wellicht nog niet zo bekend, maar talrijk en divers en vaak hoog niveau. Het zijn maar enkele culinaria die aan bod komen, je gaat het allemaal proeven en ervaren. Uitvalsplaats is Ca'Palazzo een prachtig gerestaureerde boerennederzetting. Gebouwd op de laatste heuvelrug  vanaf de zee met panoramisch uitzicht over het grote zwembad op de Apennijnen. Wijnand Luttikholt heeft de streek daar al weer meer dan 10 jaar verkend en faciliteert deze reis van Rene.
 

Dag 1 Vrijdag:
 
Vlucht naar Ancona op eigen gelegenheid. Vanaf de luchthaven gaan we 15 uur * direct naar Jesi, de stad van de Verdicchio, waar we onze eerste culinaire beleving hebben. In een mooi gerestaureerd palazzo worden we ingevoerd in alle moois dat Le Marche culinair te bieden heeft. -Hiernaast een foto uit de geurenkamer- Daarna gaan we naar ons gastenverblijf in Pergola in Le Marche. Na kwartier gemaakt te hebben is er een aperitivo met anti pasti in de cantina en daarna een diner in het restaurant.
 
Dag 2 zaterdag: 

Na een ontbijt en de kans voor een vroege wandeling of om 10:00 vertrek naar de havenstad Fano aan de Adriatische Zee, waar we de lokale markt met o.a. een vispaviljoen van de lokale vissers bezoeken. Daarna gaan we naar een uniek bergdorp: Cartoceto di Fano, daar bezoeken we de kaasmakerij van Beltrami, een van de Godfathers van Slow Food, de unieke olijfpers en de grottenkaas, waarna met deze olijfolie en kaas een heerlijke lunch in de winkel of wellicht zelfs in de gelagkamer van kardinaal Pandolfi voor u gepresenteerd wordt. Vervolgens die dag lekker even tot rust komen bij Ca’Palazzo, waar we 's avonds wat koken (bakken, grillen, roken of stoven) met de die dag gekochte vis en kaas.
 
Dag 3 zondag:
 
Deze laatste zondag van september is traditioneel de opening van het witte truffelseizoen. Waar kunnen we de dag dan na het ontbijt beter mee beginnen dan een truffelzoekdemonstratie met aansluitend een zondagse pranzo, waarbij dan de truffel natuurlijk niet zal ontbreken. 's Middags gaan we naar het Lacrima-wijngebied in Morro d’Alba waar we kennis maken met de 'tranen wijn'. Morro telt op dit moment 721 huizen maar is desondanks een vermaard wijndorp. De Lacrima di Morro d'Alba (niet te verwarren met Het Alba in de Piemonte), een druif die in de jaren ’80 bijna was uitgestorven gaan we hier proeven, waarna we huiswaarts keren. We hebben deze dag veel gegeten en gedronken en het wordt dus 's avonds een licht edoch smaakvol diner.
 
Dag 4 maandag:
 
We vertrekken na het ontbijt naar de pastafabriek en conventum van Girolomoni, een van de grondleggers van de Slow Food beweging in Italië. Transfer per bus naar de biologische pastafabriek van Girolomoni bovenop een berg vlakbij Urbino. Hier rijden al ruim 40 jaar vrachtwagens met graan middels vele haarspeldbochten naar de top van de berg om daar hun lading te laten verwerken tot tientallen vormen pasta. Hierop volgend natuurlijk een lunch met pasta en dan een bezoek aan Urbino een bakermat van de Renaissance onder Frederico di Montefeltro.
 
Dag 5 dinsdag:
 
Voor de liefhebber is er een vroege culinaire speurtocht in de omgeving, voor de uitslapers is er een heerlijk ontbijt, waarna we naar Gubbio gaan en een Saffraanteler bezoeken. ‘s Avonds krijgt u een diner met natuurlijk saffraan en een bierproeverij door Carlo Cleri, een van de schrijvers van de Italiaanse Slow Food Beer Guide.
 
Dag 6 woensdag:
 
Deze dag kunt u vrij besteden. Voor de mensen onder u die lekker in de buurt willen gaan wandelen of fietsen of bij het zwembad willen blijven, hebben we een heerlijke lunch geregeld en 's avonds is er voor iedereen een diner. Misschien ook wel een mooie dag om samen Pizzza te maken in de houtoven.
 
Dag 7 donderdag:
 
Na het ontbijt, maken we een tocht naar Loreto een belangrijke bedevaartplaats waar volgens de legende het huis van Maria staat. 's Middags gaan we wederom naar de zee, nu aan de kant van Ancona, waar we in het dorpje Sirolo vanuit grote hoogte de zee gaan bekijken en zijn voortbrengselen proeven! Heerlijk zeevruchten eten! ’s Avonds in Ca’Palazzo krijg je in ieder geval als afscheid pasta met truffel! 
 
Dag 8 vrijdag:
 
Na het ontbijt maken we ons klaar voor de terugrit naar het vliegveld van Ancona. Het worden 8 echte dagen, want onderweg bezoeken we een archeologische opgraving en het prachtig gerestaureerde stadje Corinaldo, waarvan je hiernaast de beroemde trappen ziet, om vervolgens naar de luchthaven te vertrekken. De vlucht naar Weeze is om 8 uur en de vluchten naar Charleroi en via Munchen Amsterdam 16 uur. 
 
* Komt u al om 9:15 aan met de vlucht uit Charleroi dan is een transfer mogelijk naar Senigalia alwaar men op eigen gelegenheid de stad kan verkennen.
* Afhankelijk van het weer of andere omstandigheden kan dit pogramma nog wijziging ondergaan.
* Bent u al met eigen vervoer in Italie of wilt u uw verblijf verlengen met enkele dagen voor- of achteraf, neem dan contact op betreffende de mogelijkheden.
 
Prijs : €995,- excl. vlucht. (v/a €70,-* Ryanair; ca €200,- Lufthansa) *let op weinig bagage. Tip 1plus en 1 budget.
Speciaal vermeldenswaardig is dat dit wel inclusief vrijwel alle eten en drinken is gedurende de week. Alleen voor dure wijnen die buiten het programma vallen wordt een kleine toeslag gevraagd die vooraf gemeld wordt. 
Voor verder voorwaarden zie de site van Natuurlijk Reizen.
Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
23 okt Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov