Op deze pagina geven we een beschrijving van het weer op Ca'Palazzo

 
4 maart 2018 Dit weerblog pen ik gestopt in september 2012, maar de laatste dagen hadden we zo'n mooie winter te melden dat de pagina weer wordt opgepoetst. Als de overeenkomst met 2012 verder opgaat dan staat ons een mooie zomer te wachten. Kijk en lees dat maar verder hieronder.


 
6 september. Vanaf eind juni hebben we een lange warme tot snikhete en kurkdroge periode gekend, tot het de laatste dag van augustus plots begon te regenen. Het weer is tijdelijk geheel omgeslagen en we hebben veel, heel veel regen gehad. Het kwam te laat voor de zonnebloemen en druiven, maar de truffelaars zijn opgetogen. Na het mislukte truffelseizoen van afgelopen jaar zijn de verwachtingen voor Oktober en november nu hooggespannen. Tussen de regen door kon goed gefietst worden en de zondag was zelfs tegen de verwachting in een mooie dag. Die hebben we gebruikt om boven op de Petrano wat te eten en heerlijk met de honden in de wei in het bleke zonnetje te liggen. Inmiddels is het zonnige weer volop terug en staat een mooie week met temperaturen tot 29 graad te wachten. Pas volgende week donderdag wordt een onweersbui verwacht. Laat de truffels maar groeien!
 
25 juni. Dit weekend was het stralend weer. Een beetje te warm voor de bruiloft van Gabriele en Annelisa. Het was een bruiloft met eten op hoog niveau en naar goed Italiaans gebruik minstens van alles het dubbele. Hoelwel wij Nederlanders graag buiten eten, konden ook wij het wel waarderen dat een deel van het feest zich binnen met een airco op volle toeren afspeelde. Vandaag voor een bliksembezoek naar Nederland. Vanacht was het weer een klein beetje koeler. Geland op Weeze was het gelijk fris bewolkt en onderweg af en toe wat spetters. Een hele overgang dus. De verwachting voor Italie blijft voorlopig boven de 25 graden en voor zondag de 1e Juli wordt zelfs 35 graden voorspeld. Het lijkt een zomer te worden die nog warmer en langer wordt dan 2011. Laat maar komen.
 
21 juni. Het begin van de zomer. En die was al weer een weekje volledig uitgebarsten. In het voorjaar hebben we voldoende regen gehad. Af en toe was er zelfs een hele dag regen, maar over het algemeen veel zonneschijn en in ieder geval prachtig fietsweer. Tijdens de Giroweek met Steven Rooks was het gelijk de woensdag 9 mei een zonovergoten dag. Geschikt dus om direkt van de luchthaven in Ancona met de groep naar Ca'Palazzo te fietsen. Onderweg af en toe een terrasje pakken en bij de finish het zwembad. Alleen de zondag was een regendag die ingevuld werd met een bezoek aan het museum, een wijnproeverij en uitgebreid eten. Een bruiloft eind mei op Ca'Palazzo leek eerst enigzinds in het water te vallen, maar die voorspelling ging niet door zodat de bruiloft gelukkig 3 zonovergoten dagen kende en dat maakt die dag extra sprookjesachtig. Sinds afgelopen weekend is de zomer echt aangebroken met iedere dag temperaturen boven de 30 graden. De voorspelling van Ilmeteo blijft voorlopig nog bestendig zomerweer. Het zwembad is in ieder geval lekker op temperatuur en factor 50 is geen overbodige luxe. Omdat het voorjaar en winter met de vele sneeuw voldoende vocht in de grond heeft gebracht gedijt de zomertruffel weer voortreffelijk. Aanvankelijk waren ze al wel groot, maar nog slecht van geur. Echter sinds het weekend neemt de geur toe, alhoewel je nog wel van te voren even goed moet checken wat je koopt.
 
 
 
 
 
 
31 maart. Na de sneeuw van eind februari hebben we nu ongeveer al een maand onafgebroken zonnig weer. In het begin nog een beetje frisjes, zeker als de wind uit de besneeuwde bergen kwam. Het is wonderlijk hoe al die sneeuw zo rustig zijn weg naar de riviertjes gevonden heeft. De grond moet heel, heel erg droog geweest zijn. De laatste dagen voelt het met temperaturen van boven de 20 graad heel zomers aan. Op sommige plaatsen bleef de sneeuw echter hardnekkig liggen. Zondag 25 maart fietste ik in korte mouw en broek naar Urbino en zowaar lag daar op enkele plaatsen nog een reststant sneeuw. De warmte geeft ook een boest aan de natuur. De fruitbomen staan in volle bloesem, de brem gaat bloeien en het hout loopt uit. Vandaag is de laatste dag dat er hout gekapt en gesnoeid mag worden. We maken ons op voor de echte zomer, maar een beetje neerslag kunnen we eerst nog wel gebruiken.
 
 
 
 
Het is nu 20 februari 2012 en ik heb al een tijdje het weerblog niet gevuld. Dat kwam niet omdat er weinig over het weer te melden viel, want weer dat hadden we zeker hier in Le marche. We kunnen gerust stellen dat het de zwaarste winter was die wij hebben meegemaakt en als we de verhalen van onze buren horen dan hebben ook zij het in 50 jaar niet zo meegemaakt. Zelf zijn we vrijdag 3 februari door de vrijwillige noodhulp van Pergola uitgegraven. Er werd alleen nog maar meer sneeuw verwacht en er was geen schuiven meer aan. We zijn ingetrokken bij Martijn en Marielle van B&B Casa Fontana in Corinaldo. Daar was het tot dan nog redelijk. Maar het vliegtuig van Martijn en mij op Ancona moest vanwege de sneeuw al landen op Bologna en vandaar ging het met de bus naar Ancona. Vanaf Senegallia was er veel sneeuw en de luchthaven van Ancona bleek totaal niet
voorbereid op sneeuw van deze omvang. Met de Isuzzu 4X4 konden we door de sneeuwstorm Casa Fontana bereiken. De week die er op volgde was het begin van een ware horrorwinterweek. Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Een buurman die vanwege zijn beesten was achtergebleven zat een week zonder stroom, dus wisten we dat thuis op Ca'Palazzo ook de verwarming het niet meer deed. Eerst werd er meer dan een meter sneeuw gemeld en later kwam daar met de dag decimeters bij om in het weekend met meer dan een halve meter aan te groeien tot meer dan twee meter totaal. Toen het weer weer omsloeg naar zonnig heeft Margreet met hulptroepen Ca'Palazzo weer ontzet. Door de dooi en massa van de sneeuw was het pakket wat ingeklonken maar nog altijd dik meer dan een meter dik. We hebben nauwe paadjes langs en naar het huis geschept, zodat de verwarming, het houthok en de technische ruimte van het water weer bereikbaar zijn. De waterleiding was in het verdeelhok bevroren. Daar hebben we de brander op gezet en toen die begon te lopen was dat ook op plekken waar we het liever niet hadden. In ons eigen deel van Ca'Palazzo zitten we inmiddels veilig, met water, stroom, cv en een knapperende houtkachel. De vrijdag en zaterdag waren zonovergoten. Maar de zaterdagmarkt van Pergola kon nog niet doorgaan omdat het dorp nog veel te vol met sneeuw lag. In de smalle straten ligt zoveel sneeuw dat het alleen op te ruimen is met een bobcat en met een vrachtauto het stadje uit te rijden. Het laat zich raden, maar de schade voor de locale economie is enorm. Fabrieken hebben dagen zonder stroom gezeten, werknemers konden het bedrijf niet bereiken, scholen bleven gesloten en winkels werden niet meer bevoorraad. Stel je voor een supermarkt met vrijwel lege schappen. Hiernaast zie je van boven tot onder als eerste de strada Fenigli, als tweede het paadje vanaf boven naar de Lavanda en kapel en als derde het paadje vanaf de Cantina naar boven. En hieronder onze icebar by night.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Boven: Terras Petrano
 
 
Rechts : Trapje bij houthok
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het is eind januari en Margreet is een weekje naar Nederland voor familiebezoek. Het is hier stralend weer. Iedere dag een blauwe hemel. Een beetje nachtvorst en overdag 10-12 graden. In de zon is het dan heel aangenaam fietsweer. Dus van die gelegenheid heb ik gebruik gemaakt om om de dag een flinke tocht te fietsen. Terwijl ik rondfietste dacht ik dat de winter voorbij was en de lente zo ongeveer was aangebroken (ik schrijf dit op 20 februari). Ja, januari was eigenlijk ook een goede fietstijd in Le Marche. Ik weet nu dat je dat alleen maar op het laatste moment kunt beslissen. Maar als je goed in je vrije tijd zit, zin hebt om te fietsen en de weersvooruitzichten zijn stabiel mooi weer (zoals in deze periode) dan belet je eigenlijk niets om voor een paar euro bij Ryanair te boeken en even lekker te fietsen in Le Marche.
 
 
 
De eerste sneeuw rond Ca'Palazzo December 2011
 
 
 
In de nacht van zondag op maandag 19 december 2011 kregen we de eerste sneeuw rond Ca'Palazzo. Het is nog wat waterig en met een temperatuur net boven nul, blijft het maar net liggen. Het wintert dus, maar of het een witte Kerst gaat worden? daarvoor zijn de verwachte temperaturen voor de komende dagen waarschijnlijk te hoog. Bella en vooral Bor vinden het in ieder geval geweldig.
 
 
 
 
 
Uitzicht woonkamer
 
 
 
 
 
 
sneeuw op de top van de catria oktober 2011De eerste regen van betekenis 2011.
 
Na een lange mooie maar voor het land veel te droge zomer hebben we dan nu de eerste regen van betekenis. Met de opklaringen er bij gaat de temperatuur ook naar beneden en dat maakte het dus dat we de eerste dag na de zomer met een dun besneeuwde top van de Catria te zien kregen.
Vanaf 20 oktober is de regenzone ook bij ons aangekomen. De boeren hebben hun boontjes en graan ingezaaid. De natuur kan zijn werk weer doen. Margreet gaat proberen of Bella te leren is om truffels te zoeken. Vanaf vrijdag 28 oktober wordt er weer een week vrijwel droog, redelijk zonnig en met temperaturen tussen 15 en 17 graad heel aangenaam herfstweer voorspeld.
 
 
Het is inmiddels 11 oktober en het blijft maar mooi weer.
 
We hebben even af en toe wat regen gehad en zelfs dit weekend onweer. Rond Ca'Palazzo is er redelijk wat regen gevallen, maar enkele kiliometers richting de kust was het wel bewolkt, maar nauwelijks neerslag. Afgelopen zondag was de eerste van drie truffelzondagen in Pergola. Er was truffel te koop, alhoewel ik nog geen truffelaars heb ontmoet die ook echt zelf truffel hebben gevonden. Vooral dicht bij de riviertjes in de hogere heuvels schijnt wat gevonden te worden. Verder genieten we natuurlijk van het uitzonderlijk mooie weer. Vandaag was het onbewolkt en zomers warm. Morgen belooft het met 26 graad nog een beetje warmer te worden. Morgen komt de laatste groep vakantiegangers van het jaar. Zij krigen dus een zonnige ontvangst en dat zal tot maandag zo blijven, al zal de temperatuur wel onder de 20 graden dalen.
 
Het blijft maar warm en droog
 
Het is nu 7 september en aan de onafgebroken warmte en droogte van de afgelopen 8 weken lijkt als het aan Ilmeteo ligt voorlopig nog geen einde te komen. Na een aantal dagen onder de 30 graden gaat het morgen weer boven de 30 worden. Op zondag 28 augustus werden we plotseling met de gevolgen geconfronteerd: Er kwam 's ochtends geen water meer uit de kraan. Het was einde vakantie voor de Italianen en er zal vast iemand niet hebben opgelet, maar het was ook helemaal mis met de drinkwatervooraden in de regio. Ook onze buffer van 5m3 was ook helemaal op. Gelukkig was zo tegen 4 uur het probleem onder controle en was er weer water.
Er was dus een hele periode weinig te melden over het weer of het moest zijn heet, warm, aangenaam, weer warmer en heet en vooral droog. Vorig jaar hadden we nog wel eens een flink onweer en dat was ook voor afgelopen zondag aangezegd. Maar dat onweer hebben ze bij San Mariono gehad en bij ons viel een enkele spetter. Een beetje van de overtollige regen in Nederland zou hier helemaal niet verkeerd zijn. Al was het maar om het stof van de uitgedroogde aarde te binden. Maar misschien nog belangrijker voor de truffeloogst in het najaar. Tot 1 oktober mag er niet meer getruffeld worden en 16 oktober is de eerste (witte) truffelmarkt in Pergola. Wij hebben dan op Ca'Palazzo een wijn en truffel langweekend en het zou dan wel uitkomen dat er dan er behoorlijk truffel gevonden wordt zodat de prijs een beetje redelijk is.
Een beetje wat meer vocht in de grond is dan wel noodzaak.
 
 
akita in avondroodDe belofte is ingelost
We hebben inderdaad al weer bijna twee weken prachtig weer. Zaterdag 9 april raakte de thermometer bijna de 30 graden aan. Zondag werd het wat friser met 21 graden, maar wel nog steeds heerlijk om bij de Agri Campagna op het terras de zondagmiddag pranzo over ons heen te laten komen. Als weerfoto hiernaast de prachtige tramonte van 8 april. Bor hebben we gecast als model. Het avondrood was een aankondiging voor een zonovergoten warme dag.
 
De zomer heeft zich aangediend!
 
Het is lente en eigenlijk voelt het al weer zomers aan. De temperatuur loopt op tot boven de 25. Ik, Wijnand ben in Amsterdam. Afgelopen zaterdag 2 april hadden we ook hier niet te klagen, maar zondag en vandaag maandag 4 april was het weer een stuk minder. Vrijdag weer terug nar Ca'Palazzo en van de zon genieten. Het belooft een paar weken mooi te worden. Of de voorspellers gelijk krijgen, brichten we later!
 
13 maart 2011
 
weer in Le Marche lente 2011De Lente is aangebroken. Vanaf 9 maart hebben we 4 dagen een wolkenloze lucht gehad. Vanaf vrijdagmiddag een heel dunne nevel in de lucht. Niet genoeg nevel om de zon te beletten er als een lieve lust doorheen te schijnen. Op het terras liep de temperatuur dus lekker op en de zonnebrand moest er weer aan te pas komen. Aan de noordkant van het huis bleef de sneeuw nog liggen en zelfs vandaag ligt er nog hier en daar een heel klein beetje. Gisteren op de terugweg door het natuurgebied van Monte Martello lagen de wegen op de noordhelling nog in de sneeuw (zie foto). Onder zie je op de foto links een afrastering die een gebied van ca 7 ha afschermt. Hier worden Cinghiale (zwijnen) gefokt in een dus redelijk ruime vrije ren. We zijn even naar een slager in Acqualagna geweest die hier heerlijk prosciutto en truffelsalami van maakt. Vandaag is het bewolkt en vanmiddag wordt er wat regen verwacht. Maar de lente is voor de komende twee weken aangekondigd. We hebben er lang op moeten wachten. De vele regen en sneeuw hebben hun sporen in het landschap en de wegen achtergelaten. Veel heel veel frana. Het zal een lieve duit kosten om dat allemaal een beetje te herstellen. Hoe dat Italie lukt... we vragen het ons af.
 
7 Maart 2011
 
De sneeuw is weer voorbij en het wolkendek breekt open. De temperatuur loopt op tot zo'n 10 graad en in de zon kunnen we al weer in een T-shirtje zitten. Bor geniet nog van de laatste sneeuw onder het opentrekkende wolkendek. Mooie bloemkoolwolken en waar hij naar kijkt is het onraad van een overtrekkend vliegtuig dat behalve geluid ook nog krijtstrepen aan de hemel schrijft. Dat vraagt om waakzaamheid.
De verwachtingen zijn solo sole, dan verdwijnt de sneeuw als sneeuw voor de zon en dus zullen de truffelaars zo op het eind van het winterseizoen komend weekend een mooie oogst gaan maken.
 
 
Begin maart 2011
 
En ja hoor, daar was de sneeuw weer terug net als vorig jaar begin maart. Bor en Bella kunnen het wel waarderen maar voor ons is het eigenlijk wel genoeg geweest voor dit jaar. De sneeuw gaat weer gepaard met veel frane (grondverschuivingen) omgevallen elektra en telefoonpalen.
het weer in le marche (sneeuw)
 
 
Capalazzo heeft weer 5 uur zonder stroom gezeten. Dat viel nog mee omdat verderop in Le Marche veel mensen bijna een dag zonder stroom zaten. Gelukkig geven de voorspellingen aan dat we vanaf 8 maart lenteweer krijgen. Maart zal echter z'n staart nog wel roeren. De deskundigen die beweerden dat vanwege de klimaatveranderingen het Middellandse Zeegebied minder neerslag gaat krijgen, moeten hun theorie nog eens tegen het licht houden.
 
 
 
 
Eind Februari 2011
 
De laatste week van februari was fris maar zonnig. En omdat er meestens een stevig briesje stond, was het alleen uit de wind en in de zon lekker. Er wordt voor begin maart niet al te best weer verwacht, dus reden om het er nu nog maar even van te nemen. Vrijdag zijn we naar Urbino getogen. Zo buiten het seizoen een zeer geschikte tijd om te bezoeken. De studenten geven het stadje altijd een levendige uitstraling en in het paleis/museum kun je in alle rust (ook tussen de middag) rondlopen. De binnentuin lag heerlijk uit de wind en in de zon. Heerlijk genieten, alleen jammer dat het café gesloten was. Op de foto hiernaast zie je de strak blauwe lucht en hieronder de binnentuin. Zaterdag prachtig wandelweer met de honden, maar niet te lang in de wind blijven stilstaan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
binnentuin paleis museum Urbino
 
Winter 2010/2011
 
zondag 16 januari Le Marche weerfotoWe hebben al weer even niets geschreven op het weerblog. We hebben een mooie nazomer gehad die eigenlijk wel tot begin november aanhield. Net als in Nederland hebben we daarna al vroeg veel, heel veel sneeuw gehad. Daardoor waren we zelfs twee dagen min of meer niet in staat naar het dorp te gaan. Pas toen de sneeuwschuiver ook onze weg naar beneden had gedaan ging het weer een beetje. En toen kwam er dus eind Januari nog eens een geweldig pak sneeuw. Die sneeuw bleef hardnekkig liggen en is eigenlijk pas sinds 31 januari aan het verdwijnen.
 
Januari sneeuw Le Marche Ca'PalazzoDoor de mooie nazomer en voldoende vocht in de zomer hebben we waarschijnlijk een grote truffeloogst van de Tartufo Bianco gehad. Daardoor was de witte truffel dit jaar redelijk betaalbaar. Toch gaat de oogst normaal gesproken begin januari nog wel even door, maar dit jaar was het bijna direct na de jaarwisseling afgelopen. De Zwarte wintertruffel wordt nog maar matig gevonden en is relatief duur. En dat geldt eigenlijk ook voor de Bianchetto. Daar komt nog bij dat het zo lang in de sneeuw en vorst heeft gelegen. Het weer is nu echter prachtig. De zon is dan zo krachtig dat het op het terras goed toeven is en rond de middag een t-shirt voldoende is.
Dat zouden ook gunstige omstandigheden voor de truffel moeten zijn.
Hieronder is een foto opgenomen van een bijzonder fenomeen, de mist. Het hele kustgebied heeft bijna 5 dagen in de mist gelegen, terwijl op Ca'Palazzo het zonnetje scheen. Op de foto zie je nog hoe de mist probeert over de heuvelkam heen te dringen. Zonder Succes.
 
mist doet zijn best op 14 januari 2011 Le Marche
Nou we hopen wel dat we ons portie sneeuw voor deze winter hebben gehad. Alhoewel dat nooit zeker is. Lees daarvoor op dit blog de omstandigheden van vorig jaar begin maart. Voorlopig beuren we ons in ieder geval op aan het werkelijk prachtige weer van dit moment en volgens Ilmeteo blijft dat nog even sole solo sole.
Tra Monte op 17 januari 2011
 
Zomer 2010
 
We hebben lange tijd niets op dit weerblog geschreven. Er was ook niet veel spectaculairs te melden. Het was deze zomer warm, warmer en soms lekker rond de 25c. Daar kwam afgelopen donderdag verandering in. Plots ontwikkelde zich een storing boven de bergen. Vanuit Umbrië schoof het tussen de Nerone en Catria over de Petrano onze richting op. We hebben erger onweer meegemaakt, maar eigenlijk in de afgelopen 6 jaar nooit meer dan 24 uur bewolkt met regen in de zomer. Nu op zaterdag konden we weer droog naar de markt. Het begint langzaam op te klaren en vanaf vanavond wordt het weer helder en gaat het weer richting de 30c. Wel zo fijn voor de nieuwe gasten om droog aan te komen en van een helder uitzicht te genieten. Morgen even de panelen voor het zwembad aanzetten, om de verloren warmte er weer snel bij te krijgen.
 
Lente 2010?
 
Zaterdag en zondag was het één en al zonneschijn. Ca'Palazzo ligt nog omringd door een pak sneeuw, maar de zon is druk doende om dat snel minder te maken. De zuidhellingen zien we al groen worden, terwijl de noordhellingen nog moeite hebben zich van de sneeuw te ontdoen. Op het terras brandt de zon echter alsof het een lieve lust is. De zonnecreme kunnen we weer opzoeken want het zonnetje brandt lekker door. De tra monte doet weer denken aan de zomer die voor ons ligt. Zou het dan eindelijk lente worden?
De rosato van Villa Ligi smaakte in ieder geval weer zomers op het terras van de Petrano en de resterende sneeuw deed dienst als koeler.
 
 
Weer Winter
 
Even dachten we dat de lente definitief was aangebroken, maar het weer is helemaal van slag. Het sneeuwt weer. En deze keer van dinsdag 9 maart op woensdag een pak sneeuw als nog niet eerder deze winter. Door stuifsneeuw is het soms zelf tot bijna een meter opgewaaid. Gemiddeld ligt er zo'n 40 cm. Het straatje schoonhouden is geen beginnen aan. De auto staat bovenaan de weg en daar is gelukkig weer geveegd. Het asfalt wordt er per veegbeurt echter niet beter op. De weersvoorspellers denken dat vanaf vrijdag de lente echt aan gaat breken.
Vediamo.
 
 
 
 
Het lijkt erop dat na veel sneeuw en ijzel de lente gaat aanbreken. Vandaag trekken we er maar eens op uit. We hebben de cinghiale nog op het programma staan. Alhoewel we onze slager graag op zijn woord geloven willen we toch graag met eigen ogen zien hoe ze in het vrije rondlopen. Hiernaast en boven het resultaat
 
Lente?
 
.
 
 
 
IJzel
 
Dinsdag 5 januari begon het in de loop van de dag te ijzelen. De volgende ochtend had de ijzel de bomen zorgvuldig per takje omhuld met een ijslaag. Dat leverde hele mooie plaatjes op, maar ook veel schade aan de bomen. De takken konden de extra massa vaak niet dragen. Het smeltwater uit de toppen groeide weer deels vast op de lager gelegen takken, waardoor deze zo zwaar werden dat, hoewel gezond, ze bezweken onder de zware last.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zondagochtend 3 januari 2010
 
Gisteren werd door het onweer het laatste restjes 2009 weggeknalt. En dat was direct het teken van de weersverandering. Vanochtend zondag 3 januari lag er een dun vliesje sneeuw. Boven de bergen strak blauwe lucht met hier en daar een wolkje. Zo rond 9 uur is het nog rond het vriespunt, maar het belooft met het zonnetje er bij een heerlijke wandeldag te worden, met misschien wel een glaasje op het terras dat nu nog in de sneeuw ligt.
(En dat is gelukt)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Warmtefront
 
De kerstdagen gaan geen witte kerst worden. Van 4 tot 8 graden onder nul is het omgeslagen naar een ca. 14 graden warme wind. Heel vreemd, zomaar 20 graden temperatuur verschil. De sneeuw was in een nacht verdwenen.
Hoe plaatselijk dat was merkten we tijdens een tochtje naar st. Ipolito. Dat is maar 20 km verder en daar was het nog mist en 2 graden. In het dal bij Tarugo lag de grens daar steeg de temperatuur weer tot 14 graden.
Dit gaat gepaard met een storm die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Zelfs onze buren waren er van onder de indruk. Niet alle pannen hebben het overleefd, het zwembad zeil liep averij op en de schotel van het satelietinternet is verdraaid waardoor we het weekend zonder internet hebben doorgebracht.
 
Sneeuw op Ca'Palazzo 2009
 
17 december en Ca'Palazzo krijgt te maken met een vrij snelle weersomslag. Plotseling liggen we in een sneeuwdecor. Niet alleen de bergen maar alles rondom ligt in een echt pak sneeuw. Zo'n 30 cm dik, dus zonder sneeuwketting geen mogelijkheid om weg te komen. De stilte wordt dan nog intenser.
Midweek vanaf 10 november
En de voorspelling is helemaal uitgekomen. Volop zon dus. We zijn onder invloed van een stevig hogedrukgebied dat warme lucht aanvoert. Naar het weekend toe zullen we waarschijnlijk temperaturen boven de 20 graden gaan krijgen. Ook volgende week wordt het helder, dus zonnig met aangename temperaturen wordt voorspeld. Zeker niet het weer dat we in november verwacht hadden. Om komende zomer genoeg water in de regio te hebben zal er echter veel neerslag nodig zijn. Misschien brengt de winter veel sneeuw in de bergen. Voorlopig maar genieten van de zon.
 
 
week 2 november 9 november 2009
 
Het was een wisselvallige week soms uren (mot)regen en dan weer een paar uurtjes zon. Echt novemberweer. Boven de bergen spectulaire wolken en zo nu en dan sneeuw op de toppen van de Catria, Acuto en Nerone. Vrijdag klaarde het ineens helemaal op met een heerlijk zonnetje. De zaterdag was ook prachtig, zeker de ochtendmarkt van Pergola lag overvloedig in de zon. Zondag begon regenachtig en tussen 10 en 3 was het zonnig. Toen begon het druilerige weer weer. Maandag op het vliegveld Falconara gasten afgehaald en gelukkig daar was ie weer de zon. Tot een uur of drie redelijk zonnig en daarna weer regen. Deze dinsdagochtend 10 november is het bewolkt met regen en motregen. Eindelijk durft men (wunderground) zich weer aan een voorspelling een paar dagen vooruit. Woensdag, donderdag en vrijdag wordt er zonnig weer voorspelt. Vediamo.
 
 
Weekend 1 november
 
Een stralende week achter de rug. En gelukkig blijft het weekend ook mooi. 's Nachts bijna vorst aan de grond. In de schaduw was het zondag rond 12 uur nog maar 11 graden, maar in het zonnetje heerlijk en met boven de 20 graden best warm. De zaterdagochtend mooi weer voor een wandeling. De boeren waren het land aan het frazen. De zondagochtend sledebessen geplukt. In deze omgeving wordt deze bes gebruikt om de Visner di Pergola te maken. Maar je kunt er ook een uitstekende jam of compote van maken.
 
 
 
Truffels in overvloed
Acqualagna
 
Zondag 25 oktober 2009 einde zomertijd
 
Na een weekje redelijk matig weer keerde de zon zaterdag volop terug. De wolken hingen eerst nog een beetje dreigend boven de bergen, maar ook dat klaarde op en de zonsondergang was zondag prachtig. Oordeel zelf:
 
 
 
 
Woensdag 14 oktober 2009
 
Een week later en het weer ziet er geheel anders uit. Maandag zo rond 14.00 uur kondigde een regenfront met onweer de ommekeer aan. De temperatuur viel van boven de 20 tot rond de 10 graden. Inmiddels liggen de toppen van de Catria, Acuto en Nerone prachtig in de sneeuw. Het is nu weer zonnig geworden, maar wel erg fris. Voor de gasten: truien meenemen. In de zon op het terras is het aangenaam een boekje lezen en ook schitterend weer om aktief te zijn.
We hopen dat de regen voldoende was voor de truffels.
 
 
Woensdag 7 oktober 2009
 
27 °C
 
Wederom met vanmiddag 27 graden een stralende dag en de verwachting is dat is dat dit ook zo zal blijven de komende dagen.
De mailtjes uit Nederland geven aan dat daar het weer zacht maar regenachtig is. Niet verkeerd om hier te zitten. Prachtig weer om tussen de bedrijven door lekker met de honden een eindje te wandelen en de pomp van de zonnepanelen aan te zetten zodat het zwembad weer naar de 20 °C op kan lopen.
 
 
Eerste weekend van oktober 2009
De zomer ging dit jaar ongemerkt over in de herfst. Het bleef onverminderd mooi zonnig weer. 2 Oktober leek het er even op dat het weer om zou draaien. Gevaarlijke wolken pakten zich boven de bergen samen. Maar meer dan een enkel buitje leverde dat niet op. De zaterdag, zondag en maandag daarop volgend was het weer onbewolkt en 25 graden. 's Nachts koelde het bij heldere hemel af tot een graad of 10, maar omdat de zon flink wat warmte in de terrassen had opgeslagen was het buiten tot middernacht nog heel aangenaam.
De rest van de week is de weersverwachting onveranderd zonnig met temperaturen rond de 25 graden. Voor vrijdag 9 oktober bestaat de mogelijkheid op neerslag. En die neerslag daar zien de truffelaars naar uit. Want hoewel het truffelseizoen voor de witte en zwarte wintertruffel is geopend, is er dit weekend nog niets gevonden. Na de goede oogst van de zomertruffel zijn de verwachtingen hooggespannen. Komend weekend hopen we wat te kunnen scoren om mee te nemen naar Nederland om er daar een paar koks mee te verrassen.
Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
23 okt Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov