Fietsen in Italië Le Marche rond Pergola Cagli & Ca'Palazzo
 
Zoek je een nieuwe uitdaging?
Mark Janssen heeft er eentje voor je neergezet! Giro dei tre Monti
(1 augustus 2014)
 

Bikers & Hikers Korting:

 
 In mei en Juni speciale fietsarrangementen.

De regio is een ideaal fietsgebied. Het heeft iets te bieden voor iedereen. Een klein beetje oefening is echter wel vereist. Maar je kunt het relatief makkelijk houden door de rivierdalen tot het je echt moeilijk maken op de Monte Catria, Nerone en Petrano (zie hiernaast Steven Rooks op de top van de Monte Nerone). Hieronder een beschrijving van de regio in verschillende moeilijkheidsgraden. Ca'Palazzo beschikt zelf over ca 20 Mtb's en 6 racefietsen. Bij Mastini in Cagli (aan de weg richting Cantiano) zijn ook enkele goede racefietsen in de verhuur. Een MTB met wat goede profielbanden is ook op het asfalt het meest comfortabel, maar natuurlijk wat minder snel dan een racefiets. Een goed vertrekpunt in Pergola is het pleintje bij Osteria del Borgo (zie foto). Hier kun je ook gratis parkeren en dus bij vertrek en aankomst wat drinken en eten.
Neem op de wegen altijd een beetje ruimte bij tegenliggers en geef die ruimte weer aan achterop komend verkeer als er geen tegenliggers zijn. Graag ontvangen we van iedereen tips en aanvullingen.

Eenvoudig te fietsen

De wat makkelijkere fietswegen tref je aan langs de riviertjes door de dalen. De SP424 van Marotta naar Cagli (van Pergola naar San Savino klimt het iets meer en daarna dalen en twee kleine klimmetjes). De Via Flaminia Van Fano naar Cagli/Cantiano en leidt je door de prachtige Gola van Furlo. Aan het water is hier bij het kerkje een kiosk met verfrissing en eten. De weg van Cagli naar Pianello (na Pianello begint het meer te stijgen). De Route Pergola-Sassoferrato-Genga-Grotte di Frasassi. San- Lorenzo in Campo naar Sassoferrato. Acqualagna-Piobbico is ook een redelijk rustige en een slechts heel licht stijgende weg.

Iets moeilijker

De verbindingen tussen de makkelijkere routes gaan altijd over een heuvelrug.

Pergola-Furlo-Pergola. Zo kun je van Pergola doorsteken naar Fossombrone. Dat kun je doen over de Barbanti. Dat is een klimmetje van ca 6,5 km met een hoogteverschil van ca 300 m. Daarna is het eerst sterk dalen naar Cartoceto en dan geleidelijk dalen naar Fossombrone. Indien je overweegt het rondje omgekeerd te rijden dan is het goed te weten dat vanuit Cartoceto di Pergola de stijging in de eerste 3 km een stukje steiler is met delen van 15%. Het rondje naar Pergola kun je compleet maken met een tocht door de Gola di Furlo,door het Romeinse tunneltje (zie foto) en via Cagli weer naar Pergola te fietsen. Dit rondje kun je wat moeilijker maken door naar de Gola Furlo te fietsen via de weg over Tarugo (net buiten Pergola richting Cagli rechts af). Na Tarugo heb je dan
een extra klim en afdaling. Of via de klim naar Monterolo (richting S. Lorenzo linksaf), Montevecchio en vanaf Isola di Fano naar Fossombrone.

Pergola - Fonte Avellane. Van Pergola neem je de weg naar Cagli. In San Savino links af (licht dalen) richting (daarna stijgen klein stukje 7%) Frontone Castello. Het Castello zie je op de heuvel liggen. Naar Castello zelf is een korte steile klim tot 15% en je kunt alleen via dezelfde weg terug. Op de 5 sprong neem je richting Frontone. Beneden bij de brug kun je de klim kiezen naar Fonte Avellana. Die voort eerst een stukje door de gola en daarna redelijk geleidelijk (6%) naar Fonte Avellane (via Foce). Je krijgt daar een mooie blik van boven op het klooster. Van Frontone kun je ook de weg naar Serra S. Abbondio vervolgen. Een glooiend maar overwegend  stijgende weg. In Serra kun je rechtsaf naar F. Avellane. Dat gaat eerst dalend tot het mooi aan het water gelegen restaurantje Le Cafanne en vanaf daar stijgend naar Fonte Avellane. Van Serra is het een lange geleidelijke afdaling naar Pergola.
Een goede verbinding (met een klim tussen de weg van San Lorenzo-Sassoferrato-Pergola-Sassoferrato is bijvoorbeeld bij de brug van Sterleto over Mezzanotte of de verbinding Cabernardi-Bellisio Sulfare. Bij de brug van Sterlet0 kun je ook heerlijk rustig rustig (maar af en toe wel pittig) rijden via Caudino naar Arcevia.
De weg van Arcevia via Montefortino Palazzo Loretello, Nidastore valt ook in de categorie iets moeilijker maar goed te doen.


Sotto tre Monti. Dan voeren we de moeilijkheidsgraad iets op met bijvoorbeeld een tocht van Pergola naar Cagli. In Cagli richting Pianello en vlak voor Pianello linksaf naar Moria. Je rijdt dan rond de Monte Petrano  naar Cantiano. Je ziet hier na Moria ook een bord linksaf de Petrano op, maar dat is een slechte weg alleen geschikt voor MTB en met afdalen extra voorzichtig zijn. In Cantiano kun je via Chiaserno en Sassoferrato om de Monte Catria fietsen. In Chiaserna kun je linksaf de de Catria bestijgen via de meest geleidelijke klim (pas op de afstandsaanduidingen naar de top, die kloppen vanwege de andere plaatselijke klimwedstrijdjes niet). Van Sassoferrato is het langzaam klimmend tot halverwege Pergola en dan weer langzaam dalend naar Pergola. Als alternatief kun je in Isola Fossara richting Serra S. Abbondia fietsen. Je pikt dan nog een extra klimmetje mee en ontwijkt de wat drukkere weg.
De weg tussen Piobbico en Cagli over Rocca Leonella valt ook in de categorie lastig, maar goed te doen. Vanuit Piobicco is het ook het begin van de echte beklimming van de Nerone. Dit begin is direct 10% stijgen. Waar het rechts de Nerone omhoog gaat moet voor Cagli de weg vervolgd worden. Je komt dan ook nog langs het goede slowfood restaurantje Slowcanda.

Het echte Klimwerk

Het echte klimwerk wordt geboden door de Monte Catria, De Monte Petrano, de Monte Nerone en de iets verder gelegen Carpegna. De eerste drie waren het sluitstuk van de koninginne-etape in 100 jarige Giro op 25 mei 2009. Dankzij die tocht zijn ze nog steeds redelijk geasfalteerd. De Carpegna dankt haar bekend vooral aan Marco Pantani. Voor hem was dat
zijn trainingsberg. De Monte Nerone is van drie kanten te beklimmen. Direct vanuit Pianello is het de beklimming die ook in de Giro van 2009 is genomen. Na het vullen van de waterbussen begint de klim van ca 13 km vergelijkbaar met l Alp d'Huez maar met  een paar stijgingsmeters extra. De andere klim is van Piobbico (een deels slechte weg en dus minder geschikt als afdaling) en de derde mogelijkheid is via het brede mooie asfalt vanuit Serravalle. Deze laatste is de minst steile klim en het meest geschikt voor de afdaling. Op de Monte Petrano lag de Finish in 2009. Deze wordt beklommen vanuit Cagli. Onderaan de berg is nog een waterpunt en dan is het ca 10 km klimmen. De eerste 3 km zijn de zwaarste.
De Monte Catria is in 2009 beklommen vanuit Chiaserna. Vanuit Frontone (bon Consiglio Collombara) is er ook een mogelijkheid. Daar zitten na een vrij vlakke aanloop 3 heel steile kilometers in met delen van 15%. Na het restaurant en de slagboom die bij veel sneeuw hier de weg afsluit begint het echte klimwerk. Bij het afdalen via deze kant dus goed oppassen!

Langere tochten:

Hieronder een paar wat langere tochten met een doel. Heel geschikt om af te spreken met de niet fietsende reisgenoten.

Pergola-Gubbio : Gubbio ligt op ca 50km en voor de geoefende fietser is dat goed te doen. Bij het uitstippelen van de route neem je het best Scheggia naar Gubbio. Dat is een mooie rustige weg. De weg van Pontericciali naar Gubbio is een drukke weg met een voor fietsers vervelende tunnel! In Gubbio ligt onder
bij de parkeerplaats en amfitheater ligt een restaurant en via een poortje de ingang naar de stad erboven. De anti pasti della casa is uitstekend en genoeg voor 2 personen (als je je niet te vol wilt eten).

Pergola-Urbino : Urbino is een must om geweest te zijn. Het is de renaissance stad van de Hertog di Montefeltro van Urbino. In het centrum ligt het paleis, waarvan het goed is te weten dat het in het seizoen ook tussen de middag open is. In de route die je uitstippelt, moet je zeker ook de
Gola van Furlo opnemen. Een extra klimmetje kun je inpassen door ook de weg tussen Acqualagna en Fermignano in te plannen. In Urbino aangekomen neem je het best bij de rotonde de afslag links (3 kwart) en zo rijd je rond Urbino omhoog naar de grote parkeerplaats met prachtig zicht op de stad en het kasteel erboven. Een goed punt om af te spreken met de niet fietsende reisgenoten.

Pergola-Grotte Frassasi : Deze route kun je over een vrij eenvoudig parcours rijden door via Sassoferato naar de grotten te rijden. Van Pergola is het tot halverwege Sassoferrato licht stijgend en daarna dalend. Van Sassoferrato naar de grotten is het vrijwel vlak. De beste plek om af te spreken met anderen is op de grote parkeerplaats waar ook de kaartjes verkocht worden en de bus naar de grot gaat. Je fietst weliswaar langs de ingang van de grot maar die ligt in de Gola, zodat er daar geen parkeergelegenheid is. Deze route kun je wat moeilijker maken door de route langs Mezzanotte over Ponte Sterleto - Gaudino en Arcevia te rijden. Je moet dan zeker even door Arcevia rijden. Een prachtig uitzicht heb je daar op het pleintje (door het poortje). Ook kun je op de terugweg in Sassoferrato de richting van S. Lorenzo kiezen en dan over Rotondo-Cabernardi naar Belissio Sulfare en weer naar Pergola rijden.

Pergola-Fano : De eenvoudigste route is via Marotta naar Fano en weer terug. Richting Marotta wordt de weg echter na San Lorenzo in Campo steeds drukker en ook met groot verkeer. De N16 is een vervelende drukke weg. Beter is om bijvoorbeeld via de Barbanti door te steken naar Fossombrone en daar de Via Flaminia te nemen naar Fano, Vanwege de parallel lopende snelweg is de oude Via Flaminia een stuk rustiger dan de weg naar Marotta. Veel leuker, maar ook wat moeilijker is de weg over Mondavio-Orciano-S. Giorgio-Piagge-S. Constanzo en dan Fano. Je kunt vlak voor Fano het klimmetje naar Saltara nemen om even het gevoel te krijgen hoe de laatste kilometers van de tijdrit in de Giro van 2013 gevoeld moeten hebben. De eindstreep lag vlak voor het plein van het boven op de heuvel gelegen museum.

Foto : Restaurant Calamara op de pier in Fano


Pergola-Corinaldo-Mondavio : Mondavio en Corrinaldo zijn beide stadjes die je zeker moet bezoeken. Voor de kinderen is het museum in de gerestaureerde verdedigingswerken van Mondavio heel leuk. In de tuin van restaurant Al Giardino kun je met een prachtig uitzicht een ijsje nemen of een lichte lunch. In Corinaldo kun je even ronddolen door de straatjes van de prachtig gerestaureerde stad en bijvoorbeeld beneden aan de stadsmuur op het terras een verfrissing nemen. Een leukere route dan via de relatief grote weg zou kunnen zijn vanuit Pergola het klimmetje en afdaling naar Sterleto. Vandaar links richting S. Lorenzo (licht dalend) en dan de afslag rechts (klimmen) naar Nidastore (een keer gaan eten op het pleintje), vandaar de weg vervolgen. Op de splitsing met Loretello (mooi gerestaureerd vestingdorpje met Restaurant La Grotta in de tuin met uitzicht op de burcht), linksaf richting Castelleone di Suase en daar de weg bovenlangs over de heuvelrug met prachtige vergezichten, vervolgen naar Corinaldo. Beneden Castelleone ligt een oude opgraving met een amfitheater dat ook te bezoeken is.

Foto: Groepsfoto met Steven Rooks bij het Giro monument op de Monte Nerone
Strade Biance

Er ligt in de regio ook een uitgebreid netwerk van Strade Biance. Deze wegen zijn alleen goed te doen met een MTB. In het gebied van Monte Martello, Tarugo, Barbanti (Pergola), Tarugo-Cartoceto di Pergola- Monterolo. Tarugo-Monte Gerhardo-Pergola, Bellissio Solfare- B. Alto (asfalt) - Fenigli (SB) vlak voor Fenigli afslag rechts naar beneden op het asfalt even links naar Tarugo en na paar honderd meter in scherpe bocht recht door naar Monte Gerhardo en Pergola. Als je een paar rondjes maakt bij Monte Martello dan kun je dat ook combineren met een pranzo bij Agri Campagna (woensdag gesloten). De durfals kunnen downhillen van de Catria of na de beklimming van de Petrano uit Cagli aan de zuidkant afdalen.

Rit 1.
Rondje Cagli - Acqua lagna - Furlo pas - Fossombrone-Tavernelle - Vergneto - San Bartolo - barchi - Fornace- Mondavio- Passo Sant'Andrea - San Lorenzo In Campo - Pergola -

Finished Cycle: 27 mei 2013 18:13:07
Route: New Route
Ride Time: 3:22:40
Stopped Time: 29:52
Distance: 94,27 km
Average: 27,91 km/h
Fastest Speed: 63,76 km/h
Ascent: 833 metres
Descent: 790 metres
Calories: 2784


Rit 2, om Mont Catria heen
Rondje Frontone - Serre Sant'Abbondio- Isola Fossara - Pian i Lucchio - Chiaserna - Fossato - Cantiano- Cagli

Finished Cycle: 2 jun. 2013 16:49:10
Route: New Route
Ride Time: 2:25:10
Stopped Time: 17:18
Distance: 60,19 km
Average: 24,88 km/h
Fastest Speed: 60,49 km/h
Ascent: 928 metres
Descent: 928 metres
Calories: 1911


Rit 3, Naar Pianello en via Cantiano retour
Rondje Cagli - Secchiano - Pianello - Moria - Cantiano - Cagli

Finished Cycle: 4 jun. 2013 17:32:40
Route: New Route
Ride Time: 2:20:33
Stopped Time: 16:23
Distance: 58,41 km
Average: 24,94 km/h
Fastest Speed: 58,23 km/h
Ascent: 777 metres
Descent: 784 metres
Calories: 1769

Gemeentepils aan de voet van de Monte PetranoCa'Palazzo - Monte Petrano en weer terug.

Cagli ligt aan de voet van de Monte Petrano. Bij het gemeentelijke watertappunt gaat de Via Monte Petrano direct steil omhoog achterlangs hotel Pineta. Het is een klim van ca 10 km met 800 meter hoogteverschil.

http://connect.garmin.com/activity/367965469#.UiHd2z1jW-I.email


Ca'Palazzo - Cagli - Acqualagna - Piobbico - Colombara - Pianello - Cagli - Frontone - Ca'Palazzo

Een stevige tocht over bijna 100 km en een hoogteverschil van ca 1.450 m1. Van Cagli over Acqualagna en tot voorbij Piobbico de afslag liksaf richting Collombara is het een redelijk eenvoudige weg. Van die afslag gaat het omhoog en rijd je om de Monte Nerone. Natuurlijk is er ook een mogelijkheid om door te rijden naar de top van de Nerone, maar wij reden in dit geval via Pianello weer omlaag naar Cagli. Vanuit Cagli maakten we een laatste ommetje over Frontone terug naar Ca'Palazzo.

http://connect.garmin.com/activity/367965531#.UiHdaRFQRHM.email


Pergola - Frontone - Serra - Sassoferato - Cabernardi - Pergola

Een niet te moeilijk rondje over relatief rustige weggetjes. We hebben het ons iets moeilijker gemaakt door vlak voor Frontone bij Torricella linksaf omhoog over Monte Vecchio te rijden. Dat is een klimmetje extra. Ook in Sassoferato zit een klim naar het oude stadscentrum en zodra je de weg van Sassoferato naar San Lorenzo in Campo verlaat om linksaf naar Cabernardi links af te slaan, doe je er ook goed aan gelijk een klein verzet te zetten.

http://connect.garmin.com/activity/367965603#.UiHdPryA-ac.email


Galleria Gola FurloPergola- Gola Furlo - Cagli - Pergpla

Een tocht van ca 72 km die vanuit Pergola over de Barbanti gaat richting Fossombrone. De Barbanti is ongeveer 5,5 km en de stijging ca 290 m. Boven aangekomen is het een lange steile afdaling naar Cartoceto di Pergola. De klim is vanuit Cartoceto als je het rondje omgekeerd rijdt een stuk moeilijker. Van Cartoceto naar Fossombrone is licht dalend en kun je mooi tempo fietsen. Van Fossombrone ga je door de Gola van Furlo en het tunneltje van rond het jaar nul (zie hiernaast) naar Cagli. Van Cagli naar Pergola is de weg weer wat meer op en af. Is Ca'Palazzo het einddoel dan wacht altijd de laatste klim met een stijging van ca 90 meter over een afstand van 750 meter.

http://connect.garmin.com/activity/367965668#.UiHdEmOhoEI.emailWatervalletje bij camping Il Cinisco in Frontone

Pier in FanoTerrasje in Corinaldo
Ca'Palazzo heeft 8 appartementen van 2-6 personen en ligt in een beschermd heuvellandschap in de noordelijke Marche, Pesaro/Urbino. De ligging op ongeveer 420 meter geeft een spectaculair uitzicht over... Lees meer >>>
Tips 2020
23 okt Mille Miglia in Pergola
14 mei Feste dei Ceri Gubio
30-31 mei Cantine Aperte
Vakanties: Koken met kinderen.
Truffeltijd: - maart, jul, aug, okt, nov