Pergola (PU) en Cagli Le Marche Paese dei ciclisti
 
 
 Vertrek van de giro uit Pergola 25 mei 2009
 
Enkele fietstochten voor op de Garmin : Fietsen vanaf Ca'Palazzo
 
 
Ca'Palazzo is een prima uitvalbasis voor een fietsvakantie. De Giro is een regelmatig terugkerend wielercirus in deze omgeving. Voor de mindere wielergod(in) en de geoefende renner zijn er uitdagingen in overvloed. Na terugkomst van de beproeving biedt het zwembad de nodige verkoeling en zal de pasta extra goed smaken.
Fietsclinics voor groepen vanaf 10 personen kunnen wij in overleg een speciaal programma samenstellen. Routekaarten tot en met bezemwagen en eten worden dan geregeld. In Cagli (12 km) zitten twee goed uitgeruste wielerzaken.
 
Fietsweken van 23 augustus t/m 6 september
 
In deze twee weken komen er al enkele fietsers, die graag met nog enkele andere fietsers er een leuke fietstijd van maken. Ca'Palazzo biedt dan de mogelijkheid om dan individueel te boeken op basis van kamer delen voor een prijs vanaf €220,- per week. Meer info stel je vragen per mail of bel. In deze weken pikken we ook nog het staartje van het zomertruffelseizoen mee. Dus het culinaire wordt met het sportieve gecombineerd.
 
Zie hieronder de ervaring van een vorige gast die Ca'Palazzo een waar Blog heeft gestuurd.
 
 
 
Wat nou Alpe d'Huez?
 
Fietsen in Le Marche, een onvergetelijke ervaring!

(door onze verslaggever Nico Kingma)
 
Je kunt natuurlijk elk jaar de snelweg naar Alpe d'Huez nemen. Maar voor wie eens wat anders zoekt en diezelfde uitdaging wil aangaan in een stuk nog vrijwel ongerept en onontdekt Italiaans decor, is fietsen in Le Marche een absolute aanrader! Zeker als je na afloop van de rit moe maar voldaan in het zwembad van Ca’palazzo kunt duiken en hangend over de rand de bergen aanschouwt die je zojuist hebt bedwongen.
 Om met de deur in huis te vallen: fietsen in de omgeving van Ca’Palazzo is niet voor de ongeoefende fietser. Een goede basisconditie en ook een beetje avontuurzin zijn een voorwaarde. De noodzaak voor die goede conditie is vanzelfsprekend als je bedenkt dat in de directe omgeving van Ca’Palazzo op 25 mei 2009 de koninginnerit van Giro d’Italia van 2009 werd gereden. Een rit van 237 km met 4500 hoogtemeters, waaronder de beklimmingen van de Monte Nerone, Monte Catria en de aankomst op de Monte Petrano. Carlos Sastre won, bijna twee maal zo snel als wij deze berg direct voorafgaand aan de aankomst hadden bedwongen. Dus u bent gewaarschuwd!

Ook avontuurzin is nodig, want de meeste wegen en weggetjes in deze regio zijn nog lang niet platgetreden en soms zelfs ongeplaveid. En wees niet verbaasd als je een bocht omgaat plotseling een hert op de weg ziet staan, of een wild zwijn ziet dat vlak naast de weg op zoek is naar wat lekkers. Het is dan ook echt nog ontdekken. Soms ook eindigt het asfalt op een plek waar je het niet verwacht en zeker liever niet had gewild en wordt het materiaal wat meer op de proef gesteld. Maar omdat alles zich afspeelt in een zeer authentieke Italiaanse setting maakt dat fietsen juist avontuurlijk en onvergetelijk.


Aangezien wij vooraf wisten wat ons in deze streek te wachten stond hadden wij onze fietsen goed geprepareerd en een bergverzet gemonteerd met een goed bereik. Dat is geen overbodige luxe, aangezien wij in de omgeving regelmatig onverwacht stijgingspercentages tegenkomen van 15% tot 20%! Een verzet van 34 x 29 is dan geen luxe, ook voor de ervaren rijder. Maar uiteraard is niet al het wegdek van deze orde. De meeste weggentjes die wij namen kennen stijgingen van 4% tot 8%, waarbij de weg wel constant blijft golven en weinig wegen echt vlak zijn.


Ter algemene oriëntatie:

De twee rijders die deze tochten maakten hebben een meer dan gemiddelde conditie en beide zo’n 30 jaar ervaring als wielrenner en deels wedstrijdrijder. De tochten zijn relatief rustig verreden. Verder kunnen de volgende tips behulpzaam zijn:

Voor diegene met wat minder conditie zijn de tochten te doen, maar zwaar. Reken dan zeker meer fietstijd. Een tripple voorblad bevelen wij dan zeker aan.

Neem voldoende eten en drinken mee. Op Zondag zijn in relatief afgelegen gebied vrijwel alle winkels barrettjes (buiten lunchtijd) gesloten. Door de week bieden terrassen en de kleine supermarkten in de dorpen voldoende keus om even wat energie tot je te nemen. Houd daarbij wel rekening met de sluitingstijden van de winkels (tussen 12 tot 4 gesloten) zorg voor goede buitenbanden. Je rijdt niet alleen op glad asfalt! Wij reden op Continental GP 4000S. Niets zo vervelend als een slechte buitenband met als resultaat veel lekke banden. Zorg voor voldoende reservemateriaal. Een reservebinnenband, plakspullen en een pomp zijn het minimum. Maar dat spreekt voor zich.

 
 
Rit 1: Ca’Palazzo-Pergola-Cartoceto-Ponte della Simonetta-Ca’Palazzo

Lengte 40 km

Hoogteverschil 900 m

Fietsuren: 2; gem. 20km/h

Totale tijd: 2,5 uur

Route: www.afstandmeten.nl/index.php?id=366428


De eerste fietstocht is er één om de benen te laten wennen aan de bergen. Onder een strakblauwe lucht besluiten we een korte rit van ongeveer 40 km te rijden.

 

Foto 1: Pergola een dag voor de koninginnerit van de Giro d’italia 2009.


Uiteraard starten we in Ca’Palazzo en gaan dan via de SPS 424 naar Pergalo, dat zich op dat moment klaar maakt voor de Giro. In Pergalo slaan we linksaf richting Fossombrone over een klim van 6,5 km met een stijging van ongeveer 5% (de vlakke aanloop van de Giro etappe) gevolgd door een korte maar scherpe afdaling tot in Cartoceto. Onderweg maken we kennis met de prachtige uitzichten over het heuvelachtige land van de Marche.


Foto 2: Het uitzicht richting Cartoceto


In Cartoceto aangekomen gaan we direct links van de hoofdweg af richting Torricella en Tarugo. Na een relatief vlak stuk en een lichte daling moeten we de bergverzetten aanspreken. In een drietrapsraket van ongeveer 2 km is het klimmen geblazen met stijgingspercentages tot 19%! Gelukkig duurt het niet te lang en is het vanaf Tarugo heerlijk naar beneden suizen, waarbij de snelheid boven de 65 km/h komt, richting de SP 424, de weg die Cagli met Pergola verbindt. Wij komen bij Ponte della Simonetta op de weg en slaan rechtsaf richting Cagli.

 

Foto 3: Soms moet je even stoppen tijdens de afdaling


Een aantal kilometers terug richting Cagli brengt ons bij de eindklim naar Ca’Palazzo. Deze laatste klim met totale lengte van ongeveer 1,5 mag zeker een uitdagend toetje worden genoemd. Over de eerste 800 meter stijgt de weg met een gemiddelde stijging van 12%, met een maximale piek van ca. 20%. Als we bij Ca’palazzo aankomen hebben we ruim twee uur echt gefietst. Een gemiddelde dus van ca 20 km per uur. Daarbij hebben we zo’n 900 meter hoogteverschil overbrugd. Een korte en heel mooie rit en een zeer prettige manier om kennis te maken met Le  Marche.
 

Pergola Cita dei Bronzi Dorati


Rit 2: Ca’palazzo - Monte della Strega –Lengte 66,3 km

Hoogteverschil: 1.515 m

Fietsuren: 3,5 uur ; gem. 18,9 km/h

Totale tijd: 5,5 uur

Route:

www.afstandmeten.nl/index.php?id=366451


De volgende dag verkennen we een ander deel rond Ca’Palazzo. Opnieuw gaan we naar Pergola. In Pergalo nemen we nu de weg richting San Lorenzo, via de Via Monte Acuto, rechts aanhouden naar de Via Guglielmo Marconi die overgaat in de Viale John Fitzgerald Kennedy(de SP 141). Eenmaal op deze weg nemen we de tweede afslag rechts, de Viale Zoccolanti richting Mezzanotte.
 
Foto 4: de stoplichten avn Pergola richting Arcevia
 
Vanaf hier stijgt de weg gedurende zo’n 3 km zo’n 150 meter, oftewel gemiddeld zo’n 5%, met variaties van 2 tot 8%. Een lekker begin. Opnieuw is het een genot door dit schijnbaar onontdekte Italiaanse landschap met deze prachtige uitzichten te mogen rijden.
 
Foto 5: Uitzichten tijdens de rit.
 

We passeren uitgestrekte korenvelden en zien overal bloemen, vlinders en ook de kersenbomen geven hun vruchten af, wat zorgt voor smakelijke tussenstops. Ondertussen blijft de weg op en neer gaan en gaan wij richting Caudino met opnieuw een bergje van 3 km lengte en gemiddeld 6%. Ongeveer 600 meter voor Caudino slaan we rechtsaf richting Catobagli. De weg is hier de eerste twee km niet geasfalteerd, maar is bedekt met veel kleine stenen, een fenomeen dat we hier vaker tegen zullen komen. Het is het avontuur dat echter lonkt en wij besluiten verder te rijden. De weg blijkt prima te berijden, maar uiteraard iets minder comfortabel. Na twee kilometer komt het asfalt terug en vervolgen wij onze tocht richting Catobagli.

 

Foto 6: Soms komt er onverwacht gezelschap.


De weg klimt intussen niet meer en wij blijven op ongeveer 400 meter hoogte fietsen. Aangekomen in Catobagli hebben we er dan ‘slechts’ zo’n 25 km op zitten. Van Catobagli gaan we richting Monterosse via Colcanino naar Valdolmo, waarvandaan we de Monte della Strega willen beklimmen. Uiteraard hebben wij nog nooit van deze berg gehoord, en weten we niets van lengte en stijgingspercentages. Het is erg warm vandaag en voordat we aan de beklimming beginnen vullen wij onze bidons bij de pomp op het pleintje van Baruccio (een belangrijke ravitaillering want het is zondag en vrijwel alle winkels zijn dicht!), een paar km voor Voldalmo.
 
Foto 7: Eindelijk water op het pleintje in Baruccio
 

Foto 8: De weg naar de Monte Strega (heks) begint te stijgen


Hier aangekomen gaat het omhoog over achteraf zo’n 7 km en moet er zo’n 430 hoogtemeter genomen worden. Dat lijkt niet te erg, maar gaandeweg wordt het toch lastig. Achteraf begrijpen we waarom want de statistieken

http://ciclismo.sitiasp.it/altimetria/6476/Italia/salita_Monte della Strega - Valdolmo.aspx

geven aan dat de gemiddelde stijging in de laatste 1,5 km ongeveer 10% bedraagt, met pieken tot 18%. Op ongeveer 900 meter hoogte komen we bij een kruispunt en houdt het asfalt op.

Verder de berg oprijden heeft alleen zin met een mountainbike, maar aangezien wij daar nu niet over beschikken besluiten we de afdaling in te gaan richting Serra Saint Abbondia. Op enkele plaatsen is de weg slecht geasfalteerd.
 

Foto 9: De Monte Delle Strega. Even uitkijken.


Een mountainbike met voorvering of zelfs een fully was hier welkom geweest. Helaas moeten we het hier doen met onze dunne bandjes en met enig avontuur rijden we een kleine 4 km naar beneden tot we bij de afslag richting Serra Sant Abbondio komen.

Het gladde asfalt is een aangenaam bad waarin we worden ondergedompeld en, nu heerlijk zoevend vliegen we via Serra Sant Abbondio naar Frontone. In Frontone volgen we de weg richting Pergola via de Via del Mare tot we weer bij de kruising met de SP424 komen. Hier slaan we linksaf richting Cagli tot we bij de oprit richting Fenigli en Ca’Palazzo komen. De bergverzetten moeten nog wel worden aangesproken als we de eerder beschreven thuisberg, door ons inmiddels omgedoopt tot Monte Ca'Palazzo, beklimmen. Aangekomen is het tevreden gevoel groot als we een duik in het zwembad nemen en ons tegoeddoen aan een heerlijke streekwijn.

In totaal hebben vandaag een afstand afgelegd van 66,5 km met een echte fietstijd van 3,5 uur; een gemiddelde van slechts 18,9 km/h! Uiteraard moet je hier de pauzes bij optellen die wij onderweg in ruime mate hebben genomen. Al met al hebben we 5,5 uur genoten van ongerept Italiaans landschap. Een heerlijk avontuur met een schitterende beloning!

 
 
Rit3: Ca’palazzo - Monte Petrano (50 km)

Lengte: 51 km

Hoogteverschil: ca 1000 meter

Fietstijd: 2,5 uur; 19,3 km/h

Route:http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=366428


Op de dag dat de Giro haar koninginnerit heeft in en rond Cagli (25 mei 2009) besluiten wij 's morgen een kop koffie in Pergola te drinken en aldaar de start van de rit in Pergola te gaan bekijken. Aangekomen op het parkeerterrein staan de bussen van alle Giroploegen reeds geparkeerd en kunnen we het materiaal en de renners aan een gedegen onderzoek onderwerpen. Nieuwsgierig worden de fietsen gekeurd. En de laatste tactiek met "De Breuk" doorgenomen. 
 
"De Breuk" Pergola 25 mei 2009
 
Het materiaal kan uiteraard op onze bewondering rekenen, maar is ook weer niet zo onbekend, want zo op het oog lijkt menig tourfietser tegenwoordig met bijna hetzelfde materiaal z’n ritjes te maken. Langzaam zien we de renners uit hun schuilplaats in de bussen komen. Sommige, met understatement voor het belang van zichzelf, pas op het allerlaatste moment. We zien Di Luca, Sastre, Menchov, Pellozotti, Basso en het laat zich raden op echt het allerlaatste moment Lance Armstrong. Leuk om mee te maken.
 
Foto 10: Leider Mechov stapt op de fiets in Pergalo.
 

Foto 11: Na lang wachten stapt ‘the Boss’ ook uit de bus.


Ook de start zelf is prachtig. Het is druk en zeer gezellig in Pergola en elke Italiaan (en wij natuurlijk ook) is opgewonden bij het zien al die wielerhelden. Die muziek die bij de start hard uit de luidsprekers schalt, is een soort nationalistische marsmuziek die je eerder bij een parade van Mussolini zou verwachten. Een stukje authentieke Italiaanse cultuur zullen we maar zeggen. Als het startschot geklonken heeft moet de muziek even plaatsmaken voor de luid applaudisserende wielertiffosi die de helden aanmoedigen voor hun 245 loodzware kilometers.
 
Foto 12: Pergola; de start heeft geklonken, de renners naderen.
 

Wij besluiten zelf na de lunch in Ca’Palazzo een korte rit naar de finish van deze Girorit te maken en daar de finale ‘life’ te bekijken. De eindstreep ligt op de Monte Petrano (1101 meter). Een klim van ruim 10 km met een hoogteverschil van 809 meter, en een gemiddelde van 7,8%.(zie: http://ciclismo.sitiasp.it/altimetria/1875/Italia/salita_Monte Petrano - Cagli.aspx). Ter vergelijking L’Alpe Huez heeft een vrijwel identiek stijgingspercentage (7,7%) maar is vier kilometer langer.

De weg vanuit Ca’Palazzo naar de Monte Petrano is eenvoudig, al is het even oppassen waar de klim begint. We zoeven onze thuisberg, de Monte Ca'Palazzo af en bij aankomst beneden gaan we rechtsaf naar Cagli. Een lekker begin deze weg. Weliswaar is er iets meer verkeer dan in de zijwegen, maar de weg golft rustig met af en toe een aangename helling en daling. In een aardig tempo rijden we de 12 km richting Cagli. Het weer en uitzicht is opnieuw bijzonder. Er is zon, zon en zon en we genieten weer van het landschap. (caldo calco)

In Cagli zelf is het even oppassen waar de Monte Petrano precies begint.


 
Foto 13: Drukte op de Monte Petrano


Aankomend in de stad rijden we rechtdoor tot we bij de hoofdbrug komen en slaan na de brug links af. Verderop splitst de weg zich. We houden de steile weg rechts aan, de stad in. We bevinden ons nu op de Viale della Vittoro. Deze volgen we tot we bij een wat ruimer ogend deel komen. Blijf nu scherp links kijken, hier zien we in omgekeerde richting een steile weg omhoog liggen. Deze moeten we hebben. Even verderop gaat de weg gewoon links af. Dit is dus niet de goede weg. Je bent te ver en moet terug. We maken dus een bocht van 180 graden, waarna de klim direct begint. We schakelen naar de 34 x 27 en houden nog één tandje over. De eerste kilometer kent een helling van 9,6% en zijn gelijk in het ritme. Wij zijn niet de enigen die op het idee zijn gekomen om de berg voorafgaand aan de finish van de echte wielrenners te beklimmen. Wij zien vele renners voor en naast ons. Het is warm, erg warm en de conditie laat toch te wensen over blijkt. Het laatste tandje moet er aan geloven. Wij worstelen langzaam naar boven, halen ondanks het matige tempo toch nog veel mensen in en na 54 minuten klimmen, over een volledig nieuw geasfalteerde weg, komen we aan de finish, alwaar het al een grote drukte is. De cola’s boven doen wonderen, en genietend van de zon en het Italiaanse wielerspektakel zien we Sastre als eerste over de finish komen.
 
 

Foto 14: Wachten op de finish.


Het is laat geworden en we besluiten dezelfde weg terug naar Ca'Palazzo te nemen. Uiteraard moeten wij vlak voor thuiskomst nog even de Monte Ca'Palazzo op. Hier worden de messen nog even geslepen. Even het grote blad uitproberen, maar na tweehonderd meter verzuren de benen en moeten we ons weer gewonnen geven aan de "bult" en is het meegebrachte kleinste tandje onze redding. Thuis gekomen hebben we zo’n 50km gereden en is het opnieuw genieten van de duik in het weldadige zwembad en het verdiende drankje.
 
Het welverdiende drankje


De Monte Petrano is overigens van drie zijden te beklimmen waardoor ritten met een grote variatie in intentie en afstand zijn samen te stellen.
 

Rit 4: Ca’Palazzo Monte Catria

Lengte: 71,5

Hoogteverschil: 2018

Duur: 3.46 uur echte tijd; gem: 19 km/h

Route: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=366402&key=MR8UCclu.XBDU


Vandaag hebben we een mooie rit op het programma. De beklimming van de Monte Catria, dat wil zeggen tot zo’n 1300 meter hoogte want tot die hoogte is de weg doorlopend. Wil je hoger, dan kan dat fietsend tot zo’n 1500 meter op een onverhard pad van zo’n twee kilometer waarna de weg voor gewone stervelingen ophoudt. Acrobaten op de mountainbike zouden nog wel een stukje verder kunnen.

We beginnen weer in Ca’Palazzo en dalen de Monte Ca'Pallazzo af richting de S 424. Bij de weg slaan we linksaf richting Pergola. Na ongeveer 1 kilometer komen we op een driesprong en slaan we rechtsaf richting Frontone. Deze weg volgen we ongeveer 5 km, waarna we in Frontone arriveren. We blijven nu de hoofdweg richting Cagli volgen en na ongeveer 1,5km is het volgende plaatsje Buonsiglio Colombare. Tot nu toe is het een rustige rit met niet al te veel moeilijkheden. Een soms golvende en later licht stijgende weg (soort vals plat) geeft ons zelfs de gelegenheid een wat groter verzet te kiezen en doet soms zelfs een beetje Hollands aan. Ook wel weer eens lekker snelheid te voelen.

Het wordt echter serieus wanneer we in Buonsinglio bij een viersprong aan de linkerkant het bruine richtingenbordje zien waarop de Monte Catria staat aangegeven.
 
 

Foto 15: De viersprong in Buonsinglio nog 18 km naar de Monte Catria.


Niet dat de weg direct zwaar begin te stijgen, maar met zo’n bordje is altijd een zekere waarschuwing om het maar even rustig aan te doen. We schakelen naar een lichter verzet en rustig pedalerend klimmen we met ongeveer 2%. Lekker warm worden. Na ongeveer 3 kilometer gaan we naar 6%. Vanaf nu wordt het serieus. De komende 3,5 km is het gemiddeld zo’n 10,7%. Daarin ruim 2 kilometer met een gemiddelde van bijna 12% en pieken tot 18%!

 

Foto 16: Monte Catria: Het lijkt niet zwaar, maar pas op!


Je kunt hier natuurlijk op een 39x25 proberen te rijden en dat zal ook wel lukken, maar handig is het niet. Wij schakelen direct op ons kleinste verzet, 34x29 (wat zelfs met slechts 60 omwentelingen per minuut nog maar 8,8 km/h betekent). Onze teller geeft zelfs maar 8 of soms 7 kilometer per uur aan. Het is dus gewoon ‘harken’ op dit stuk van zo’n 3,5 kilometer. Er is echter één voordeel, we zitten in het begin van de rit en zijn dus nog fris. Het landschap laten we nu even voor wat het is. De ogen zijn gefixeerd op het asfalt.

Na het zeer steile deel is het ergste deel van de Catria eigenlijk achter de rug. De rest van de klim blijft de weg onverminderd stijgen maar nu met gemiddeld ongeveer 7 a 8% en pieken van 9 a 10%. Inmiddels zijn we bij een open gedeelte van de route aangekomen. Als we links kijken zien we in de verte onze weg langs de flanken van de Monte Acuto verder stijgen. Daarvoor moeten we echter nog wel de open vlakte oversteken en bij de splitsing een scherpe bocht van bijna 180 graden maken. We zijn nu via de flanken van de Monte Acuto op weg naar de kruising tussen Monte Catria en de Monte Acuto. Het asfalt heeft inmiddels plaatsgemaakt voor onverhard grind, maar is goed te berijden en gaat later weer over in asfalt. Na een kleine 6 km door de bossen en onder de skiliftbaan komen we bij een driesprong en bereiken de maximum hoogte van zo’n 1360 meter voor vandaag. Voor het overzicht van de Mte Catria, zie (http://ciclismo.sitiasp.it/altimetria/5196/Italia/salita_Monte Catria - Buonconsiglio.aspx)

Linksaf kunnen we de weg naar de Monte Catria vervolgen, maar deze is zoals gezegd onverhard en loopt dood. We laten hem in deze beschrijving liggen, maar voor de liefhebber is het zeker de moeite waard (de weg heeft een stijging van zo’n 9 a 10%). Wij gaan rechtsaf de afdaling in richting Chiaserna.
 

Foto 17: Op de pas van de Catria, de liefhebber kan nog 2 km op een onverharde weg verder.


De afdaling is spectaculair. Met lange rechte stukken en goed asfalt gaat de teller regelmatig boven de 65 en voor de durfal boven de 70. Wel oppassen voor de af en toe scherpe bochten in de afdaling. De remmen moeten in orde zijn bij deze snelheden. Ook het uitzicht is hier prachtig met schitterende vergezichten, al is het nu wel zo verstandig de ogen op de weg te houden.

Aangekomen in Chiaserna vinden we het tijd een kleine pauze in te lassen in dit rustige dorpje. En uiteraard gaan de drankjes er op zo’n lekker warme dag er soepel in. Twintig minuten later zitten we weer op de fiets en zijn we via Valodorbia op weg naar Isola Fossara. Een rustige weg waarop het op en af gaat met geen al te grote hoogteverschillen en stijgingspercentages tot 6%. Bij Isola Fossara slaan we links richting Serra Sant Abbondio. Na ongeveer 7 km op deze weg slaan we links af richting Fonte Avellana, een klein dorpje waarin zich een beroemde abdij, opgericht rond 1000 A.D bevindt.
 
 

Foto 18: De adbij van Fonte Avellana


Na het relatief vlakke stuk vanaf Chiaserna is dit weer een mooi stevig klimmetje van 4,1 km en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6%, zie http://ciclismo.sitiasp.it/altimetria/8364/Italia/salita_Colle di Fonte Avellana - Foce di Frontone.aspx . Terwijl we aan onze rechterzijde het klooster zien liggen moeten we toch nog even stevig op de trappers. Maar met deze beperkte lengte zeker te doen. Aangekomen op zo’n 770 meter weten we dat de weg nu meestal naar beneden gaat. De volgende 18km is het daarom heerlijk naar beneden zoeven, maar uiteraard geldt ook hier weer dat de weg af en toe weer, en soms even scherp, omhoog gaat. Via Foce, Frontone (let hier op blijf rechtdoor rijden, borden richting Biscina en Cagli), volgen we de weg naar San Savino, alwaar we rechts af slaan op de ons inmiddels bekende SPS 424 richting Pergola. Na enkele kilometers is aan onze linkerhand de oprit richting onze stek in Ca’Palazza. Nog 800meter flink in de beugels en dan is het uitwaaien in het zwembad. Opnieuw een zeer mooie fietsdag in de Marche.
 
Foto 19: De avond valt in Ca'Palazzo met vanaf het zwembad de ondergaande zon achter de Petrano en Nerone.
 

 

 

Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
23 okt Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov