MTB rijtechniek Patrick Smit

Oefening 1


Lichte oefening; bocht naar links met drop off in 6 stappen

 

 
Stap 1:
  
Aankomend bij de bocht naar links is het door de hoogte- verschillen van de locatie (dus veel snelheid) belangrijk  af te remmen. Dat doe je door 50% links en 50% rechts slepend te remmen zodat je remmen warm worden (stroperig) als de bocht komt, laat je rechtsachter los, je schouders gaan naar voren, doordat je wat langer de voorrem (links) inhoudt, en daardoor automatische naar voren.
Dat betekent druk op het voorwiel en grip!
Let even op dat je je dempers al aan hebt staan. En natuurlijk is het belangrijk dat je inschat welke versnelling je denkt nodig te hebben om na deze bocht weer volgas naar het volgende obstakel op te kunnen trekken.

 
Stap 2:
 
Belangrijk is dat je de juiste voet voor hebt (je meest ontwikkelde)
Ikzelf rijd altijd met rechts voor, soms kantel ik een klein beetje om niet de grond te raken.
Kijk voordat je de bocht benadert eerst naar de (kleine) drop off in de bocht en daarna goed voor je uit naar het volgende obstakel.
Als je in de bocht bent aangekomen en bij de drop met je voorwiel bent dan zul je merken dat de voorvork behoorlijk ingezakt is.
 
Stap 3: 
 
Dat is normaal als je met je borst bovenop jou stuur (cockpit) of voornaaf hangt.
Hierdoor bouw je druk op deze druk hebben we nodig om het voorwiel de lucht in te krijgen.
De timing is erg belangrijk en zou mooi zijn als je dit net voor de drop kunt uitvoeren in de bocht.
Als deze in de lucht is gegaan en de bocht naar links is, zorg dan dat je je knie naar binnen brengt en je rechter schouder gaat ook naar links

 
 
Stap 4:

Op het laatste moment als je helemaal voorop hangt in je (attack) houding elleboog naar buiten en knieen licht gebogen, zul je in een vloeiende beweging naar achter moeten gaan waarbij je een lichte ruk aan het stuur zult  uitvoeren waardoor het voorwiel de lucht in gaat, en je een deel van de diepe drop zult overslaan en een soort van fietsverlenging (beide wielen los en vooruit springen) zult beleven.
 
 
 
 
Stap 5: 
 
Houd daarbij altijd je vingers bij je remmen mocht je fiets ( dreigen ) achterover te slaan kun je dit voorkomen door licht te remmen met achter.


Mocht je echt wat hoger gaan met je voorwiel, sla dan je wiel in de richting van rechts en niet naar links.
Links zal het wiel naar binnen slaan en naar rechts slaat het wiel netjes naar een rechte lijn. Hierdoor zul je het eerste deel van de drop overslaan en de fiets beter door de bocht voelen gaan.
 
Stap 6: 
 
Je voorwiel landt als eerste op de grond en je zult met je gewicht achter je zadel moeten gaan om de impact te kunnen opvangen.  
 
De oefening zit erop en in een ontspannen gestrekte houding kan het parcours vervolgd worden, of voorbereid op de volgende hindernis.  
Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
23 okt Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov