Culinair Le Marche

Events:

truffelweekend 15 oktober 2012
Wijn:
Cantina Aperte laatste weekend mei


Truffel:
1e weekend Augustus Acqualagna
1e 2e, 3e weekend oktober Pergola
Laatste weekend oktober en 1e, 2e weekend november Acqualagna

Culinaire tour:

Zie verslag Culinaire tour met Ben van Beurten

 
 
Boeken bij Ryanair Weeze-Ancona v/a €60,- retourvlucht!  
 
Ca'Palazzo beschikt over een professionele keuken en een sfeervolle eetzaal voor ca 30 personen.
Bij aankomst serveren wij een  of Cena (anti) pasti maaltijdschotel.
Bij voldoende deelname bieden wij 1 keer per week een uitgebreid menu in ons restaurant en op aanvraag kan dat natuurlijk vaker. Ca'Palazzo heeft ook een houtoven (buiten). Ideaal om met een groep zelf en onder begeleiding pizza's te bakken. In het hoofdseizoen is dat een keer per week het eindstation van de kinderkookdag. 
Voor groepen kunnen wij een culinair arrangement op maat bieden.

In Italië is de kuststreek bekend om de visgerechten en het binnenland is er voor de vleesgerechten. Op Ca'Palazzo nemen wij dat niet zo strikt. Vis en vlees dus. De vleesproducten betrekken wij van een aantal door ons geselecteerde slagers en boeren uit de streek die moeite doen om op verantwoorde wijze met de dieren om te gaan. Wij staan voor lekker, puur en eerlijk eten. Natuurlijk maken we gebruik van de producten en de wijnen waar de streek trots op is. De Pecorino komt van de buurman die op biologische wijze zijn schapen houdt. En de wijn onder meer van Villa Ligi in Pergola. Vele producenten verkopen vanuit huis of boerderij hun producten. Wij maken u een beetje wegwijs. Wie houdt van zo'n ontdekkingsreis komt 's avonds thuis om in eigen appartement iets bijzonders te bereiden. Als het erg warm is een verkoelende plons in het zwembad, een wijntje, je eigen culinaire ontdekking en genieten maar.
 
 

Truffels 
Klik hier voor truffel actueel
Acqualagna is een dorp waar men geniet van de rust en de schitterende omgeving. Het bijzondere is dat het voor 4.400 inwoners ruim 30 restaurants heeft. Dit heeft te maken met het feit dat Acqualagna bekend staat als een van de gastronomische truffel hoofdsteden van Italië. Gedurende het gehele jaar kan men hier genieten van de verschillende seizoensgebonden soorten truffel. In vrijwel elk restaurant kunt u gerechten bestellen waar dit bijzondere product in verwerkt wordt.
En ook onze buurman is erg bedreven in het truffelzoeken. Hieronder de oogst van zondag 28 februari 2009. In totaal 1,4 kilo! Na zorgvuldige schoonmaak bleef daarvan 950 gram zwarte wintertruffel van goede kwaliteit van over.
truffel menu Reuring amsterdam johannes van damIn de herfst (november 2010 en 2013) werd veel witte truffel van goede kwaliteit gevonden. De prijs valt dan ook naar verhouding reuze mee (ca €1.000,-per kg). Zelfs in Nederland was de witte truffel toen voor de grote afnemers te koop voor minder dan €2.000 per kg. en dat is wel eens meer dan €6.000,- per kg. geweest, zoals in 2018.
Bij de prijs maakt het uit hoe groot de truffel per stuk is. Hoe groter hoe duurder. Toch zijn truffels van 15-25 gram per stuk heel handelbaar en zeker uitstekend van kwaliteit. Maar exemplaren van meer dan 50 gram of zelfs meer dan 100 gram kunnen eenvoudig het dubbele kosten. Dus zoals bij alles is er baas boven baas. In 2010 is er in Alba een truffel van ca 900 gram geveild voor €105.000,- Deze keer was het geen Japanner, Amerikaan, of Arabier die met de eer wegliep, maar een Chinees! Wij feliciteren de nieuwe wereld ook vanwege de bijdrage die daarmee is gedaan aan het goede doel.
Zondag 1 augustus is in Furlo (com. di Acqualagna) het festival van de zomertruffel.
 
Truffels op Ca'Palazzo
 
Tips voor de bereiding van een truffelgerecht:
De zomertruffel die in de zomer 2019 verkocht wordt, is van zeer goede kwaliteit.  Zomertruffels uit de wat hogere heuvels zijn meestal het best van kwaliteit. Van 1 september tot de laatste zondag van september is het zoeken verboden. De truffelaars hopen op wat regen en weer een goede oogst in oktober. Als je een vers en goed exemplaar kunt kopen is ca. 20 gram al een mooie maat voor een vleesgerecht (bijv. entrecôte met truffel) voor 4 personen. Natuurlijk kan de truffel er op het bord opgeschaafd worden. Ik adviseer echter om ca 10-20 gram te raspen en in ca 35 gram roomboter te verwerken. Dat mengsel minimaal 15 min te laten doortrekken en vervolgens op het vlees te gebruiken. Het overige kan dan naar smaak over het vlees geschaafd worden of als je het overbodig vindt, gebruiken voor een ander gerecht (bijv. de laatste toevoeging aan een risotto).
In de pasta is het nog eenvoudiger te verwerken. Maak een eenvoudige pasta (niet te veel saus) en rasp de Tartufo erdoor. Laat het geheel even een paar minuten trekken en klaar is de kok. Ook in dit geval kan de tartufo die kort tevoren verwerkt is in boter of olijfolie (neem een niet te scherpe olie) gebruikt worden.
De witte truffel kan gekoeld en afgesloten bewaard, meer dan 10 dagen zijn parfum behouden. Natuurlijk neemt de smaak wel wat af, maar dat is heel anders dan bij de zwarte zomertruffel. Deze is van zichzelf al minder sterk en compleet anders van smaak. Maar met een kostprijs van soms maar 15% van de witte truffel moet je daar ook niet raar van opkijken. Toch is het mogelijk om hele mooie verse zwarte zomer truffels te kopen. In gerechten moet je ze gewoon wat ruimhartiger toepassen.
Bij het schoonmaken van de truffel:  Zwarte truffels maak je schoon met water en een (tanden)borsteltje. Witte truffel en Bianchetto heeft een gladde huid en kun je droog borstelen en uit de putjes met een dun scherp mesje het zand verwijderen. (maar ook nat schoonmaken met een tandenborstel kan heel goed)
Geknoei met truffels:
Een Italiaan die het weten kan vertelde eens: overal waar geld, veel geld omgaat, wordt geknoeid. Dus ook met truffels. In alle conserven truffelolie wordt kunstmatige truffel verwerkt. Dat is helemaal niet erg als je het lekker vindt. Het is namelijk veel goedkoper dan zelf van verse truffel olie maken. Je proeft het verschil wel degelijk. Vooral de volgende dag. Je kunt het dan een beetje vergelijken met het verschil tussen het eten van rauwe knoflook en bereide knoflook. Maar ook de prijs van toegevoegde smaakstof verschilt van €90- tot €600,- per liter. Een verschil tussen een gaslucht en iets dat de geur van truffel zeer dicht benadert. De echte truffel proef je delicaat tijdens het eten en de volgende dag niet meer. Ook zijn er methodes om Chinese en of oude truffels op te pimpen tot "echte truffels".
Een trucje schijnt ook te zijn om een oude uitgebluste truffel (vaak zomer truffel) tussen de nieuwe truffels te leggen. Deze neemt dan weer de smaak aan van zijn omgeving. Helaas duurt dat echter maar heel kort. Snel mee naar huis lopen en in de boter bereiden en snel eten. Misschien komt het dan nog goed.
 
 

Marche wijnen


Marotti CampiIn de omgeving bevinden zich ook vele wijnproducenten. Er zijn een aantal bijzondere druivenrassen te vinden in deze streek. Van de vele wijnen lichten we er hier vijf uit. Le Marche is natuurlijk vooral bekend van de witte Verdicchio wijnen en dan in het bijzonder de wijnhuizen rond Jesi. Rond Moro d'Alba bevinden zich een tiental wijnhuizen die de rode wijn Lacrima di Moro d'Alba produceren. Een volle en frisse bloem en fruitrijke zeer typische wijnsoort. De druivensoort had aanvankelijk als nadeel de snelle oxidatie, maar wordt inmiddels door nieuwe technieken verwerkt tot een zeer bijzondere wijn die zich eigenlijk met geen andere wijn laat vergelijken. De naam Lacrima betekent de traan. Wij raden het wijnhuis Marotti Campi aan. Ze produceren ook een Verdicchio die in 2012 een tre Bicchieri gewonnen heeft en met €7,50 relatief goedkoop is.
In le Marche vinden we ook nog de Alliatico druif. Villa Ligi een klein wijnhuis in Pergola produceert hiervan hun Vernaculum en een voortreffelijke rosato. De Vernaccia Rosso di Pergola is een druivensoort die een licht sprankelende fruitige maar ook zachte smaak aan de rode wijn geeft. 15 jaar heeft de familie erover gedaan om de druif te verdelen en ca 30 jaar nadat opa ermee begon is de kleinzoon nu trots op hun net verkregen DOC. Ook het wijnhuis Terracruda produceert deze Pergola doc. Als laatste de de Bianchello di Metauro. Even buiten Piagge (richting de kust) ligt het wijngoed van de familie Guerieri zij produceren naast verschillende wijnen ook eigen pasta's. De Guerriero Bianco is een op hout gerijpte wijn die naar onze mening door de wijnliefhebber die de streek aandoet, ook zeker een keer geproefd moet hebben.
Wilt u echter eens een Brunello proeven, dan is deze op Ca'Palazzo ook te koop (€27,50 bij het eten) en €120 per doos van 6. Onze buurman in Frontone heeft namelijk ook een Brunellohuis in Montalcino.
 

Restaurants:
 
Le Fontane (Cagli)
 
Aan de weg Pergola- Cagli (vanuit Ca'Palazzo) net voorbij de afslag Moleone ligt links aan de weg het restaurant Le Fontane. Wijzelf waren in het begin een beetje gereserveerd in verband met de wat nieuwe uitstraling zo vlak aan de weg, van dit Restaurant. Pas na een jaar waren we nieuwsgierig genoeg om het restaurant te proberen. En de kok Valerio heeft ons direct van alle reserves die we hadden bevrijd. Inderdaad hij is dan ook in de leer geweest bij sterrenkoks. Behalve de Cucina Tipica, zet Valerio de klant daarom iets extra voor. De Prijs kwaliteit is daarmee voortreffelijk. Vanaf €25,- serveert men al een menu incl. 1/2 liter goede huiswijn. Een aanrader is de altijd wisselende antipasti ("una per due" is als starter genoeg) Voor groepen is het hier mogelijk een speciaal menu door de kok samen te laten stellen. Bij iedere buget past dan een uitgelezen menu met bijbehorende wijnkaart. Hier staat ook een Brunello voor een schappelijke prijs op de wijnkaart.
Hiernaast ziet u Valerio aan het werk in de keuken van Ca'Palazzo. Daar is hij ook te boeken voor een bijzonder menu.
 
tel: 0721 790148 www.le-fontane.com Maandags gesloten.
 

La Pergola (Pergola)
 
Aan de ringweg rond Pergola vlak bij de afslag naar het ziekenhuis ligt aan de rechterkant (vanuit de kust) het restaurant La Pergola. Het restaurant heeft een redelijk uitgebreide kaart. Sinds 2010 heeft het restaurant ook een groot terras. Binnen kan de stijlvolle ruimte met gerestaureerde gewelven 's zomers de nodige koelte bieden.
 
Ostaria del Borgo (Pergola)
 
Het is een barretje en restaurant aan Piazza Garibaldi in Pergola. Ze hebben ook een Bed en breakfast met goed verzorgde kamers in het centrum. Ideaal als je een nachtje moet overbruggen. Ze hebben een typische kaart zoals deze in de streek gebruikelijk is met een de laatste jaren steeds betere keuken. Zaterdags is het plein het decor voor de markt. We drinken er dan graag een wijntje en een anti pasti schotel. Sommigen kiezen echter voor een broodje porchetta van de marktkraam en anderen een compleet menu van Stefano. Met de dorpsfeesten is Stefano één van de actievere ondernemers en zorgt dan dat er genoeg te doen is op het plein voor zijn Ostaria.
tel: 338 43 45 460 Maandags gesloten.
 
Agri Campagna (Monte Martello)
 
De naam zegt het eigenlijk al. Dit staat voor eten bij de boer. De twee zussen Paoletta en Maria Asunta runnen hier het restaurant, waar overwegend eigen producten worden geserveerd. Alleen voor de wijn maken ze een uitzondering. De kwaliteit van de buurman uit Cagli is inderdaad beter. Je bestelt hier gewoon een standaard menu. Dat wil zeggen je kiest welke huiswijn (rood of wit) u wilt en allebei mag ook. Die wordt gebracht met water en eigen gebakken brood. Daarna krijg je een wisselende anti-Pasta. Daarna kun je kiezen uit een drietal Primi's. In een grotere groep kunt je verschillende pasta's kiezen. De huisgemaakte Raviole con verdure is in ieder geval erg aan te bevelen. Daarna kun je kiezen uit een Rosta al forno (o.a. gevuld gevogelte en konijn) of een tagliate rucola grano (gegrild rundvlees, gesneden met rucola en kaassnippers) of bijvoorbeeld Pollo al cacciatore. En dan ben je er nog niet, want je kunt daarna nog kiezen uit een zoetigheid met bijpassend drankje gevolgd door een koffie of thee met bijpassend digestivo. De flessen komen gewoon op tafel, maard houd het beleefd. De prijs durven we eigenlijk niet te noemen, maar laat je verrassen.
NB: tegen geringe meerprijs kun je prosecco en wijn per fles bestellen. In het truffelzeizoen kun je een truffelsuplement per "prenotata" bestellen. Route
Reserveren : 3351286269 gewenst (soms zijn ze gesloten) woensdag zijn ze altijd gesloten.
 
Le Cafanne
 
Op de weg de abdij Fonte Avelane tref je aan de linkerkant van de weg Le Caffanne. Een soort chalet en een heel mooi plekje aan een klein riviertje met veel zitplaatsen buiten. Vooral een heel mooie en wat koelere plek in de zomer en voor de lunch in de zonnige herfst en voorjaar. Heel uitstekend te combineren met een bezoek aan Fonte Avelane en een rit door de ongereptje natuur rond de Catria en Parco Monte Cucco. De grote anti pasti is een mooie starter voor twee of gewoon voor een hapje tussendoor. Soms geven ze je een plastic beker voor de wijn. Tip: gewoon om een glas vragen.
In het seizoen iedere dag geopend. Zondags vaak erg druk.
 
La Grotta di Loretello (Loretello)
 
Een restaurant met een terras aan de voet van de burcht Loretello. 's Avonds als de burcht is belicht geeft dat een bijzondere ambiance. Er is een uitgebreid menu met 's Avonds ook hele royale pizza's. Er is ook een rijk gevulde anti pasta della Casa. Una per due is als anti pasta zeker voldoende. Tip: als je met een groep bent ongeveer hetzelfde bestellen. De bediening heeft moeite met te veel verschillende gangen.
Reserveren : 3803437738
Hiervlak bij ligt ook het wijnhuis Politi. zie voor meer info hun site of de Italiaanse droom.
 
Tartufo (Acqualagna)
 
De naam zegt het natuurlijk. Hier kunt u als er een truffel gevonden wordt ook echt truffel eten. Het restaurant wordt geleid door de dochter van de slager in Acqualagna. Er staat ook cinghiale op het menu. Deze zwijnen worden gefokt in de omgeving van Acqualagna op afgezette tereinen die wat grootte betreft variëren van een enkele hectare tot wel 10 hectare groot.
Via Risorgimento 1/3 te Acqualagna
Reserveren : 0721 797504
 
Antico Frantoio (Gubbio)
 
Maakt u een uitstapje naar Gubbio en wilt u de lunch in Gubbio nemen dan is dit wellicht een aanrader. Het restaurant is gelegen onder aan de stadsgrens aan de via del teatro Romano. Vanaf de tegenover gelegen parkeerplaats passeert u door één van de stadspoorten het restaurant. Men heeft een wel heel uitgereide anti pasta en een buitenterras Voldoende voor een lunch.
tel: 0759221780
 
Frontone Castello
 
La Rocca FrontoneBoven in het kasteeldorpje Frontone ligt, midden in het enige kleine straatje dat het dorpje kent, het restaurant La Rocca (0721.786218). Inderdaad een in de rots gehouwen restauarant dat plaats biedt aan ca 160 personen. Als u op tijd reserveert is er misschien plaats aan de grote houtoven, waar ook het vlees en de piadini worden gegrild. 's zomers een beetje warm, maar 's winters een echte aanrader. De keuken is de zg. Cucina tipica. In het truffelseizoen kunt u ook hier tegen relatief geringe meerkosten een truffel suplement krijgen. In het vakantieseizoen en op zon- en feestdagen kan het hier erg druk zijn. In het zelfde straatje zit nog het restaurant Amabile met een goede keuken maar wellicht een iets mindere ambiance. En dan is er nog een voortreffelijke ijssalon. Dus geniet daar van het toetje. Onder het kasteel ligt de lounchebar met panoramisch uitzicht, Il Due Pini. En onder aan de heuvel ligt op de 5 sprong het restaurant No 1. Hier kun je buiten zitten en 's Avonds de sfeer zien van het aangelichte kasteel. Vanuit Ca'Palazzo is dit ook door de landerijen te bereiken d.m.v. een ca 1,5-2 uur durende wandeling. Een aanrader voor de sportieve toerist in het voor en naseizoen en in de winter. Voor de Pranzo heen, lekker luchen en dan weer terug.
 
La Tartana (Senegallia)
 
Eten met je voeten in het strandzand, op de vlonders met uitzicht op zee of binnen beschut tegen weer en wind. Dit is de ambiance in La Tartana. Net even iets meer bijzonder. Zelf noemen ze het "Il Mare in un piatto. En eigenlijk hebben wij daar niets aan toe te voegen. Voor een strandrestaurant met deze ambiance vinden wij het bovendien een goede prijs kwaliteit verhouding.
Open t/m 31 oktober en vanaf (een paar weken voor) pasen. Een uitstekende plek voor een lunch als u met Ryanair vroeg in Ancona landt of vertrektbent aangekomen met een late vlucht op Bologna vertrekt.
Lungomare Marconi 13 bis tel: 071 64391
 
  
Trattoria Maria (Fano)
 
In December 2010 ontdekten we via vrienden uit Cagli dit bijzondere restaurantje in Fano. Al zo vele keren waren we hieraan voorbij gereden en even zovele keren hadden we niets achter het uithangbord vermoed. Toch schuilt er een aller aardigst visrestaurantje achter de gevel. Hier wordt alleen gekookt als er verse vis is aangevoerd. En daar wordt geen concessie aan gedaan. Er staat dus alleen de vangst van de dag op het menu. Alles wordt o zo simpel maar o zo lekker klaar gemaakt. Onze eerste keer begonnen we met een grote bijna overdadige schaal met garnalen en kreeftjes, gevolgd door tong en poon, polenta met schaaldiertjes, stukjes makreel om af te sluiten met een tomaten stoofschotel met een kleine haaiensoort. Een overdaad aan vis voor €45,- pp incl. de wijn en koffie. Een uitstekende prijs kwaliteit dus.
Via IV Novembre 86 Fano, tel: 0721 808962 Recensie Maandags gesloten
 
Prima Secca
 
Het eerste dat droogvalt aan het strand, zo is dit restaurant tussen Marotta en Torette di Fano genoemd. En zo is het dus direct aan het strand gelegen (waar het niet zo breed is) In de zomer hebben ze ook een barretje op het strand. Vanuit het wat hoger gelegen restaurant heb je een mooi gezicht over de zee. Vanaf 4 personen hebben ze een aanbieding voor een compleet menu inclusief wijn voor een mooi prijsje. Zorg dan wel dat je een beetje honger hebt en nadien wat tijd om uit te buiken. Hoewel het ruim plaats biedt, is reserveren wel verstandig. Voor een stranddag een absolute aanrader. (maandag gesloten)
 
Via Ammiraglio Cappellini, 36, Fano +39 0721 834034 www.primasecca.it 
 
Osteria Nido dell'Astore
 
Het restaurant heeft de naam van de gelijknamige burcht en eigenlijk is er ook weinig anders dan het restaurant dat centraal in de burcht gelegen is en het pleintje in de zomer als restaurant gebruikt. De antipasti zijn een ware hit bij de toeristen en ook de tagliate (gesneden entrecout) is uitstekend. In het hoofdseizoen is het aan te bevelen te reserveren en in gezelschappen niet te veel onderling verschillend te bestellen. Lees meer
 
IMT doc Jesi
 
In het historische centrum van Jesi is in 2018 een oud palazzo gerestaureerd en onderkomen geworden van het IMT doc. In de kelder is een multi mediaal voorlichtingscentrum(pje) gemaakt met een overzicht van alle doc producten uit Le Marche. Je vindt hier ook de geurenkamer met de 6 basisgeuren van de wijn uit Le Marche. Boven is een proefzaal. Je krijgt een chipkaart en daarmee kun je (kleine) gerechten bestellen en kiezen (zelf tappen) uit tientallen -steeds wisselende- doc wijnen uit de verschillende streken van Le Marche. Meer lezen