47e Truffelmarkt (Fiera del Tartufo Bianco)

 

31 oktober - 3 november 2014 ultieme truffelexperience met Ben van Beurten.
 
 
Acqualagna      Hand full with big white truffle  26 oktober 1,2,3 en 8,9 november
 
Truffles Truffle Bianco AcqualagnaOktober & November Wijn & Truffelarrangement op Ca'Palazzo
 

1e weekend van augustus Acqualagna (festival van de zomertruffel)

2e en 3e weekend oktober zondags truffelmarkt & food in Pergola

4e weekend oktober en 1e en 2e weekend november Fiera Nazionale Tartufo Bianca in Acqualagna (het weekend waarin 1 november valt altijd meer dagen)

Acqualagna, is op ca 20 minuten gelegen van Ca’Palazzo en presenteert zich als "centro del tartufo”. In en rond deze plaats vindt u veel truffelhandelaren, en er wordt ook veel truffel gevonden. 2008 was een slecht truffeljaar, maar in de jaren 2009-2010 is er veel truffel gevonden. 2011 begon weer als een matig jaar voor de zomertruffel maar in de maand juli en augustus (waarschijnlijk door de natte voorzomer) is de schade ingehaald voor de zwarte zomertruffel. Per 1 september is de truffeljacht altijd voor een maand gesloten om op 1 oktober weer open te gaan. In 2011 en 2012 is lang erg droog geweest, dus de truffel was naar verwachting duur. De verse zomer truffel is maar enkele dagen op zijn best. De truffel wordt dus vers verwerkt maar er zijn echter ook tal van producten verkrijgbaar waarin de truffel langer houdbaar is zoals in kazen, worst en (olijf)olie. (meestal wordt hier ook wat anders aan toegvoegd). 2013 is weer een goed jaar voor de Tartufo Bianco (ca €1.000,- per kg). En dit jaar 2014 begon oktober met een overweldigende witte truffeloogst. De kwaliteit was voor de tijd van het jaar goed. (rond eind november tot half december ligt meestal de top). En de prijs zakte zelfs tot onder de €500,- per kg. Nu oktober 2014, kost ze op de Pergolese truffelmarkt ca €850,- per kg. Wat toch wat anders is dan wat er nu in Nederland voor gevraagd wordt, met prijzen van soms wel meer dan €3.000,- per kg.

Zomertruffel:

Op de Piazza van Acqualagna of in Furlo (1e weekend van augustus) zullen truffelhandelaren hun oogst aan de man brengen. De vele restaurants zullen diverse truffelgerechten aanbieden en ook op de Piazza treft u vele kraampjes die kleine truffelgerechten verkopen. Nog nooit truffel geproefd of er aan verslaafd? Een echte aanrader voor het eerste weekend van augustus.
 
 


La Fiera Nazionale del Tartufo Bianco” (nationale beurs van de witte truffel) in oktober en november is de belangrijkste gebeurtenis op truffelgebied die is vergeven aan Acqualagna als de hoofdstad van de truffel. Elk jaar wordt deze bezocht door een veelheid aan toeristen niet alleen Italianen, maar ook veel Duitsers en Britten, en niet te vergeten een aantal groepen Japanners en Amerikanen. De tentoonstelling kent een bijna honderdjarige geschiedenis. Het plein verandert in een lounge alwaar men kan bewonderen, ruiken en kopen, honderden kilo’s verse truffels en niet te vergeten alle andere producten zoals honing, wijn salami en kaas producten uit Le Marche. De reputatie en de kwaliteit van de beurs trekt ook andere nationale en internationale fabrikanten. Een selectie daarvan toont en verkoopt alleen het beste van hun niche. Dus een beurs van de smaak, die vooral wordt gekenmerkt door traditie, geschiedenis en authentieke smaak. Er worden over de 6 dagen tot 100 duizend bezoekers verwacht waaronder politici en niet te vergeten allerlei bekende personen.
NB: Dit jaar 2014 in het tweede weekend (1,2, en 3 november) dus op zaterdag, zondag en maandag! (omdat maandag een feestdag is) en de andere 2 weekenden op zaterdag en zondag.
 
Zie hier de actuele truffelprijzen. Dat zijn de in Acqualagna gehanteerde prijzen, dus niet de prijs waarvoor u ze in Nederland koopt. U moet er rekening mee houden dat de prijs in Nederland 2 keer zo hoog kan zijn. De truffel is een niet lang houdbaar product en het transport gaat in kleine hoeveelheden.
En op een veiling moet je er soms veel meer voor betalen zie dit artikel. Maar dan koop je dus ook de eeuwige roem.
 
Zie ook ons speciale truffelarrangement Truffelexperience.
 
             
                                             
             
 
 
 

 
De eerste twee weekenden Fiera del Tartufo Bianco in Pergola 5 en 12 oktober zijn weer achter de rug. De publieke belangstelling was overweldigend. Door het prachtige weer waren er naar schatting 20.000 bezoekers afgekomen op de ieder jaar grotere truffelmarkt. Naast truffel zijn er dan een keur aan producten uit de cucina tipica te koop. Ook de tijdelijke restaurants bieden een steeds hogere kwaliteit. De derde en laatste truffelzondag zal 19 oktober zijn en wederom wordt er prachtig zonnig weer verwacht. Dit jaar 2014 werd er vanaf begin oktober al relatief veel witte truffel gevonden en was ze dus ook relatief goedkoop. Voor de wat grotere stukken v/a 20g moet bij de truffelaars "slechts" ca €500,- per kg betaald worden. En voordat ze dan in Nederland is, kost ze al gauw over de €2.000,- per kg. In 2010 is in Alba een recordtruffel geveild van 900 gram voor €105.000,-. In dit geval geen Japanner, Arabier of Amerikaan, maar een Chinees die het hoogste bod uitbracht. Dat is dus 3 keer de prijs van goud. Alleen zit aan goud niet echt een smaak. Ze steunde er het goede doel mee.
Hier nog een artikel dat ik onlangs vond op smulweb. Ik zou er aan willen toevoegen dat veel van de truffel die via Umbrië en de Piemonte in Italië verhandeld wordt, afkomstig is uit de streek rond Acqualagna. Zoals gezegd de truffelcultuur is omgeven met veel mysteries en geheimen. Het belangrijkste geheim blijft dat zelfs de experts het eigenlijk ook niet helemaal weten en daarom is het wat makkelijker te bewaren.
 
Tips voor de bereiding van Truffel:
 
De witte truffel die in de herfst en winter van 2014 wordt gevonden, is van zeer goede kwaliteit en zoals hierboven beschreven relatief gesproken niet extreem duur. Als je een vers en goed exemplaar kunt kopen is ca. 15 gram al een mooie maat voor een vleesgerecht (bijv. entrecote) voor 4 personen. Natuurlijk kan de truffel er op het bord opgeschaafd worden. Ik adviseer echter om ca 6-8 gram te raspen en in ca 35 gram roomboter te verwerken. Dat mengsel minimaal 20 min te laten doortrekken en vervolgens op het vlees te gebruiken. Het overige kan dan naar smaak over het vlees geschaafd worden. Maar ook dan even in het vet laten trekken.
In de pasta is het nog eenvoudiger te verwerken. Maak een eenvoudige pasta (niet te veel saus) en rasp de Tartufo erdoor. Laat het geheel even trekken en klaar is de kok. Ook in dit geval kan de tartufo die kort tevoren verwerkt is in boter of olijfolie (neem geen scherpe of te gekruide olie) gebruikt worden. Voor de echte hobby koks hierbij link naar een recept van Ben van Beurten. Raviolino al Tartufo di Ben van Beurten.

 
Het is nu 2014 het begin van de witte truffel. In januari dient zich de Pregato aan. En in februari komt dan de Bianchetto,
 
En wilt u eens een truffelgerecht in Amsterdam dan kunnen we aanbevelen om de FB van Ca'Palazzo te volgen. Daar wordt zo af en toe aangekondigd wanneer er waar een truffelmenu wordt geserveerd met de truffels die rond Ca'Palazzo zijn gevonden. En dan altijd voor een heel net prijsje. Bordewijk, Le Hollandais en Pekelhaaring hebben ook regelmatig een gerecht met truffel op het menu. Altijd wel even bellen om zeker te weten of er verse truffel is en of er plaats is.
Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
23 okt Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov