Fano Romeinse ijskast
 
 
Dortji te Ca'Palazzo

 
 
 
Cantina Ca'Palazzo
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Hot Tub Ca'Palazzo

 


Proeven met Onno Kleyn, Truffel en Wijn

Verslag 2018


Tip: In mei 2019 verschijnt het nieuwe boek van Onno: 'Italie, mijn verhalen en recepten'
 

Het Proeven met Onno Kleyn in 2017 smaakte naar meer en zo was er in het derde weekend van de Fiera Tartufo Bianco te Pergola weer een 'Proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn'. De eerste deelnemers kwamen aan met de vlucht van 9 uur uit Charleroi en konden zo vooruitlopend op het programma Senigalia nog even verkennen. Onno of beter Lufthansa maakte het nog even spannend met een vertraging wegens mist op Munchen, maar uiteindelijk was de groep rond kwart voor twee compleet, en met een wrap van een met kip, salade en witte truffel gevulde piadina, vertrokken we naar onze eerste afspraak in de stad van de Verdicchio, Jesi.

In Jesi is dit jaar een mooi gerenoveerd Palazzo in gebruik genomen door het Instituto Marchigiano di Tutela Vini. We maakten daar kennis met de educatieve kelder en genoten van een speciaal voor ons georganiseerde proeverij van regionale dop producten begeleidt door 5 Verdicchio's superiore. Behalve een uitstekende vertaler toonde Onno zich een kenner van vele details waardoor we gelijk goed in het weekend kwamen. Op weg naar ons verblijf, maakten we een korte stop bij Patricia en Giovanni de kaasmakers vlak bij Ca'Palazzo. De op minder dan 50 graad verwarmde en goed gerijpte rauwmelkse Pecorino beviel en zo namen we deze met nog enkele andere kazen mee voor de komende dagen. Na het kwartier maken was het tijd voor de aperitivo in de cantina om te eindigen met het diner en de after diner in het restaurant.

De zaterdag begonnen we met een vroeg ontbijt met natuurlijk in stijl ook truffel. Zo net voor elf uur kwamen we stipt in Fano aan waar Rolf Smit ons stond op te wachten voor een historische rondwandeling. Rolf was gevraagd om in stijl met iets culinairs te eindigen en zo eindigden verrassend met een bezoek aan een oude Romeinse koelkast en mozaiek eetkamervloer, waar veel over te vertellen viel. Na een bezoek aan het gebouwtje waar ongeveer 12 lokale vissers van dinsdag- tot en met zaterdagochtend hun catch of the day aan de man brengen en een koffie of thee aldaar op de hoek, was het tijd om te vertrekken naar Guerrieri. Daar wachtte ons de altijd goedgemutste Giorgia op voor de 
lunch en proeverij van eigen pasta en hun betere wijnen. We hadden zelf truffel meegebracht en met hun eigen pasta ging dat er natuurlijk in samen met hun prachtige wijnen als Gods woord in een ouderling. Na de lunch was het tijd voor een rondleiding door Luca Guerrieri over zijn trots, het landgoed dat al meer dan 100 jaar in de familie is en de net gerealiseerde gloednieuwe eigen olijfolieinstallatie. Die eigen installatie garandeert dat de olijven binnen enkele uren na de pluk verwerkt worden, waardoor de hoogste kwaliteit gerealiseerd kan worden. Deze was, ondanks dat de olijvenoogst in volle gang was, brand schoon omdat bij Guerrieri de olijvenoogst op zaterdag en zondag stil ligt.
 
Door het glooiende landschap vertrokken we richting thuishaven en zo bezochten we nog op onze terugweg de Mieleria di San Lorenzo. Deze heeft inmiddels meer dan 1200 bijenkasten en daarmee produceren ze vele prijswinnende honingsoorten. Daarna passeerden we ook nog het bedrijf Contardi waar de olijven verwerking op dat moment een volcontinuproces was. Behalve hun eigen olijven bedienen ze ook vele kleine producenten in de buurt. Die waren op ons moment aan de beurt en het was dus een drukte van belang met wagentjes vol kratten met net geoogste olijven. Van iedere honderd kilo (quintale) olijven mogen ze ongeveer 10 liter olijfolie zelf mee terugnemen. Het was een drukke dag en op Ca'Palazzo genoten we van een aperitivo, the catch of the day en natuurlijk een diner met truffel.

De zondag was de dag van de Fiera Tartufo Bianco Pregiato in Pergola. Na het ontbijt trokken we naar de Tartufaio van Tartufi Isidori een paar minuten van Ca'Palazzo richting Pergola voor een truffelzoekdemonstratie. De zoekplekjes van de witte truffel geeft men niet graag prijs, dus de truffelaar had 5 truffels verstopt in de tartufaia (dat is eigenlijk altijd zwarte truffel). Die witte truffels werden natuurlijk allemaal gevonden, maar daarnaast vond de hond ook nog 4 zwarte truffels, waar de truffelaar natuurlijk wel blij mee was. Na de groepsfoto namen we afscheid en was er nog tijd voor een bezoek en een koffie in 
Frontone Castello, waarna het tijd werd om een bodemtje te leggen voor een bezoek aan de truffelmarkt in Pergola en de wijnproeverij aldaar. Na de truffellunche te Ca'Palazzo en een korte pauze trokken we richting Pergola. In Pergola stond een Stadswandeling op het programma en een wijnproeverij. Natuurlijk was er tijd om de foodmarkt op eigen gelegenheid te bezoeken, maar vanwege het wat mindere weer werd dat onderdeel wat ingekort ten faveure van de wijnproeverij en een wat langere aperitivo te Ca'Palazzo, waar de Hot Tub opgewarmd weer klaarstond. Het was tijd voor het afsluitende diner begeleidt door verhalen feitjes en annekdotes van Onno.
 
Maandag was het weer vroeg dag na een druk weekend. Na het afsluitende truffelontbijt aanvaarden we de terugweg naar de luchthaven. Eerst deden we nog de Romeinse archelogische opgraving in Suase aan. Te bedenken dat hier over vrijwel dezelfde weg 2000 jaar gelden de Romeinen hun weg al zochten naar de kust. Prachtige mozaieken, een heus Amphitheater, alles was er, Rome in het klein. In Corinaldo was er nog tijd voor een kleine wandeling, een bakkie en groepsfoto bij de Pozzo della Polenta op de beroemde trappen.

Voor iedereen die zo'n weekend wel aanspreekt, hebben we goed nieuws. In het weekend van 18-21 oktober 2019 is er weer een gelegenheid. Maar we houden van verandering, verbetering en orginaliteit, dus houd rekening met gewijzigde programmaonderdelen.

Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
23 okt Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Mieleria San Lorenzo
 
 
 
Tartufi Isidori
 
 
 
Restaurant Ca'Palazzo