Proeven met Onno Kleyn,

truffel&wijn
 
Verslag weekend 13-16 oktober 2017
 
 
Een paar tweets van Onno Kleyn en een mooi artikel van hem over truffel in De Volkskrant waren genoeg voor een Ca'Palazzo vol proevers samen met Onno in het laatste truffelfeestweekend in Pergola. Italie kende dit jaar een uitzonderlijk warme en vooral droge zomer en helaas is dat niet goed voor de ontwikkeling van de truffel die in het najaar voorkomt. Gelukkig zitten we met Ca'Palazzo dicht bij de bron, de zoekers zelf dus en hebben we nog net voldoende kunnen scoren van de Tartufo Bianco en Zwarte Herfsttruffel. Een deel van de gasten was in de dagen voorafgaand aan het weekend al te Ca'Palazzo gearriveerd en daarmee trokken we naar de luchthaven om Onno en de overige 10 deelnemers om 13:30 op te halen.
 
Lacrima di Morro d'Alba
 
Als eerste stond Morro d'Alba op het programma. Ongeveer 20 minuten vanaf de luchthaven ligt het ommuurde stadje. Hier is men terecht trots op hun 'Lacrima di Morro d'Alba'. Een stadje met minder dan 1900 inwoners en maar liefst 12 verschillende professionele Lacrimaproducenten, van liefst 10 daarvan zouden wij gaan proeven. Hier krijg je een gevoel hoe Italie wel 1.000 druivesoorten kent en wel meer dan 100.000 wijnproducenten. We werden allerhartelijks ontvangen door de burgemeester zelf. Men was nog volop bezig met de opbouw van hun jaarlijkse feest in het eerste weekend van oktober; 'Lacrima e Tartufo'. Het zaaltje van de plaatselijke Proloco (VVV) was voor die gelegenheid omgebouwd tot een restaurant en zo werden wij, 25 hollanders daar door de sindaco (burgemeester) ontvangen met een 4 gangen truffelmenu, begeleid door een witte Verdicchio en een rode Lacrima, maar natuurlijk ook orignele verhalen en weetjes van Onno. Na de pranzo togen we naar de raadszaal die voor ons was omgebouwd tot een proeflokaal voor de Lacrima. Het consorzio van de Lacrima had er met wel 10 verschillende riserva's en hun beste sommelier echt werk van gemaakt. We konden zo proeven dat je ook in een klein gebiedje van een en dezelfde druif toch nog weer heel verschillende wijnen kunt produceren. De typische smaak van de Lacrima haal je echter overal uit. Hoe omschrijf je dat nu? Daar heeft Onno ooit een recensie over geschreven en die kun je bloemrijk lezen via deze link. Aangekomen te Ca'Palazzo stond na het settelen in de appartementen een proeverij als diner op het programma, begeleid met enkele typische streekwijnen als de Verdicchio, Bianchello en Rosso Piceno en natuurlijk ook weer tartufo om bij het motto te blijven.
 
Urbino & Cartoceto di Fano

Zaterdag was het weer vroeg op en na het ontbijt togen we naar Urbino. Deze Renaissance stad is een absolute must voor iedereen die midden Italie bezoekt. De hertog van Montefeltro heeft hier zijn footprint tot op de dag van vandaag gezet. We werden opgewacht door Rolf Smit. Rolf weet als geen ander te verhalen over deze stad en zelfs diegene die Urbino al eens heeft bezocht, zal erkennen dat je met hem andere dingen ziet.

Cartoceto di Fano ligt 40 minuten van Urbino richting de kustplaats Fano dus. Hier ontmoetten we Vittorio Beltrami, een Slow Food man van het eerste uur. Vittorio, zijn vrouw en dochter runnen een kleine bijzondere fattoria met ambachtelijke kazen en olijfolie als hoofdproducten. Van eigen schapen- en geitenmelk en koemelk van een vriend, die zijn koeien houdt onder de Monte Carpegna, maakt vooral Vittorio's vrouw de kazen. Hun winkel en proeflokaal is gelegen net voordat je het burchtje inrijdt, maar wij werden ontvangen in de Kardinaalskamer in de oude frantoio. Kardinaal Pandolfi had rond 1800 hier zijn slaapkamer als hij op reis was van Venetie naar Rome.
Onno en Vittorio tracteerden ons op een litteraire begeleiding bij alle lekkers dat dochter Cristiana voor ons klaargezet had. Deze kazen en wijnen lieten we ons prima smaken en we vertrokken voldaan en vol verhalen weer richting Pergola.
In Pergola werden we bij Cantina Villa Ligi verwelkomd door Stefano, alweer de derde generatie van dit wijnhuis. Zijn opa stond aan de basis van de ontwikkeling van de Rosso di Pergola. Een Vernace van de Aleateco druif. Een druif waar vroeger slechts matige wijn van werd geproduceerd. Door de noeste arbeid van zijn opa en vader en geholpen door moderne technieken, wordt van deze aleatico druif tegenwoordig een heel bijzondere DOC gemaakt. We kregen een rondleiding met aandacht voor de door deze cantina gemaakte rode -, witte wijnen, viscioli, passiti en bubbels. Sind vorig jaar maken ze ook een Riesling gebotteld in een Magnum, daar hebben we er twee van meegenomen en ons laten smaken bij het aansluitende truffeldiner.
In Pergola staan de eerste 3 zondagen van oktober in het teken van de Tartufo Bianco Pregiato. De hoofdstraat van het stadje wordt dan omgetoverd in een kilometerlange foodmarkt met centraal gelegen de gazebo met de truffelhandelaren.
 
De zaterdag voorafgaand stond Rita met haar crew voor ons klaar in de voor de gelegenheid tot restaurant ingerichte ontvangstzaal van haar Palazzo. De truffel was schaars maar via een zoeker konden we gelukkig nog een kilo zwart en 150 gram Bianco scoren. Met de kok hadden we variaties op de truffelgerechten uit de blauwe bijbel van Onno verzonnen met o.a. uit Nederland meegebrachte Pastinaak. Dat is ook zo'n verhaal die pastinaak, op blz 109 van De Grote Kleyn kunnen we lezen dat ze tot voor kort tot de 'vergeten groente' behoorde. Nou hier in Italie lijkt die nog helemaal te zijn vergeten, terwijl het toch de oude Romeinen schijnen te zijn geweest die de wortelaardappel mee naar het hogere noorden brachten. Comunque, de kok heeft iets gemaakt op basis van het recept van blz 183 en de door de van Villa Ligi meegebrachte Riesling, aangevuld met een rijke schakering wijnen uit Le Marche. Onno verhaalde de verschillende gangen vakkundig tot een geheel en voldaan trokken we tegen elven naar Ca'Palazzo te bedde.

Zondagochtend stond na het ontbijt een buurman, truffelzoeker klaar met zijn truffelhond voor een demonstratie truffelzoeken. Truffelaars geven niet graag hun echte vindplaatsen prijs en bovendien werd er zo weinig gevonden dat een echte speurtocht ook niet veel anders zou hebben opgeleverd. Onder de hazelaars en steeneiken naast Ca'Palazzo vonden we vorig jaar nog enkele kleine echte truffels, maar nu bestond de buit uit vooraf verstopte truffels. De hond werd iedere keer blij gemaakt met wat snoepjes en we betrapten de gasten er op dat ook zij een lichte vorm van euforie niet konden onderdrukken als het hondje zijn werk verricht had.
 
Truffelmarkt Pergola
 
 
Na de pastalunch vertrokken we naar de truffelmarkt in Pergola en nadat iedereen daar zelf een paar uur op verkenning was geweest stond een wijnproeverij met Onno op het programma in de tuin van hetzelfde Palazzo te Pergola. Twee uur lang hebben we veel te veel wijnen geproefd om hier te beschrijven. Maar om er toch iets uit te halen, dan het commentaar op de vraag, en hoe proeft dat nou? Waarop het antwoord lekker was. Nou ja wat is lekker? En zo doceerde Onno dat om een wijn te beschrijven je toch net iets meer nodig hebt dan lekker, heel lekker en bijzonder lekker. Wat je met lekker volgens Onno ook nooit moet vergeten is dat als je alles ook echt opdrinkt de laatste wijn vaak het lekkerst is. (Tenzij die laatste er eente was boven je macht, vul ik dan maar aan.) Het was zo een leerzame en vermakelijke proeverij.
 
De avond werd ingevuld met een truffelmenu in het restaurant van Ca'Palazzo. Onno verhaalde over de Italiaanse keuken en -gebruiken en zo werd het tijd om de volgende dag weer om 8 uur klaar te zijn voor een afscheidsontbijt in stijl met truffelfrittata. Op weg naar de luchthaven hadden we nog tijd voor een bezoek aan de archeologische opgraving uit de Romeinse tijd bij Suase en een wandeling en een koffie in het vestingstadje Corinaldo. Een intensief weekend Proeven met Onno Kleyn, Truffel&Wijn kwam zo op de luchthaven van Ancona op maandag 13:30 tot een einde.

Voor iedereen die zo'n weekend ook eens wil meemaken, hebben we goed nieuws want van 19-22 oktober 2018 hebben we weer een weekend 'Proeven met Onno Kleyn, truffel&wijn' op het programma staan, al gaan we natuurlijk niet precies hetzelfde doen. Kostenindicatie €600,- pp, vooraanmelden kan per heden 5 januari 2018.
 
 
Vittore en Cristiana Beltrami met Onno Kleyn
Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
23 okt Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov